Hyppää sisältöön

Tiedusteluvaliokunnan Mika Kari maanpetostutkinnoista: Tiedustelulait ovat vahvistaneet turvallisuusuhkien torjumista

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtava Mika Kari (sd.) puolustaa viranomaisten niukkaa tiedotuslinjaa.

Mika Kari katsoo kameraa kohti.
Kansanedustaja Mika Kari (sd.) arvioi, että kesällä 2019 voimaan tulleet tiedustelulait ovat vahvistaneet Suomeen kohdistuvien turvallisuusuhkien torjuntaa. Kuva: Patrik Molander / Yle
Pekka Kinnunen

Kansanedustaja Mika Kari (sd.) arvioi, että uudet tiedustelulait ovat vahvistaneet viranomaisten mahdollisuuksia torjua ja tutkia Suomeen kohdistuvia turvallisuusuhkia.

Keskusrikospoliisilla on parhaillaan esitutkinnassa kolme maanpetoksiin liittyvää rikosepäilyä.

Poliisi on tiedottanut tutkinnasta hyvin niukasti.

Eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokuntaa johtava Kari puolustaa viranomaisten varovaista tiedotuslinjaa.

– Näihin niin tiedustelutoimintaan kuin turvallisuussalaisuuksien luovuttamiseen liittyvissä tutkinnoissa on kyse herkistä asioista. Haluan antaa viranomaisillemme työrauhan asioiden selvittämisessä, Mika Kari sanoo.

Kesällä 2019 voimaan tulleet siviili- ja sotilastiedustelulait osuivat Karin mielestä oikeaan aikaan.

– En luonnollisesti halua kommentoida millään tavalla näitä tutkinnassa olevia asioita, mutta yleisesti voi todeta, että tiedustelulait ovat antaneet viranomaisillemme aikaisempaa paremmat mahdollisuudet ennalta torjua ja tietenkin tutkia myös tätä kansallisen turvallisuuden vakavaa vaarantamista.

– Vuonna 2019 voimaan tulleet lait tulivat kyllä kreivin aikaan, ei hetkeäkään liian aikaisin, kun katsoo tätä maailman tilannetta ja siinä liikkuvia erilaisia turvallisuuteemme vaikuttavia asioita, Kari kiittelee edellisen eduskunnan päätöksiä.

Tiedustelulakien avulla on Karin mukaan vahvistettu myös päättäjien tietoisuutta turvallisuustilanteesta.

– Tiedustelulait tuovat valtion ylimmälle johdolle tilannekuvaa ja tietoisuutta niistä uhista, jotka kansallista suvereniteettiamme voivat vaarantaa.

– Tämä mahdollistaa myös lainsäädännön muokkaamista ja uudistamista erilaisia turvallisuusuhkia torjumaan. Kyse on tietoisuuden ja varautumisen lisääntymisestä erilaisia uhkia kohtaan.

Lisää aiheesta:

KRP tutkii epäiltyä vakoilua – kyseessä jo kolmas käynnissä oleva maanpetosrikostutkinta

Suosittelemme sinulle