Hyppää sisältöön

Joensuun keskustan kerrostalopalo oli haasteellinen sammuttaa – poliisille voi ilmoittaa epäilyttävistä havainnoista

Pelastuslaitos murtautui kaikkiin asuntoihin varmistaakseen, ettei kukaan ole jäänyt sisälle. Palosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Suvantokadulla sijaitsevassa kerrostalossa on neljä asuinkerrosta ja 38 asuntoa. Palo sai alkunsa ullakolta. Video: Pauliina Tolvanen / Yle
Pauliina Tolvanen,
Ilkka Ritvanen,
Emilia Saukkonen

Joensuun keskustassa varhain perjantaiaamuna syttynyt kerrostalopalo oli haasteellinen sammuttaa, kertoo ensimmäisten joukossa paikalla ollut palomies-ensihoitaja Soini Kurki.

– Siinä on peltikatto ja tiukka ruodelaudoitus. Sai kovasti tehdä töitä, että sai peltiä raotettua niin, että sai vettä työnnettyä sinne, hän sanoo.

Sammuttamista vaikeutti myös ullakkovarastoissa ollut tavara, joka lisäsi palokuormaa.

Puomitikasautolla työskennellyt Soini ehti olla mukana pelastamassa kahta ihmistä parvekkeen ja ikkunan kautta. Samaan aikaan savusta täyttyneet käytävät oli saatu tuuletettua ja loput 20 asukasta saatiin evakuoitua sisäkautta.

Palon tahallaan sytyttäminen mahdollista

Palon syttymissyy on toistaiseksi epäselvä. Poliisi tiedotti ennen puolta päivää, että vielä tässä vaiheessa ei voida poissulkea sitä vaihtoehtoa, että palo olisi tahallaan sytytetty.

Pelastuslaitos ja poliisi aloittavat palon tutkinnan vielä tämän päivän aikana. Poliisi pääsee kuitenkin tutkimaan palopaikkaa vasta, kun jälkisammutustyöt on saatu valmiiksi. Niiden kestosta ei vielä puoliltapäivin ollut tietoa.

Paloautoja kadulla kerrostalon vieressä.
Palomiehet raivasivat tuhoutuneita kattorakenteita aamupäivällä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Palopäällikkö Lari Parkkisen mukaan talon Suvantokadun puolen asunnot vaurioituvat pahemmin ja Kauppakadun puolen asunnot lievemmin. Osa asukkaista pääsee jo tänään käymään asunnoissaan.

– Kauppakadun puolelle pääsee jo tänään asumaan, mutta Suvantokadun puolella ei valitettavasti pääse jouluksi kotiin, hän sanoo.

– Talo kärsi mittavat vahingot.

Asukkaat evakuoitiin hotelliin

Pohjois–Karjalan pelastuslaitos sai hälytyksen palopaikalle Suvantokadulle ennen aamu kolmea. Palo saatiin aamun aikana hallintaan ja lopulta sammutettua yhdeksän aikaan.

Päivystävä palomestari Jukka Saarelainen kertoo, että pelastuslaitoksen saapuessa paikalle noin puolet kerrostalon katosta oli tulessa.

– Parilla parvekkeella oli ihmisiä. Alkuvaiheessa keskityimme C- ja D-rapun ihmisten evakuointiin. Saimme heidät kaikki evakuoitua ulos.

Soini Kurki kertoo tulipalosta palopaikalla.
Palomies-ensihoitaja Soini Kurki oli pelastamassa ihmisiä puomitikasauton nostokoriin. Toinen pelastettava saatiin turvaan rikkomalla olohuoneen ikkuna palokirveellä. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja, mutta 14 asukasta altistui savulle.

Varotoimena pelastuslaitos ja poliisi evakuoivat kaikki talossa sisällä olleet 22 asukasta. Valtaosa heistä on evakuoitu hotelliin. Kerrostalossa on 38 asuntoa.

– Eli kaikkiin asuntoihin murtauduttiin ja varmistettiin, ettei asunnoissa ole ihmisiä, Saarelainen kertoo.

Suvantokatu oli suljettuna liikenteeltä vielä puoli neljän aikaan iltapäivällä Kirkkokadun ja Torikadun välillä. Pelastuslaitos kehottaa välttämään liikennettä Kirkkokadun, Koskikadun, Torikadun ja Malmikadun välisellä alueella.

Poliisi pyytää havaintoja

Poliisi on kiinnostunut mahdollisista yleisöhavainnoista tulipaloon liittyen.

Epäilyttävistä havainnoista Suvantokatu 10:n porraskäytävistä, ullakolta tai talon läheisyydestä aamuyöllä ennen kello kolmea tai muista paloon liittyvistä tiedoista voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Uutista on päivitetty uusilla tiedoilla ja kuvilla 23.12. klo 15.28

Suosittelemme sinulle