Hyppää sisältöön

Helsingin Hakaniemen halli kuhisee nyt kovemmin kuin koko vuonna – yrittäjä: ”Olemme pyrkineet yli neljän tunnin yöuniin”

Joulusesonki houkuttelee kaupunkilaiset kauppahalliin vuosi toisensa jälkeen, eikä inflaatio ole yrittäjien mukaan juurikaan vaikuttanut asiakasmääriin. Vierailimme kolmen ruokakauppiaan tiskeillä.

Rosa Lehtokari

Hakaniemen kauppahallissa käy kuhina, sillä käynnissä on vilkas joulunalussesonki kenties itäisen kantakaupungin tunnelmallisimmassa kauppapaikassa.

Kaupunkilaiset hakevat hallista joulupöytäänsä suolaista ja makeaa, klassikkoja ja muodin mukaista muonaa. Myös viime hetken lahjaostoksille on kysyntää.

Jouluostokset tehdään nyt viimeistä kertaa lasisten seinien takana väliaikaisessa väistötilassa.

Siika nostaa päätään

Jo aamukymmeneltä Reitin kalan tiskille kiemurtelee ainakin viiden metrin jono. Kalakauppias Kalevi Miettinen on mittaillut aatonaaton jonoa jo vuodesta 1974 saakka.

Vuosien myötä kaupunkilaisten kalapöytään on päätynyt sitä sun tätä, kuten lipeäkalaa, silliä ja mätiä.

Miettisen mukaan tämän joulun kova sana on graavisiika. Myös kotimainen kirjolohi on muutaman viime vuoden aikana noussut muotiin.

– Se on ekologisesti järkevää, ja kalan laatu on erittäin hyvä, Miettinen perustelee.

Reitin kalan kalakauppias Kalevi Miettinen Hakaniemen kauppahallissa.
Parin vuoden päästä Kalevi Miettinen on huhkinut 50 vuotta Hakaniemen hallin kalakauppiaana. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Vaikka vuodet vierivät ja ajat muuttuvat, yksi asia on ja pysyy. Jouluna asiakkaat haluavat panostaa laatuun, eikä ruoan hintojen nousu juurikaan näy joulusesongissa, Miettinen kertoo.

– Alussa asiakkaat pelästyivät, mutta nyt kalan hinta on taas pudonnut, kauppias toteaa.

Reitin kalan kalatiskiä Hakaniemen kauppahallissa.
Reitin kalan tiskin takana työskentelee kiireistä väkeä. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Juustotarjotin on uusi tulokas

Nestemäisten maitotuotteiden kulutus on Suomessa vähentynyt, mutta juustoja suomalaisten joulupöydissä näkyy enenevissä määrin.

Miksipä ei joulupöydän yltäkylläisyyteen sopisi juustotarjotin, tuo ylellinen tuulahdus Manner-Euroopasta. Juustot ovat perinteisiä tuotteita, ja ihmisten ruokatottumukset ovat kansainvälistyneet.

Juustoliike Lentävän lehmän kauppias Laura Mauno arvioi, että juustot ovat hivuttautuneet suomalaiseen joulupöytään hiljalleen vuosien varrella.

– Luulen, että aika monilla on jäänyt osa lihoista pois. Juustot voivat olla kasvissyöjän vaihtoehto, kalan kaveri alkupalalla tai jälkiruoka, Mauno luettelee.

Juustoliike Lentävän lehmän kauppias Laura Mauno juustotiskin takana.
Juustokauppias Laura Mauno painoi viime vuonna erityisen pitkää päivää, sillä osa henkilökunnasta oli joulun aikaan karanteenissa. Joinain öinä hän joutui nukkumaan hallin sosiaalitiloissa, kun päivät venyivät yömyöhään. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Helsinkiläinen Samuli Sinisalo on saapunut perheineen Hakaniemen kauppahalliin jouluostoksille. Lentävän lehmän tiskiltä perhe hakee juustoja joulun jälkiruokapöytään.

– Juustoja valitsimme ihan maun vuoksi, se on hyvä jälkiruoka. Katsotaan, sopiiko se näille pienille, hän pohtii lapsi Helmi Sinisalo sylissään.

Samuli Sinisalo ja Heidi Tupamäki saapuivat Hakaniemen kauppahalliin lastensa Sampo ja Helmi Sinisalon kanssa.
Samuli Sinisalo ja Heidi Tupamäki saapuivat Hakaniemen halliin juusto-ostoksille. Vaunuissa istuvat lapset Sampo Sinisalo ja Helmi Sinisalo. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Lentävän lehmän Maunolla riittää töitä, sillä juustoliikkeen jono on ulottunut hallin oville asti jo noin viikon päivät ennen joulua. Näinä päivinä henkilökunta lähtee kotiin puolenyön jälkeen ja palaa töihin aamuviiden aikaan.

– Olemme pyrkineet yli neljän tunnin yöuniin kuitenkin, Mauno sanoo.

Kilotolkulla lanttua, perunaa ja porkkanaa

Suomalaisista joulupöydän valmistelijoista löytyy kahden leirin väkeä. Toiset ostavat jokaisen ruokalajin valmiina kaupasta, kun toiset rakastavat prosessin jokaista työvaihetta juuresten soseuttamisesta kuuman uunin viimeiseen henkäykseen.

Kauppahallin vihannesliikettä pyörittävä Merja Valo kertoo, että kasvisten osalta joulupöydän perinteet pitävät pintansa. Vihannestiskiltä haetaan perunaa, porkkanaa ja violettia lanttua.

– Suolasieni on tämän vuoden hitti, Valo sanoo.

Valo vinkkaa, että mikäli kasviksilla haluaa tuoda tuoreutta joulupöytään, voivat esimerkiksi uunijuurekset tai raikkaat salaatit olla oiva vaihtoehto.

Merja Valo, Hakaniemen kauppahallin vihannesliike
Vihanneskauppias Merja Valo luottaa omassa joulupöydässään perinteisiin laatikkoruokiin. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Hakaniemen kauppahallin jouluvilskettä aatonaattona 2022.
Hakaniemen hallissa riitti jouluvilskettä jo aamukymmeneltä aatonaattona. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Väistötilat saavat väistyä

Ensi vuonna joulua vietetään jo vanhassa, peruskorjatussa Hakaniemen hallissa.

Vanha halli piti saada auki jouluksi kaksi vuotta sitten, mutta peruskorjauksen aikataulua ja avaamista ovat hidastaneet muun muassa koronapandemia sekä Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Tarkoitus olisi muuttaa kevään 2023 aikana.

– Uutuuksina hallin kakkoskerrokseen on tulossa ravintola ja hallin yhteyteen levittäytyvä terassialue, Helsingin Kaupunkitilojen toimitusjohtaja Peggy Bauer sanoo.

Hakaniemen kauppahallin väistötilat ulkoa kuvattuna.
Hakaniemen kauppahallin väistötiloja on luonnehdittu avarammiksi ja valoisammiksi kuin vanhaa jugend-tyylistä kauppahallia. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Asiakkaat ovat pitäneet lasisesta väistötilasta Bauerin mukaan valtavasti. Myös Hakaniemen hallin kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Raija Lehtinen on viihtynyt väistötiloissa muun muassa siksi, että asiakkailla on tapana kiertää koko halli, kun kaikki yrittäjät ovat samassa kerroksessa.

– Vanhassa rakennuksessa tahtoo jäädä yläkerta unohduksiin, siellä täytyy tehdä enemmän markkinointia. Mutta onhan se hurmaava paikka, käsityöliike Punaisen langan yrittäjänäkin toimiva Lehtinen sanoo.

Voit keskustella aiheesta aattoiltaan kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle