Hyppää sisältöön

Suomessa jyllää hengitystieinfektioiden kolmoisepidemia

Suomalaiset sairastuvat nyt koronan, influenssan ja rs-viruksen aiheuttamiin tauteihin. Nyt käynnissä oleva influenssakausi on ensimmäinen sitten pandemian alun, kun rajoituksia ei ole ja taudit leviävät vapaasti.

Yhdistetyn korona- ja influenssaviruskotitestin testitikku puskuriliuoksessa.
Nyt käynnissä oleva influenssakausi on ensimmäinen sitten koronapandemian alun. Myös koronaa ja rs-virusta on tunsaasti liikkeellä. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Pilvi Pitkäranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Joulun pyhien alla ympäri Suomea sairastetaan niin koronaa ja influenssaa kuin myös rs-viruksen aiheuttamaa tautia.

– Ja lisäksi on joukko hengitystieviruksia, joille meillä ei ole nimiä, listaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Yhdysvalloissa samaan aikaan kiertävät tauteja on nimitetty jo triplademiaksi. Hannila-Handelbergin mukaan Suomenkin tautitilanteesta on mahdollista puhua näin.

– Kyllä tämä kolmoisepidemialta näyttäisi tässä vaiheessa, tai sellainen olisi ainakin tulossa, hän sanoo.

Alta voit kuunnella Tuula Hannila-Handelbergin haastattelun kokonaisuudessan. Haastattelu alkaa kohdassa 05:52.

Ensimmäinen influenssakausi ilman rajoituksia

Influenssa ei ole kolmeen vuoteen päässyt normaalisti kiertämään väestössä. Nyt käynnissä oleva influenssakausi on ensimmäinen sitten koronapandemian alun, kun rajoituksia ei ole ja taudit leviävät väestössä.

THL:n terveysturvaajat-osaston johtajan Otto Helveen mukaan tilanne ei sinänsä eroa pandemiaa edeltävistä talvista.

– Niin kuin tavallisena talvena ennen pandemiaakin, meillä on hyvin suuri määrä erilaisia taudinaiheuttajia, jotka samanaikaisesti kiertävät väestössä, Ylen aamussa haastateltu Helve sanoo.

Influenssan ja rs-viruksen aiheuttamien tautitapausten määrä on kuitenkin monessa maassa ollut ennakoitua suurempi.

Lisäksi taudit lähtivät liikkeelle totuttua aiemmin. Esimerkiksi influenssaepidemia alkoi tänä vuonna tavallista aiemmin.

THL:n Hannila-Handelbergin mukaan influenssatapausten suuri nousu voi kieliä siitä, että koronarajoitusten kanssa eläminen ja sosiaalisten kontaktien välttely ovat alentaneet väestön immuniteettia influenssalle tai muille viruksille.

Lue myös: Näin lomapäivillesi käy, jos sairastut koronaan kesken vuosiloman

Lievän taudin voi sairastaa kotona

Joulun alla sairauksilta voi suojautua noudattamalla korona-ajalta tutuksi tulleita keinoja. Näin THL:n Otto Helve tiivisti suojautumiskeinot:

  • Ota suositellut rokotukset.
  • Sairasta kotona.
  • Muista pestä käsiä.
  • Noudata hyvää yskimishygieniaa.
  • Käytä maskia harkinnan mukaan.
  • Vältä tiiviisti pakattuja, huonosti ilmastoituja sisätiloja.

Kontakteja kannattaa välttää etenkin sairauden alkuvaiheessa, koska silloin ihminen erittää virusta enemmän, Hannila-Handberg neuvoo.

Jos olo on flunssaoireita lukuun ottamatta hyvä, taudin voi sairastaa kotona.

– Jos kuulut riskiryhmään, jos on poikkeavia oireita, jotka huolestuttavat, on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, Otto Helve muistuttaa.

Suosittelemme