Hyppää sisältöön

Näiden rakennusten suojelu sai sinetin – joukossa Alvar Aallon suunnitelemat museot ja yksi kirkko

Ympäristöministeriö on vahvistanut Keski-Suomen Ely-keskuksen aiemmin antamat suojelupäätökset.

Jyväskylän Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo odottavat remonttia jonka yhteydessä ne saavat yhdyskäytävän joka yhdistää museot toisiinsa.
Alvar Aalto -museo on parhaillaan remontissa. Tulevaisuudessa se nivoutuu viereiseen Keski-Suomen museoon yhdyskäytävän avulla. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Heli Kaski

Jyväskylässä Keski-Suomen museon, Alvar Aalto -museon, Pyhän Olavin katolisen kirkon sekä Laukaassa Kuhankosken entisten koulukodin rakennusten suojelupäätökset ovat saaneet sinetin.

Kohteet suojellaan rakennusperintölain nojalla. Ympäristöministeriö on vahvistanut Keski-Suomen Ely-keskuksen aiemmin antamat suojelupäätökset.

Suojelupäätösten perusteluissa todetaan, että Alvar Aallon suunnittelemilla Keski-Suomen museolla ja Alvar Aalto -museolla on valtakunnallista ja kansainvälistä merkitystä.

Museoiden muodostama kokonaisuus on harvinaisuus Aallon tuotannossa, koska kyseessä ovat ainoat Aallon suunnittelemat museoiksi rakennetut kohteet Suomessa.

Museorakennukset ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan kiinteitä sisustuksia ja osin irtaimistoa myöten. Rakennukset ovat olleet koko ajan alkuperäisessä käytössä, ja ne edustavat hyvin rakentamisen, hoidon ja käytön historiaa ja jatkuvuutta.

Pyhän Olavin kirkko Jyväskylässä.
Pyhän Olavin kirkossa järjestettiin viime viikonloppuna joululaulutilaisuus. Kuva: Terhi Pirilä-Porvali / Yle

Vuonna 1963 rakennettu Pyhän Olavin kirkko on puolestaan yksi kahdeksasta katolisesta kirkkorakennuksesta Suomessa.

Kirkon suunnittelu liittyy katolisen kirkon merkittävään messujen uudistukseen 1960-luvun alussa.

Jyväskylän katolinen kirkko.
Kirkko on ulkoasultaan moderni. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Yrjönkadulla sijaitseva Pyhän Olavin kirkko on alkuperäisessä käytössä ja säilynyt poikkeuksellisen hyvin ulkoa ja sisätiloiltaan alkuperäisessä asussaan. Suojeltua kiinteää sisustusta ovat esimerkiksi ikkunoiden näyttävät lasimaalaukset.

Laukaan Kuhankosken entisten koulukodin rakennukset Päivälä ja Muurahainen kuuluvat samaan pihapiiriin ja ovat koulukodin perustamisvaiheen keskeisimpiä rakennuksia.

Päivälä on vuonna 1925 valmistunut koulukodin päärakennus. Suurikokoiset, lähes satavuotiaat julkiset puurakennukset ovat harvinaisuuksia Suomessa. Rakennukset edustavat 1920-luvun klassistisvaikutteista laitossuunnittelua.

Suosittelemme sinulle