Hyppää sisältöön

Koirametsissä myös aremmat karvatassut voivat juosta vapaana – yksityiseen käyttöön varattavat metsät kasvattavat suosiotaan

Suomessa on yhteensä parikymmentä koirametsää, joista kaksi sijaitsee Keski-Suomessa.

Koirametsän yrittäjät koiriensa kanssa metsän laavulla.
Lievestuorelaisen koirametsä Rallatuksen yrittäjä Varpu Halonen osti metsän koiria varten yhdessä puolisonsa Aki Korhosen kanssa. Kuva: Jussi Lindroos
Kaisa Uusi-Kraapo

Vuokrattavat koirametsät yleistyvät vaihtoehtona kaupunkien koirapuistoille.

Koirametsät ovat aidattuja metsäalueita, joita asiakkaat voivat varata yksityiseen käyttöönsä koirien vapaana pitoa varten.

Keski-Suomessa yksityisiä koirametsiä on jo kaksi kaksi. Puolen hehtaarin koirametsä Muuramessa ja Rallatus Jyväskylän Leppälahdessa.

Rallatus on palvellut koirien ulkoiluttajia vajaat kaksi vuotta. Yrittäjä Varpu Halonen sai idean metsästä jo kymmenen vuotta sitten.

– Minulla oli saksanpaimenkoira, joka pelkäsi vieraita koiria. Silloin toivoin paikkaa, jossa koiran voisi päästää vapaaksi huoletta, Halonen toteaa.

Laavu koirametsässä Lievestuoreella.
Asiakkaat ovat käyttäneet paljon metsään rakennettua laavua. Kuva: Jussi Lindroos

Koirametsä on Halosen mukaan tarkoitettu erityisesti sellaisille koirille, joiden vapaana pitäminen on haastavaa.

– Esimerkiksi rescue-koirat ovat yleensä arkoja, eikä niiden kanssa voi mennä koirapuistoon. Myös metsästyskoirat on usein pidettävä kytkettynä, jotta ne eivät lähtisi eläimen perään, Halonen sanoo.

Rajattu metsäalue helpottaa koirien vapaana pitämistä. Tavallisessa metsässä koiran saa päästää irti vain maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan luvalla.

Koirametsän portti
Koirametsän portti on suunniteltu niin, että koiran voi päästää vapaaksi suoraan autosta. Kuva: Jussi Lindroos

Metsä on tehty vastaamaan koiranulkoiluttajan tarpeita

Halosen haave koirametsästä lähti liikkeelle metsäkaupoilla. Sopivan kohteen löytämisen jälkeen alue aidattiin ja paikallinen urakoitsija teki metsäpohjasta koirien ulkoiluttamiseen sopivan.

– Metsää harvennettiin, jotta alueella on tilaa juosta. Keräsimme myös risukkoa pois ja teimme kulkuväyliä, Halonen kertoo.

Rallatuksessa on laavu, joka toimii taukopaikkana. Asiakkaat toivoivat sitä alueelle avaamisen jälkeen.

– Kun avasimme heinäkuussa, oli kova helle. Varauksia alkoi tulla heti, kun ilmat viilenivät ja kysyntää on riittänyt.

Leppälahtelaisen koirametsän asiakaskunta on vakiintunutta, mutta edelleen metsään tulee myös uusia koirien ulkoiluttajia.

– Koirapiireissä sana kulkee nopeasti. Jotkut käyvät säännöllisin väliajoin ja toiset vielä useammin – monta kertaa viikossa, Halonen toteaa.

Suosittelemme sinulle