Hyppää sisältöön

Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara huippukausien jälkeen Australian avoimiin – ”Meillä on selkeä tavoite voittaa Grand Slam -kisa”

Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara päättivät viime kauden ennätysrankingeihinsa. Uuden kauden alussa kaksikon nuolet ovat osoittaneet eri suuntiin.

Harri Heliövaara.
Harri Heliövaara on nelinpelin maailmanlistalla yhdeksäntenä. Kuva: Getty Images
Sakari Lund

Tenniskausi on jo täydessä vauhdissa ja kauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus Australian avoimet käynnistyy maanantaina. Suomen tenniksen ykkösnimet Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara lähtivät uuteen kauteen hyvistä asetelmista. Molemmilla on takanaan uransa toistaiseksi paras vuosi.

Ruusuvuoren ranking oli kauden päätteeksi 40, hänen uransa paras. ATP-kausi loppui hänen osaltaan lokakuun lopussa.

– Kerrankin ehdin ottaa vähän pitemmän breikin. Kävin lomalla ja olin ilman mailaa reilu pari viikkoa, sellaista ei ole tapahtunut moneen vuoteen. Sitten aloin treenamaan täällä Helsingissä enemmän fysiikkapainotteisesti ja joulukuussa Alicantessa enemmän tennispainotteisesti, Ruusuvuori kertoi joulun aatonaattona Talin tenniskeskuksessa.

Seychellien loman ja harjoittelun lisäksi Ruusuvuori kävi pelaamassa myös pari Puolan liigan ottelua.

– Nyt on Puolan liigan mestaruuskin. Oli hyvä pelata pari matsia, muuten olisi ollut aika pitkä breikki otteluista, Ruusuvuori naurahti.

Ruusuvuoren kauteen mahtui muun muassa uran ensimmäinen ATP-finaalipaikka helmikuussa Intiassa, välierä Tukholmassa ja puolivälierä Queen's Clubin ruohokentillä Lontoossa.

Emil Ruusuvuori.
Emil Ruusuvuoren viime kausi oli hänen uransa toistaiseksi paras. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

– Se oli kokonaisuutena tosi hyvä kausi. Tuli paljon matseja ja kokemusta. Ranking oli kauden päätteksi korkein mitä se on ollut. Siihen oli kiva lopettaa ja siitä on kiva aloittaa uusi kausi, pääsee mukaan kaikkkiin kisoihin.

Vahvoista peruslyönneistään tunnettu Ruusuvuori katsoo, että hän kehittyi ja monipuolistui pelaajana viime kauden aikana.

– Peli meni tosi paljon eteenpäin. Puolessa välissä kautta aloin löytää tiimin kanssa niitä juttuja, miten pitää sekoittaa peliä. On aika vaikeaa voittaa yhdellä taktiikalla ihan huippuja.

Ruusuvuori tietää silti, että kaikkia osa-alueita pitää kehittää ja kokonaispaketti on saatava entistä paremmaksi.

28. joulukuuta Ruusuvuori matkasi kohti Intian Punea, jossa kausi alkoi heti vuoden vaihtumisen jälkeen. Turnaus oli sama, jossa hän pelasi viime kaudella uransa toistaiseksi ainoassa ATP-finaalissa. Silloin se pelattiin helmikuussa, nyt heti vuoden alussa.

Tällä kertaa menestys ei ollut samanlaista, vaan suoraan toiselle kierrokselle päässyt Ruusuvuori hävisi heti ensimmäisen ottelunsa ranskalaiselle Benjamin Bonzille. Myös seuraavassa turnauksessa Adelaidessa tuli heti tappio Ruotsin Mikael Ymerille. Ruusuvuori joutuu siis lähtemään Australiaan avoimiin ilman yhtään otteluvoittoa tältä vuodelta.

Kahdesta turnauksesta ei kuitenkaan kannata tehdä kovin suuria johtopäätöksiä. Bonzi meni Intiassa finaaliin asti ja Ymer on Ruusuvuorelle pelityylillisesti hankala vastustaja.

Joulun alla Ruusuvuori kertoi selkeät tavoitteet uudelle kaudelle.

– Ensimmäinen titteli ja Grand Slameissa pitäisi päästä pidemmälle. Jos ranking sallii, pelaan ehkä muutaman kisan vähemmän ja panostan enemmän isoihin kisoihin.

Grand Slam -turnauksissa helsinkiläisen tie on toistaiseksi tyssännyt viimeistään toiselle kierrokselle.

Heti Australian avointen jälkeen helmikuun alussa on vuorossa Davis Cup -ottelu Argentiinaa vastaan Espoossa. Suomella on jälleen mahdollisuus edetä parhaiden maiden finaaliturnaukseen. Argentiina on tosin kova tennismaa, vaikka ei saakaan kaikkia parhaita pelaajiaan Espooseen.

– Aikamoinen säkä, että saatiin taas kotiottelu. Olisi ollut aika eri lähtökohdat, jos Australiasta olisi pitänyt lähteä suoraan Argentiinaan todennäköisesti massalle. Nyt laitetaan Espooseen nopea alusta. Lähdemme taas näyttämään mihin pystymme.

Ruusuvuoren uran etenemisestä kertoo myös se, että hän on kohdannut kaikki maailman kärkipelaajat Novak Djokovicia lukuunottamatta. Kuka heistä on ollut vaikein vastustaja?

(Daniil) Medvedev oli yllättävän vaikea. Olin treenannut aiemmin hänen kanssaan, mutta ottelussa oli vaikeaa.

Heliövaaralla satumainen kausi

Nelinpeliässä Harri Heliövaaran ja hänen brittiparinsa Lloyd Glasspoolin viime kausi oli aivan uskomaton.

Kauden alkaessa Heliövaara oli maailmanlistalla sijalla 64. Kaksikko ei edes mahtunut mukaan alkukauden Masters-turnauksiin. Vuoden aikana he etenivät seitsemään ATP-finaaliin ja pelasivat muutenkin tasaisen kovalla tasolla. Kausi huipentui välieräpaikkaan maailman kahdeksan parhaan parin ATP-finaaliturnauksessa ja Heliövaara päätti kauden sijalla 11. Miten se kaikki oli mahdollista?

– Sen kun osaisin sanoa, niin monesta omasta tavoitteesta ja odotuksista mentiin kirkkaati yli. Vieläkin on epäuskoinen olo. Se on harvinainen tilanne, siitä pitää nauttia. Kun pääsimme tietynlaiseen flow-tilaan, annettiin rullata, Heliövaara mietti joulukuussa.

– Tiiminä olemme vahvoja, tiedämme toisistamme mitä teemme kentällä. Meillä oli keväällä muutama tosi hyvä treenileiri Lontoossa, missä tehtiin tiimityöstä vielä tarkempaa. Olemme saannet mahtavia valmennusneuvoja Englannin päästä, Heliövaara kertasi asioita menestyksen takana.

Uuteen kauteen kaksikko lähti uudesta tilanteesta.

– Viime kaudella oli paineeton tilanne, mutta nyt kaikki haluavat voittaa meidät. Meidän pitäisi pärjätä ja olemme sijoitettuja kaikissa kisoissa, Heliövaara totesi.

– Meillä on selkeä tavoite voittaa Grand Slam -kisa ja Masterseja ja sitä kautta päästä kohti maailman ykköspaikkaa. Ei sitä sovi pitää vakan alla. Ollaan huipulla, niin miksi ei mentäisi loppuun asti.

Kausi ainakin alkoi parhaalla mahdollisella tavalla. Heliövaara ja Glasspool voittivat Adelaiden ATP-turnauksen ja Heliövaara nousi maailmanlistalla jo yhdeksänneksi.

Suosittelemme sinulle