Hyppää sisältöön

Satoja litroja jäteöljyä päätyi pieniin puroihin Helsingissä – autokorjaamon omistanut mies sai vankeustuomion

Yle uutisoi Maunulanpuron öljyturmasta vuonna 2016. Oikeuden mukaan vahingot olisivat voineet olla huomattavasti suuremmat ilman torjuntatoimia.

Öljyä Haaganpurossa.
Haaganpuro sijaitsee Pikku Huopalahdessa. Kuvassa puro marraskuussa 2016. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Don Lehtinen

40-vuotias mies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen Helsingissä tapahtuneesta törkeästä ympäristön turmelemisesta ja miehen yritykseen liittyvistä muista rikoksista.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan Metsälän teollisuusalueella sijainneen autokorjaamon omistanut mies oli kaatanut noin 1 300 litraa jäteöljyä sadevesiviemäriin, josta satoja litroja öljyä oli valunut Maunulanpuroon ja siitä edelleen Haaganpuroon. Oikeus arvioi rikoksen tapahtuneen vuosina 2014–2016.

Oikeus arvioi todistajien kertomusten ja muun näytön perusteella, että Maunulanpurossa havaitun öljyvahingon lähde pystyttiin jäljittämään ja paikantamaan korjaamon edustalla sijaitsevaan kaivoon.

Oikeuden mukaan mies oli voinut kaataa useita tynnyrillisiä jäteöljyä kaivoon niin, ettei se herättänyt huomiota. Jäteöljy oli oikeuden mukaan peräisin sadoista autoista, joita oli huollettu korjaamolla.

Torjunta lievensi vahinkoja

Todistelun perusteella oli oikeuden mukaan selvää, että ilman mittavia, viikkoja kestäneitä öljyntorjuntatoimia päästöistä olisi aiheutunut vielä huomattavasti suuremmat vahingot. Oikeus piti päästöä poikkeuksellisen suurena.

Virtavesien hoitoyhdistyksen Haaganpuron vastuuhenkilö Teemu Mökkönen arvioi Ylelle vuonna 2016, että Maunulanpuron eliöstön palautumiseen menee vuosia.

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan yli 85 000 euron korvaukset korkoineen Helsingin kaupungille, sillä miehen katsottiin aiheuttaneen vahinkoa kaupungille. Kaupunki joutui tekemään tapauksessa akuutteja öljyntorjuntatoimia sekä selvittelemään vahinkoja ja ennallistamistoimenpiteitä.

Mies oli yrityksensä kautta velvollinen pitämään kirjaa jäteöljystä ja laatimaan siirtoasiakirjat, mikä oli jätetty kokonaan tekemättä. Mies tuomittiin törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Hänet tuomittiin lisäksi rekisterimerkintärikoksesta, sillä hän oli avannut yritykselle pankkitilin toisen henkilön nimissä.

Mies määrättiin myös kolmen vuoden liiketoimintakieltoon, joka päättyy vuonna 2025. Autokorjaamon toiminta loppui virallisesti elokuussa 2020.

Suosittelemme sinulle