Syyttäjä on määrännyt Viestikoekeskukseen liittyvän tietovuototutkinnan osittain lopetettavaksi.
Tutkinnan lopettaminen koskee epäiltyä turvallisuussalaisuuden paljastamista.
Kyse on tapauksesta, jossa Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön Georgij Alafuzoffin epäiltiin luovuttaneen Puolustusvoimien salaisia tietoja Helsingin Sanomien toimittajalle muistitikulla.
Poliisin esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe katsoi, ettei tutkintaa jatkamalla saataisi näyttöä turvallisuussalaisuuden tahallisesta paljastamisesta. Rikoksen tuottamuksellisen tekomuodon syyteoikeus on vanhentunut jo vuonna 2019.
Tutkinnassa saatiin käsitys, miten tiedot vuotivat
Rappen mukaan tutkinnan edetessä on saatu kohtuullisen hyvä käsitys siitä, kuinka tiedot ovat joutuneet ulkopuolisille.
– Nyt voitiin vain todeta, että mitä todennäköisimmin tapahtuma on ollut sellainen, että siihen liittyvästä tahallisuudesta ei näyttöä olisi saatavissa, hän kertoo Ylelle.
Epäilty teko ei edennyt koskaan syyteharkintaan edes tuottamuksellisena tekomuotona.
– Siinä vaiheessa, kun syyteoikeus vanhentui, teon tutkinta oli niin alkuvaiheessa, että edellytyksiä syyteharkinnan tekemiseen ei ollut.
Tietovuototutkinnan aloittamisesta on kulunut yli neljä vuotta. Jukka Rappen mukaan merkittävin seikka esitutkinnan viivästymiseen oli se, että tutkinnan aikana korkein oikeus joutui tekemään kaksi eri linjausta.
– Siihen meni aika paljon aikaa.
KKO päätti, että toimittajalta takavarikoitua muistitikkua ei saa käyttää tietovuotojutun tutkinnassa. Lisäksi se velvoitti toimittajan vastaamaan poliisin kysymyksiin esitutkinnassa.
Toisia rikosepäilyjä tutkitaan yhä
Esitutkinnassa on vielä toisia rikosepäilyjä, joiden tutkinta jatkuu. Poliisin mukaan esitutkinnan keskeneräisestä osasta ei ole tässä vaiheessa tiedotettavaa.
Alafuzoffia on epäilty lisäksi virkasalaisuuden rikkomisesta sekä kahdesta palvelusrikoksesta, joista toinen on muodoltaan törkeä. Myös virkasalaisuuden rikkomisen syyteoikeus on vanhentunut.
Alafuzoff on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän kommentoi asiaa esimerkiksi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa toukokuussa 2020.
– Olen mielestäni syytön, hän kertoi lähetyksessä.
Oikeudessa syyttäjä on vaatinut vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta kolmelle Helsingin Sanomien toimittajalle. Syyttäjän mukaan toimittajat syyllistyivät turvallisuussalaisuuden paljastamiseen joulukuussa 2017, kun Helsingin Sanomat julkaisi uutisen Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta.
Syytetyt ovat kiistäneet rikokset. Puolustuksen mukaan uutisessa ei paljastettu salaista tietoa.
Juttua päivitetty 22.12.2022 klo 15.49 apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappen kommenteilla.