Hyppää sisältöön

Kansallisgalleria tekee selvityksen kohutuista matkakuluista ja edustusmenoista

Selvitys kattaa nykyisen johdon matka- ja edustusmenot vuosilta 2017–2022.

Suomen Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä.
Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levän mukaan selvitys antaa hyvän pohjan arvioida nykyisiä ohjeita ja käytäntöjä. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Jussi Mankkinen

Viime viikolla Kansallisgallerian ympärillä kuohui. Ilta-Sanomat kertoi, kuinka Kiasman johtaja Leevi Haapala yritti maksattaa puolisonsa majoituskuluja Kansallisgallerialla.

Sen jälkeen Kansallisgallerian nykyinen pääjohtaja Kimmo Levä totesi, että kyseinen ”virhe” on korjattu eikä siitä tule seuraamuksia.

Tänään Kansallisgalleria kertoi käynnistävänsä sisäisen selvityksen, jossa tutkitaan taidelaitoksen nykyjohdon matkakulut ja edustusmenot

– Selvitys tehdään, koska julkisuudessa on herännyt epäilys siitä, onko Kansallisgalleria käyttänyt julkisia rahoja asianmukaisesti. Nämä rahat liittyvät matkustamis-, verkostoitumis- ja edustuskuluihin, pääjohtaja Levä kiteyttää.

Selvitys painottuu vuosiin 2017–2022. Jos väärintekoja ilmenee, Levän mukaan ne korjataan perinnällä ja mahdollisilla kurinpidollisilla toimenpiteillä.

– Odotuksena tietenkin on, ettei mitään tällaista löydy. Selvitys antaa kuitenkin meille hyvän pohjan arvioida tämänhetkisiä ohjeitamme ja käytäntöjämme ja sitä, onko niitä tarvetta tarkistaa.

Kimmo Levän mukaan Kansallisgallerialla on julkisen rahan käyttäjänä suuri vastuu.

– Vaikka olemme julkisoikeudellinen säätiö niin meitä tarkastellaan kuten valtiollista toimijaa. Meillä on erittäin iso vastuu siitä että käytämme rahoja sekä laillisesti että oikein.

Asiasta on tänään kertonut Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle