Hyppää sisältöön

Palavasta Rautjärven kirkosta pelastunut Kari Luumi on edelleen järkyttynyt: ”Meidät aiottiin polttaa kirkon mukana”

Kari Luumi ja hänen vaimonsa veivät palavasta kirkosta mukanaan ulos kaksi virsikirjaa. Käytännössä kaikki muu kirkossa sisällä ollut tuhoutui.

Rautjärven seurakunnan entinen kirkkoherra Kari Luumin mukaan kirkon palossa menettiin koko kirkon esineistö.
Helena Korpela,
Ville Toijonen,
Antti-Jussi Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rautjärveläinen Kari Luumi ajatteli ensimmäiseksi, että kyllä tästä selvitään, jos toimitaan nopeasti.

Joulupäivän aamuna hän oli Rautjärven kirkossa jumalanpalveluksessa, kun kappalainen Timo Kälviäinen keskeytti saarnansa ja kertoi, että kirkko palaa.

– Luulin aluksi, että kyseessä olisi pieni palo. Sellainen joka voitaisiin sammuttaa nopeasti. Katsahtaessani pääovelle näin kuitenkin liekkien lyövän jo oven alta. Silloin tiesin, että mitään ei ole tehtävissä, Luumi sanoo.

Luumin mukaan kirkosta lähdettiin ulos ”livakasti”. Paniikkia ei kuitenkaan syntynyt. Paikalla oli arviolta noin kolmekymmentä henkilöä.

– Henkilökohtainen hätäni oli, että vaimoni lapsi ja hänen lapsenlapsensa olivat urkuparvella esiintymässä ja avustamassa jumalanpalveluksessa. Hätäni oli, kuinka he pääsevät sieltä ulos, Luumi kertoo.

Luumi ja hänen vaimonsa poistuivat kirkon pappilan puoleisista ovista ulos. Urkuparvella ollut nuoriso kulki ulos kirkon vastakkaisella puolella olevasta inva-ovesta. Luumin mukaan kyseinen ovi oli suljettu narulla.

– Suntio oli auttamassa. Hän työnsi väkisin ovea auki ja nosti samalla narua. Siten urkuparvella ollut nuoriso pääsi narun alta ulos. Ovi oli suljettu, Luumi kertoo tapahtumista.

– Kirkkotorni oli jo ilmiliekeissä, kun tavoitimme ulkona toisemme. Palava torni oli ahdistava näky.

Kuuntele alta, miten Kari Luumi kertoo palopäivän dramaattisista tapahtumista:

"Suurin huoli oli lapsista"
Kari Luumi on Rautjärven seurakunnan entinen kirkkoherra. Näin hän kertoo palopäivän tapahtumista kirkon sisällä.

Epäily: tuhopolttaja kuollut

Poliisi epäilee, että Rautjärven kirkon tuhopolttaja on kuollut. Törkeästä tuhotyöstä poliisi epäilee lähes 80-vuotiasta miestä, joka löydettiin pian kirkon syttymisen jälkeen kuolleena Rautjärven Torsantieltä vajaan 30 kilometrin päässä palaneesta kirkosta.

Kuolleena löydetty mies on törkeänä tuhotyönä tutkittavan rikoksen pääepäilty. Rikoskomisario Saku Tielinen kertoo, että poliisi jatkaa kuitenkin myös muiden tutkintalinjojen selvittämistä. Mitään konkreettista näyttöä miehen osuudesta tapahtumiin ei vielä ole. Tielisen mukaan epäily perustuu pääasiassa tulipalojen ajalliseen yhteyteen.

Katso alta, miten kirkosta selvinneet kuvailevat tuntojaan joulupäivänä:

Riitta Rita kertoo tuntojaan kirkosta pelastautumisen jälkeen: ”Jalat tärisivät”

Kari Luumi: ”Murhe on käsinkosketeltavaa”

Kari Luumi on Rautjärven seurakunnan entinen kirkkoherra. Vielä kaksi päivää kirkon palon jälkeenkin hänen kotinsa ikkunasta näkyy yhä savuava raunio.

Rautjärven kirkko on oleellinen osa hänen kotiaan ympäröivää maisemaa.

– Palon jälkeen molempina aamuina olen katsonut, että josko kirkko tuolta savun ja pakkashuurun takaa alkaisi pilkottaa. Mutta aina se on pettymys, ei se siellä ole. On vain tyhjyys ja pelkät rauniot, Luumi sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on paikalliselle yhteisölle katastrofi.

– Murhe on käsinkosketeltavaa.

Mies istuu keittiönpöydän ääressä
Rautjärven seurakunnan entinen kirkkoherra Kari Luumi on yksi noin 30 ihmisestä, jotka olivat tulipalon syttyessä Rautjärven kirkon sisällä. Hänen kotoaan on vain noin 100 metrin matka kirkon raunioille. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Tutkinta jatkuu

Poliisi epäilee, että kirkon sytyttäjä sitoi naruja kirkon poistumisteiden oville. Paikalla olleet ovat kertoneet, että narut vaikeuttivat ulos pääsemistä.

Poliisin mukaan tutkinta tapahtumista jatkuu. Poliisi pyytää lisätietoja epäillyn henkilön liikkeistä, mutta jatkaa myös muiden tutkintalinjojen selvittämistä.

Rautjärven seurakunnan entinen kirkkoherra Kari Luumi sanoo, että epäillyn ja hänen mahdollisen teon motiiviensa suhteen kaikki on pelkkää arvausta.

– Meille kirkosta pelastuneille ahdistavinta on, että meidät aiottiin polttaa kirkon mukana. Tämän asian ymmärtäminen ja selvittäminen tuntuu todella vaikealta, Luumi sanoo.

Kaksi virsikirjaa säilyi

Rautjärven historiallisen puukirkon palossa tuhoutui myös kulttuurihistoriaa.

Palossa tuhoutuivat muun muassa kirkon valaistuksena käytetyt kattokruunut. Ne ovat peräisin Ilmeen kirkosta, joka sijaitsee luovutetussa Karjalassa Venäjän puolella.

Kari Luumi ja hänen vaimonsa pelastautuivat palavasta kirkosta virsikirjat käsissään.

– Vähän kuin hämmennyksisssämme toimme ne käsissämme kirkosta ulos. Kaikki muu on mennyttä, Luumi sanoo.

Esimerkiksi Rautjärven kirkon arvokkaat urut sekä kaikki muu sisällä ollut omaisuus tuhoutui. Luumin mukaan ainoastaan kirkonkellot, jotka oli myös aikoinaan tuotu Ilmeen kirkosta, pelastuivat. Ne ovat säilytyksessä seurakunnan varastossa.

Päivitetty 28.12.2022 kello 14.13. Tarkennettu kattokruunuja koskevaa kohtaa jutussa.

Savuavat kirkon rauniot
Puukirkon rauniot savusivat vielä tiistaina aamupäivällä. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Suosittelemme