Hyppää sisältöön

Analyysi: Navalnyin säätiön uusin paljastus on tuskin yllätys – edes sota ei ole estänyt Putinin käskyläisten ylellistä elämää

Vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin säätiö iskee paljastuksillaan Kremlin heikkoon kohtaan, kirjoittaa Ylen ulkomaantoimittaja Jyrki Saarikoski.

kuvakaappaus Navalnyin sivulta
Kuvakaappaus Aleksei Navalnyin säätiön julkaisemasta videosta, jolla käsitellään Venäjän apulaispuolustusministeri Timur Ivanovia ja hänen vaimoaan Svetlana Ivanovaa.
Jyrki Saarikoski

Matkustelua ja häpeilemätöntä luksuselämää Ranskan Rivieralla ja muualla lännessä.

Valtavien summien törsäämistä huviloihin, ylellisiin autoihin ja jahteihin.

Näin ovat eläneet Venäjän apulaispuolustusministeri Timur Ivanov ja hänen puolisonsa Svetlana Ivanova. Ensin koronapandemian vuosina ja nyt Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan aikana.

Väitteet ovat peräisin vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin lännessä toimivalta FBK-säätiöltä. Se on julkaissut aiemminkin paljastuksia Kremlin eliitistä. Video presidentti Vladimir Putinin palatsista on kerännyt yli sata miljoonaa katsojaa.

Uusin säätiön julkistama tietovuoto (siirryt toiseen palveluun) tuo esiin apulaispuolustusministeri Ivanovin perheen pröystäilevän elämäntyylin. Julkistuksesta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka Venäjän tunnetuin poliittinen vanki Navalnyi on suljettuna eristysselliin, hän ei jätä rauhaan Putinia ja tämän hallintoa.

Päämääränä on murentaa venäläisten luottamusta maan hallitsijoihin ja Kremlin Ukrainassa käymään sotaan.

Navalnyin säätiön mukaan apulaispuolustusministeri Ivanov vaimoineen on noudattanut oligarkeille tyypillistä mahtailevaa elämäntyyliä myös kotimaassa.

Venäläiseen tyyliin äkkirikkaus on saanut näkyä myös sosiaalisessa mediassa. Se lisää paljastusten tehoa ja todistusvoimaa.

Julkisuutta on tuonut lisäksi apulaispuolustusministerin puolison entinen ammatti, työ televisio-ohjelmien juontajana. Svetlana Ivanova on tunnettu myös Moskovan seurapiirien bilekuningattarena.

Ivanovan poika opiskelee Lontoossa ja tytär Pariisissa. Navalnyin säätiön tietojen perusteella Ivanova on päässyt matkustamaan Länsi-Eurooppaan myös Venäjän käymän sodan aikana.

Samaan aikaan tavallisten venäläisten perheiden isiä ja poikia on komennettu sotimaan Ukrainaan. Tavalliset kansalaiset ovat törmänneet Euroopan unionin asettamien matkustusrajoitusten sulkemiin rajoihin.

Vastakohta eliitin tuhlauksen ja armeijan kokeman niukkuuden välillä on jyrkkä. Rahaa riittää vallanpitäjien ylellisyyksiin, mutta venäläiset sotilaat lähetetään juoksuhautoihin puutteellisesti varustettuina.

Apulaispuolustusministeri Ivanovin aseman tekee tukalaksi myös se, että hänen vastuullaan on Ukrainan tuhottujen kaupunkien jälleenrakennus.

Säätiön raportissa mainitaan hävitetty Mariupol, jonka teatterin raunioita ollaan nyt purkamassa. Tämä on saanut Ukrainan protestoimaan, sillä hankkeen tavoitteena nähdään olevan teatterissa tapahtuneen joukkomurhan todisteiden hävittäminen.

Venäjän valloittamien kaupunkien kohentaminen hyökkäyksen aiheuttaman tuhon jälkeen on tietysti jo sinällään irvokasta. Kremlin eliitin tuhlailu tekee asetelman entistä räikeämmäksi.

Kuvat ylellisistä juhlista ja hilpeistä matkoista saavat kansan kiukun nousemaan, kun oma arki käy ankeammaksi ja nuoria miehiä käskytetään taistelemaan.

Navalnyin säätiö iskee näin Kremlin puolustuksen heikkoon kohtaan.

Sodan aikana Venäjällä asetetuista somealustojen käyttörajoituksista huolimatta moni venäläinen löytää Kremlin julkkisten kuvat katsottavikseen. Lisäksi puheet kansakunnan kustannuksella elävästä eliitistä leviävät ilman internetin apuakin.

Samalla kun Navalnyin säätiö julkaisee paljastuksia sisäpiiristä, vankilassa viruvan oppositiojohtajan oma asema on käymässä entistä vaikeammaksi.

Alekei Navalnyi
Aleksei Navalnyi kuvattiin moskovalaisessa tuomioistuimessa helmikuussa 2021. Kuva: AOP

Maanantaina Navalnyi sai asianajajiensa kautta julki hälyttävän viestin.

Sen mukaan hän on virunut kolme kuukautta ahtaassa eristyssellissä.

Kopperossa Navalnyi on joutunut kyyhöttämään 16 tuntia vuorokaudessa rautaisella tuolilla istuen tai seisten. Tämä on saanut hänen selkäkipunsa yltymään.

Navalnyin mukaan vankilan lääkärillä oli hänelle aikaa vain viisi minuuttia.

Lääkäri ei Navalnyin mukaan suostunut kertomaan, millaisia lääkkeitä on määrännyt. Navalnyi kertoo olevansa huolissaan saatuaan pistoksia, joiden koostumusta hän ei tiedä.

46-vuotias Aleksei Navalnyi on Putinin tärkein poliittinen vastustaja. Navalnyi suorittaa 11,5 vuoden vankeusrangaistusta, joka hänelle on langetettu ”petoksesta” ja ”oikeuden halventamisesta”.

Tuomiota on vankeusaikana jo kertaalleen pidennetty.

Kun myös oppositiopoliitikko Ilja Jašin tuomittiin aiemmin syksyllä pitkään vankeusrangaistukseen, on Kremlin vastustajien toimintamahdollisuudet Venäjän sisällä tukahdutettu olemattomiin.

Suosittelemme sinulle