Pitkin loppuvuotta julkisuuteen on tihkunut tietoja Venäjän ja Pohjois-Korean asekaupoista. Etsimme vastaukset kolmeen keskeiseen kysymykseen asiaan liittyen.
Mihin tieto asetoimituksista perustuu?
Yhdysvaltain tiedustelutietoon. Yhdysvallat kertoi jo syyskuussa Venäjän aikeista hankkia Pohjois-Korealta raketteja ja tykistön ammuksia.
Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea toimitti venäläisille Wagner-joukoille asetoimituksen marraskuussa. Se sisälsi muun muassa raketteja ja ohjuksia.
Wagner on yksityinen palkka-armeija. Yhdysvallat arvioi, että ryhmän riveissä taistelee Ukrainassa 50 000 sotilasta.
Yhdysvaltojen mukaan asetoimitus ei ollut ensimmäinen laatuaan. Marraskuun alussa Yhdysvallat kertoi (siirryt toiseen palveluun), että Pohjois-Korea oli lähettänyt Venäjälle salaa ”merkittävän määrän” tykistön kranaatteja.
Sekä Pohjois-Korea että Wagner-ryhmä ovat kiistäneet väitteet. Ainakaan toistaiseksi pohjoiskorealaisia asetarvikkeita ei ole löytynyt Ukrainasta.
Mitä asetoimitukset tarkoittavat sodan kannalta?
Asetoimitukset eivät muuta sodan suurta kuvaa, arvioi Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby.
Yhdysvaltojen arviot Pohjois-Korean aselähetysten merkittävyydestä ovat pysyneet syksyn mittaan lähes ennallaan.
Esimerkiksi marraskuussa Yhdysvallat arvioi, että kranaatteja ei tule Venäjälle niin paljoa, että ne muuttaisivat sodan kulkua.
Yhdysvallat on silti huolestunut Pohjois-Korean suunnitelmista lähettää Venäjälle lisää sotatarvikkeita, Kirby totesi uutistoimisto AP:n mukaan torstaina.
Miksi Venäjä ja Pohjois-Korea käyvät asekauppaa?
Molemmilla mailla on pulaa kumppaneista. Venäjällä on pulaa myös asetarvikkeista.
Pohjois-Korea käyttää tilannetta tiivistääkseen suhteitaan Venäjään. Näin arvioi vanhempi tutkija Victor Cha yhdysvaltalaisesta Center for Strategic and International Studies (CSIS) (siirryt toiseen palveluun) -ajatushautomosta.
Chan arvion mukaan Pohjois-Korea näkee tilanteen enemmän taloudellisena mahdollisuutena kuin strategisena päätöksenä. Pohjois-Korea voi yrittää saada velkojaan anteeksi vastineeksi asetoimituksista, Cha kirjoittaa CSIS:n verkkosivuilla.
Suurhyökkäyksensä alkamisen jälkeen Venäjän omat ammusvarastot ovat huvenneet.
Pohjois-Korea onkin Venäjälle houkutteleva kumppani, sillä se pystyy tuottamaan muunnelmia neuvostoaikaisista asejärjestelmistä, arvioi brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) marraskuussa.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi elokuussa, että maiden kahdenvälisiä suhteita laajennetaan ”kokonaisvaltaisiksi ja rakentaviksi”.
Maita yhdistävät myös niihin kohdistuvat pakotteet.
Pohjois-Korean lisäksi Venäjä on kääntynyt hyökkäyksensä aikana Iranin puoleen. Venäjä on saanut Iranilta muun muassa lennokkeja.
Lähde: AP, Reuters