Digiteknologialla ikäihmisille kotiin annettava palvelut onnistuvat, jos niiden käyttäjien yksilöllinen näkemys otetaan huomioon.
Tämä käy ilmi teknologialla tuettuun itsenäiseen asumiseen liittyvästä KARITA-hankeesta, jossa yksi osallistujista on ollut Oulun ammattikorkeakoulu.
Päättäjien olisi myös tärkeää pohtia digiteknologian palvelujen osaamistaan ja päätöksenteon etiikkaa, toteavat tutkijat.
Ikäteknologiasta on valmisteilla kansallinen koordinaatiomalli, ja nämä ajatukset luotuine toimintatapoineen toivotaan siihen mukaan.
KARITA-hankkeessa on myös todettu, että ajatus ikääntyvien uutta teknologiaa kohtaan kokemista ennakkoluuloista on ainakin osittain pelkkä myytti. Tämä on käynyt ilmi ikäihmisille tehdyistä haastatteluista.
Etäyhteydenotto saattaakin soittamisen sijaan lisätä ikäihmisten sosiaalista kanssakäymistä.
Muun muassa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteessa kaavaillaan digitaalisten palvelujen lisäämistä hoidossa yhtenä keinoksi tukea asiakasta. Pohde suunnittelee vanhustenhoidon ympärivuorokautisten laitospaikkojen vähentämistä ja kotihoidon lisäämistä.
KARITA-hanketta hallinnoi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri. Hankkeen osatoteuttajia ovat Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun kaupunki, LAB- ammattikorkeakoulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.
Kyseessä on osa sosiaali- ja terveysministeriön hanketta, jossa kehitetään ja otetaan käyttöön kotona asumista tukevaa teknologiaa.
Aiheesta voi keskustella perjantaihin 23. joulukuuta kello 23 asti.
Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.