Hyppää sisältöön

Stora Enso investoi miljardin Ouluun ja tarvitsee reippaasti lisää puuta – pohjalaismaakunnista tulee yhtiölle merkittävä alue

Suunnitelmissa on ostaa pohjalaismaakuntien metsänomistajilta etenkin kuitupuuta. Venäjän puuntuonnin tyrehtyminen keväällä pakotti yhtiön vahvistamaan puunhankintaansa Länsi-Suomesta.

Närbild på tallkvistar.
Eniten yhtiö tarvitseekin nyt kuitupuuta eli halkaisijaltaan pienikokoista puutavaraa sellu- ja kartonkitehtaiden raaka-aineeksi. Kuva: Jakob Lillas / Yle
Iina Kluukeri

Metsäyhtiö Stora Enso aikoo ostaa pohjalaismaakunnista satoja tuhansia kiintokuutioita puuta tänä vuonna. Valtakunnallisesti yhtiön kiintokuutiotavoitteet nousevat miljooniin.

Länsirannikosta tuli yhtiölle tärkeä alue, kun se teki miljardiluokan investointipäätöksen kartonkituotantoon Ouluun tehtaalle. Aiemmin puuta on hankittu pohjalaismaakunnissa vain satunnaisesti, nyt toiminta laajenee tällä alueella.

Ouluun puuta kuljetaan länsirannikolta pääosin rautateitse.

Länsirannikolle levittäytymisen taustalla vaikuttaa myös Venäjän puuntuonnin loppuminen.

– Oulun tehtaiden puunkäyttö kasvaa voimakkaasti, ja pohjalaismaakunnat ovat yhtiölle jatkossa merkittävä alueen maantieteellisesti. Se tuo myös työpaikkoja ja taloudellista virettä länsirannikolle, toteaa yhtiön puunhankinnan ostopäällikkö Kari Kuusniemi.

Eniten yhtiö tarvitseekin nyt kuitupuuta eli halkaisijaltaan pienikokoista puutavaraa sellu- ja kartonkitehtaiden raaka-aineeksi, mutta lähes kaikelle puulle on kysyntää.

Lue seuraavaksi: Stora Enso päätti miljardi-investoinnista Ouluun: kauppakamari hehkuttaa superuutiseksi, kaupunginjohtaja iloitsee työpaikoista

Stora Enso onkin laajentanut ja vahvistanut puunhankintaverkostoaan Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla nyt pysyvästi. Yhtiö on palkkaamassa pohjalaismaakuntiin kymmenkunta uutta metsäammattilaista.

– Meillä ei ole ollut omaa henkilöstöä tai osto-organisaatiota pohjalaismaakunnissa ja nyt on otollinen aika sille, Kuusniemi

Yhtiön mukaan metsänomistajilla on nyt hyvä tilaisuus laittaa harvennuksia vaativia metsiä kuntoon. Stora Enso tarjoaa alueella jatkossa myös metsänhoitopalveluja.

Puukauppa on käynyt viime aikoina yhtiön mukaan hyvin, mutta uusia puunmyynnistä kiinnostuneita metsänomistajia etsitään edelleen.

Metsäyhtiö Stora Enso valmistaa puusta uusiutuvia ja kierrätettäviä tuotteita Suomessa yhdellätoista paikkakunnalla.

Länsi-Suomesta puuta kuljetetaan Stora Enson tuotantolaitoksille Etelä- ja Itä-Suomeen sekä Ouluun.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 saakka.

Lue myös: Stora Enson puunhankinta vahvistuu pohjalaismaakunnissa – myös uusia metsäammattilaisia rekrytoidaan

Suosittelemme sinulle