Hyppää sisältöön

Saksan tiedustelun työntekijää epäillään maanpetoksesta – vuotanut mahdollisesti valtionsalaisuuksia Venäjälle

Poliisi pidätti epäillyn keskiviikkona Berliinissä ja teki ratsian tämän kotiin sekä työpaikalle.

Saksan tiedustelupalvelun Bundesnachrichtendienst, BND:n logo seinässä.
Saksan ulkomaantiedustelun työntekijä on pidätetty vakoilusta epäiltynä viimeksi vuonna 2014. Kuva: Clemens Bilan / AOP
Vilma Romsi

Saksan viranomaiset kertoivat torstaina pidättäneensä maan ulkomaantiedustelun (BND) työntekijän epäiltynä valtionsalaisuuksien vuotamisesta Venäjälle. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Saksan yleisradion ulkomaanpalvelu Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Miestä epäillään maanpetoksesta.

– Vuonna 2022 hän jakoi työnsä myötä saamaansa tietoa venäläisen tiedustelupalvelun kanssa. Tämä tieto luokitellaan valtionsalaisuudeksi, liittovaltion syyttäjävirasto kertoo tiedotteessaan.

Poliisi pidätti epäillyn keskiviikkona Berliinissä, liittovaltion syyttäjävirasto kertoo. BND:n mukaan epäilty on tutkintavankeudessa. Syyttäjäviraston mukaan poliisi teki ratsian miehen sekä toisen henkilön koteihin ja työpaikoille.

Mies on viranomaisten mukaan Saksan kansalainen.

Saksa varoittanut vakoilusta

Saksan viranomaiset ovat varoittaneet Venäjän vakoilupyrkimysten lisääntyvän Ukrainan sodan vuoksi.

Viime kuussa saksalainen mies sai ehdollisen rangaistuksen tietojen vuotamisesta Venäjän tiedustelupalveluille työskennellessään reservin upseerina Saksan armeijassa. Lokakuussa Saksan kyberturvallisuusjohtaja Arne Schoenbohm sai potkut sen jälkeen, kun julkisuuteen nousi epäilyjä tämän yhteyksistä Venäjän tiedustelupalveluihin.

Saksan hallitus on karkottanut yli 40 venäläisvakoojaa huhtikuussa, maan kotimaantiedustelu kertoo Reutersin mukaan.

Saksan ulkomaantiedustelu BND aloitti laajan sisäisen tutkinnan heti, kun sen tietoon oli tullut mahdollinen maanpetos sen omien työntekijöiden joukossa, BND:n johtaja Bruno Kahl kertoo erillisessä tiedotteessa. Kun epäilyt vahvistuivat, BND kutsui tutkintaan mukaan myös syyttäjät.

Kahlin mukaan tutkinnan kanssa oli edettävä hyvin varovaisesti, sillä mikä tahansa julkisuuteen paljastettu yksityiskohta voisi antaa ”vastustajalle etulyöntiaseman aikomuksissa vahingoittaa Saksaa”. Tämän vuoksi BND ei anna tapauksesta lisätietoja ennen kuin syyttäjät ovat saaneet oman tutkintansa päätökseen.

– Venäjästä puhuttaessa olemme tekemisissä sellaisen toimijan kanssa, jonka häikäilemättömyys ja halukkuus väkivaltaan on huomioitava, Kahl sanoo.

Kyseessä on ensimmäinen kerta kahdeksaan vuoteen, kun BND:n työntekijä on pidätetty epäiltynä maanpetoksesta. Vuonna 2014 Markus R. -nimistä vakoojaa syytettiin tietojen vuotamisesta Yhdysvaltojen tiedustelupalveluille. Hän sai vuonna 2016 kahdeksan vuoden vankeustuomion.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Suosittelemme sinulle