Hyppää sisältöön

Oppilaiden yllättävä ruokatoive sai juukalaiskoulun keittiön hämilleen – lapsia kuitenkin kuunneltiin, koska se kannattaa

Oppilailla on entistä paremmat mahdollisuudet vaikuttaa koululounaiden sisältöön. Ruokapalveluiden järjestäjät ovat havainneet toiveruokapäivien olevan kaikkien etu.

Juukalaisen Poikolan koulun kuudesluokkalaiset Lumi-Julia Gröhn, Essi Tuononen ja Siiri Rautiainen saavat vaikuttaa koululounaaseen äänestämällä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Monessa Suomen koulussa oppilaat saavat toivoa mieleistänsä kouluruokaa aiempaa useammin. Välillä lapset saavat erikoisiakin toiveitaan läpi.

Juukalaiseen Poikolan kouluun ruokia toimittava Juuan puhtaus- ja ruokapalvelut järjestää toiveruokapäiviä lähes kuukausittain. Lisäksi koulun oppilaiden mieltymykset huomioidaan, kun ruokalistoja päivitetään.

Toiveruokapäiviä on ollut Poikolan koulussa säännöllisessä käytössä jo muutaman vuoden ajan. Niistä on ollut koulussa paljon iloa ja hyötyä.

– Ne piristävät meidän päivää ja parantavat yhteistyötä koulun kanssa. Oppilaat ovat todella kiitollisia kun toteutamme toiveet, ruokapalveluvastaava Sini Solehmainen kertoo.

Solehmaisen mukaan toiveruokapäivien helposti mitattavissa oleva hyöty on se, että ruokahävikkiä jää hyvin vähän.

Ruokapalveluvastaava Sini Solehmaisen mielestä ruokalistojen säännöllinen uudistaminen on tärkeää, jotta lapset eivät kyllästy tiettyihin ruokiin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Lasten toive yllätti keittiön täysin

Juukalaiskoulussa oppilaiden ruokatoiveita kartoitetaan luokissa tehtävillä äänestyksillä.

– Jokainen saa kirjoittaa lapulle oman toiveensa. Sitten ne laput lasketaan ääneen, Poikolan koulun 6B-luokkaa käyvä Aino Gröhn sanoo.

Juukalaiskoulun oppilaat pitävät kouluruokaa pääsääntöisesti maukkaana. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Oppilaiden kestotoiveita ovat pizza ja tortillat, mutta yllättävämpiäkin toiveita on päätynyt toteutukseen asti. Poikolan koululla työskentelevä suurtalouskokki Heidi Ovaskainen kertoo, että joulukuun alussa lapset saivat toivomaansa maksalaatikkoa.

– Se toive kyllä yllätti meidät keittiössä. Kyseessä oli mielipiteitä jakava ruoka. Näin paljon kukkuraisia lautasia, mutta sitten oli myös ihan hiiren annoksia.

Alta voit katsoa, mitä muuta Poikolan koulun kuudesluokkalaiset haluaisivat syödä koulussa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näitä ruokia Poikolan koulun 6B-luokan oppilaat haluaisivat syödä. Video: Heikki Haapalainen / Yle

Kuopiossa lapset haluavat perunavelliä

Kouluruokapalveluiden tarjoajat kärsivät parhaillaan raaka-ainekustannusten noususta. Ruokapalveluvastaava Sini Solehmaisen mukaan lasten toiveruoat ovat kuitenkin olleet toteuttamiskelpoisia muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Pienimmät lapset ovat toivoneet lihapiirakoita ja naudan pihviä. Niitä ei kustannussyistä pysty toteuttamaan.

Koululaisten toiveita kuunnellaan säännöllisesti myös Kuopiossa. Yli 50:een kuopiolaiskouluun ruokaa toimittavan Servican kehityspäällikkö Tiina Soininen toteaa, että lapsilla saattaa olla hyvinkin vaatimattomia toiveita.

– Viime vuonna meille tuli paljon palautetta, jossa toivottiin perunavelliä ruokalistalle. Se ei ihan hirveästi kustannuksia lisännyt.

Oppilaat syövät mieleistänsä ruokaa tavallista enemmän. Se puolestaan auttaa keskittymään koulupäivään. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kuopiossa oppilaiden toiveita kerätään äänestysten, makuraatien, oppilaskuntien ja asiakaspalautteen kautta. Syyt ovat pitkälti samanlaiset kuin muissakin kouluruokaloissa Suomessa.

– Jos onnistumme tarjoamaan maistuvaa ruokaa, sitä ei jää linjastoon eikä biojätteeseen. Haluamme myös kuunnella nuoria asiakkaitamme, jotka ovat nykyään hyvin valveutuneita, Soininen toteaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23. joulukuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle