Hyppää sisältöön

Lions-klubit innostuivat ukrainalaisten auttamisesta: Suomesta saadulla rahoituksella saadaan noin 250 aggregaattia auttamaan sähköpulassa

Lions-klubien keräys aggregaattien saamiseksi Ukrainaan on onnistunut odotettua paremmin. Alkutavoitteeksi asetettu sata aggregaattia ylittyi reilusti.

Aggregaattilastin purku alkamassa Puolassa.
Ensimmäisen aggregaattilahjoituslastin purku on alkamassa Ukrainan rajan Puolan puolella. Kuva: Heikki Hemmilä
Raila Paavola

Kun Ukrainasta saatiin paikalliselta lions-toimijalta avunpyyntö sodan aiheuttamaan energiapulaan, alettiin Suomessa toimia.

Ahvenanmaalainen Björn Hägerstrand pani alulle keräyksen aggregaattien saamiseksi maahan. Manner-Suomessa keräystä organisoi Lions Club Ylivieska.

Keräyksen tavoitteena oli saada sata aggregaattia jouluun mennessä Ukrainaan kouluihin, päiväkoteihin ja orpokoteihin.

Auttamisintoa löytyi yllättäen niin paljon, että aggregaatteja saatiin toimitettua 121 kappaletta ja aivan lähipäivinä saadaan lisäksi toinen sadan kappaleen erä perille.

Suomessa keräys päättyy nyt vuodenvaihteessa. Se on tuottanut jo 220 000 euroa.

Mukana on ollut melkein puolet Lions-klubeista, joita Suomessa on kaikkiaan noin 800.

Aggregaattiprojektiin haastettiin mukaan muitakin eurooppalaisia Lions-toiminnan maita ja kolmetoista on lähtenyt mukaan.

Ylivieskan Lions Clubin rahastonhoitaja Heikki Hemmilä on syystäkin tyytyväinen.

– Tämä rahansaanti oli Suomessa yllättäen helpoin rasti. Aggregaattien löytäminen oli vaikeampaa, koska niiden kysyntä on nyt niin suurta, Hemmilä sanoo.

Tällä hetkellä tilauksessa on 540 aggregaattia helmikuulle. Jopa tuhat voisi olla mahdollinen toimitettavien määrä, arvioi Hemmilä, kun kaikkien Lions-maiden keräystuotot lasketaan aikanaan yhteen.

Heikki Hemmilä kertoo avustushankkeesta ja sen etenemisestä Raila Paavolan haastattelussa.

Suosittelemme sinulle