Hyppää sisältöön

Kymenlaakson virkistysalueyhdistys lopettaa toimintansa – syynä verotus

Virkistysalueiden hoito siirtyy yhdistykseltä takaisin kunnille. Yhdistys on toiminut noin kymmenen vuoden ajan.

Lehmäsaaren ranta Kotkassa.
Lehmäsaari Kotkassa on ollut yksi lakkautettavan yhdistyksen hoitamista virkistysalueista. Arkistokuva kesältä 2021. Kuva: Antro Valo / Yle
Eino Haajanen

Kymenlaakson virkistysalueyhdistys Kyvi lopettaa toimintansa vuodenvaihteessa. Syynä on se, että yhdistyksen pitäisi maksaa veroa varainhankinnastaan. Kotkan kaupungin tiedotteen mukaan Verohallinto asettaa yhdistyksen kaiken varainhankinnan verolliseksi.

Virkistysalueiden kohteet siirtyvät kuntien ylläpidettäväksi. Kunnat vastaavat myös virkistysalueiden kehittämisestä ja niistä tiedottamisesta. Kotkan kaupungin mukaan alueiden nykyinen käyttötarkoitus on määrä säilyttää.

Kouvolan, Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Iitin yhteinen virkistysalueyhdistys on kehittänyt ja hoitanut muun muassa ulkoilureittejä, taukopaikkoja ja retkisatamia. Näitä ovat olleet muun muassa Lehmäsaari Kotkassa, Ulko- ja Sisä-Nuokkosaari sekä Majasaari ja Piikkiö Haminassa, tietyt Repoveden kohteet, Väliväylän kohteet ja Heisanharju Kouvolassa.

Yhdistys on toiminut noin kymmenen vuoden ajan.

Lisäksi lakkauttamisen syynä on se, että yhdistyksen kunnat saattavat jatkossa käyttää kohteiden hoitamiseen omaa työvoimaansa työllistämisvelvoitteen kautta. Työllistämisvelvoite tarkoittaa sitä, että kunnan on järjestettävä kuuden kuukauden työntekomahdollisuus 57–59-vuotiaalle työttömälle työnhakijalle, kun tietyt ehdot täyttyvät.

Kymenlaakson virkistysalue ry:n hallituksen puheenjohtaja Asmo Leskinen ja varapuheenjohtaja Sami Suoknuuti kiittävät vuosien aikana mukana olleita.

– Yhdessä kehitimme virkistysrakenteita niin merellä, vesiväylien varrella kuin maakohteissakin hyvälle tasolle, he kiittävät Kotkan kaupungin tiedotteessa.

Kymenlaakson virkistysalueyhdistys ry kertoi toimintansa lakkaamisesta jo joulukuun puolivälissä julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle