Hyppää sisältöön

Rautjärvellä palaneen talon alueelta löytyi ruumis – poliisi selvittää yhteyttä kirkon tulipaloon

Poliisi tutkii kirkon tulipaloa epäiltynä törkeänä tuhotyönä ja selvittää myös mahdollista yhteyttä toiseen tulipaloon.

Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Karjalassa, Rautjärven rannassa Miettiläntiellä sijaitseva historiallinen puukirkko tuhoutui kello 8.30 alkaneessa tulipalossa täysin.

Pari tuntia myöhemmin, noin kello 10.20, paloi talo noin kolmenkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Rautjärvellä Torsantiellä. Palossa tuhoutui talo ja piharakennuksia.

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii, onko tulipaloilla yhteyttä toisiinsa.

Poliisi kertoi alkuillasta tiedotteessa, että palaneen talon alueelta löytyi ruumis.

Kaakkois-Suomen poliisi pyytää myös havaintoja vuoden 2020 viistoperäisestä, viininpunaisesta Opel Astrasta. Havaintoja pyydetään Rautjärven ja Imatran alueelta.

Havainnot pyydetään ilmoittamaan sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi

Rautjärven historiallinen kirkko paloi maan tasalle joulupäivinä.

Palo alkoi pääovelta

Poliisi epäilee, että kirkko sytytettiin tuleen tahallaan. Paikkatutkinnassa poliisi on löytänyt viitteitä rikoksesta, joten asiassa on käynnistetty esitutkinta nimikkeellä törkeä tuhotyö.

Päivystävä palomestari Petri Pätilä kertoo Ylelle, että kirkkopalo on ilmeisesti syttynyt pääoven luona.

Palosta on aamusta alkaen levinnyt huhuja kirkon ovien luona mahdollisesti olleista köysistä. Jotkut paikalla olleet ovat tulkinneet, että köydet voisivat liittyä tuhopolttoon.

Rautjärven entinen kirkkoherra Kari Luumi kertoo Ylelle, että hän kuuli aamulla tällaisia juttuja. Hän oli paikalla jumalanpalveluksessa.

– Saattaahan olla kyse siitäkin, että edellisenä iltana on pistetty sellaisia, ettei niistä ovista pääsisi sisään, Luumi sanoo.

Pätilän mukaan kirkon sivuovilla on ollut jonkinlaisia köysiä, mutta hän ei tiedä niiden tarkoitusta. Mitään remonttia kirkolla ei hänen mukaansa tiettävästi ollut käynnissä.

– Tutkinta on niin alkuvaiheessa, että sen yksityiskohtia ei vielä kommentoida, päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Timo Valle sanoi Ylelle iltapäivällä.

Pelastuslaitos sai automaattihälytyksen tulipalosta puoli yhdeksän aikaan aamulla. Pian sen jälkeen tilanne tarkentui suureksi rakennuspaloksi.

Ruokolahden seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana kertoi Ylelle jo aamusta, ettei kirkkoa saatu pelastettua.

– Tässä ei enää edes yritetä sammuttaa, vaan tämä palaa tästä loppuun, Haakana kommentoi Ylelle.

Rautjärven seurakunnan kirkkoherra Leena Haakana kertoo palossa tuhoutuneesta esineistöstä.

Palo havaittiin kesken saarnan

Palon huomasi jumalanpalvelusta pitänyt kappalainen Timo Kälviäinen. Kello oli kahdeksan aamulla.

– Ensin alkoi soida palohälytin. Kirkon pääovien luota eteisestä tuupahti savua. Palo oli pääoven luona, Kälviäinen sanoo.

Kälviäinen keskeytti saarnan.

– Ehdin tajuta, että palohälytin soi eikä siinä sen jälkeen kauan mennyt, Kälviäinen kuvailee.

Kälviäinen kertoo ohjanneensa ihmisiä poistumaan sivuovien kautta. Siinä auttoivat hänen mukaansa myös suntio sekä kanttori urkuparvella. Hän kertoo poistuneensa itse sakastin kautta sen jälkeen, kun muut olivat poistuneet.

Kälviäinen ja Haakana arvioivat, että kirkossa oli palon syttyessä 30–40 ihmistä.

Rautjärven puurakenteinen kirkko tulessa.
Kirkon lähellä asuva Linda Wilen-Veijalainen kuvasi tulipaloa aamulla. Kuva: Linda Wilen-Veijalainen
Rautjärven kirkon rauniot tulessa.
Kirkosta oli jäljellä rauniot myöhemmin aamupäivästä. Kuva: Ari Nakari / Lehtikuva

Palopaikan naapurissa asuva Linda Wilen-Veijalainen kertoi havainnoistaan Ylelle aamulla.

– Omalta pihalta näimme, että torni romahti. Uskon että tuosta ei jää mitään jäljelle, Wilen-Veijalainen kommentoi puhelimitse vähän yhdeksän jälkeen.

Rautjärven puukirkon ja Torsantiellä palaneen omakotitalon sijainnit
Rautjärven kirkko paloi joulupäivänä. Hieman sen jälkeen syttyi tuleen Torsantiellä sijaitseva asuinrakennus, jonka alueelta löytyi ruumis. Poliisi tutkii, onko paloilla yhteyttä toisiinsa. Kuva: Samuli Niemi-hukkala / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Kirkkoherra: Epäily tahallisuudesta

Haakana kertoi Ylelle jo aamulla, että jonkinlainen epäily mahdollisesta tahallisuudesta oli herännyt pian palon sytyttyä.

– Kyllä kai tässä on nyt pieni ilkivaltaepäilys, koska ei tässä ole löydetty mitään muuta järkevää syytä. Tätä toivoisi, että se ei olisi niin, mutta epäilykset käyvät nyt siihen suuntaan. Mutta tässä nyt tutkitaan tätä asiaa, enkä tästä osaa tai voi sanoa enempää. Mutta epäily on, Haakana sanoi Ylelle aamupäivällä.

Kirkko on tuhoutunut melkein perustuksiaan myöden.
Ennen aamukymmentä kirkko oli jo palanut jo miltei maan tasalle. Kuva: Heikki Partinen

Rautjärven kirkko on iso puurakenteinen ristikirkko, jonne mahtuisi toistatuhatta ihmistä sisään, kirkkoherra Haakana sanoo. Kirkko on valmistunut 1881 ja sen on suunnitellut A.J. Jansson.

Ilmakuva Rautjärven kirkosta kesäisenä päivänä.
Rautjärven kirkko kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Samuli Rahikainen

Kaakkois-Suomen poliisi pyytää tviitissään välttämään turhaa liikkumista alueella.

Ruokolahden seurakunta järjestää kirkon raunioiden äärellä rukoushetken tapaninpäivänä. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen pitää rukoushetken pysäköintipaikalla kello 15.

Tilaisuus järjestetään yhdessä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten kanssa. Paikalla on seurakunnan työntekijöitä ja kunnan edustaja. Rukoushetken jälkeen on mahdollista keskustella Eksoten ja seurakunnan työntekijöiden kanssa. Eksoten keskusteluapuun voi olla yhteydessä jo aiemminkin.

Juttua korjattu 25.12. klo 17.07: Entinen kirkkoherra Kari Luumi oli paikalla jumalanpalveluksessa, vaikka alun perin jutussa luki, että hän ei olisi ollut kirkossa.

Suosittelemme