Hyppää sisältöön

Pieksämäen tekninen johtaja halutaan jälleen irtisanoa – kaupunginhallitus päätti asiasta tänään

Kaupungin johdon ja teknisen johtajan Jari Nykäsen välit ovat olleet tulehtuneet jo pitkään. Viimeksi teknisen johtajan erottamisesta äänestettiin kesällä, jolloin Nykänen sai jatkaa virassaan.

Pieksämäen kaupungin tekninen johtaja Jari Nykänen virastotalo Kanttilassa.
Jari Nykänen on toiminut Pieksämäen teknisenä johtajana vuodesta 2020. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Tarja Nyyssönen,
Riina Mäentausta

Pieksämäellä kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle kaupungin teknisen johtajan Jari Nykäsen irtisanomista virastaan. Kaupunginhallitus päätti asiasta äänestyksen jälkeen kokouksessaan tänään tiistaina.

Kaupunginhallitus kannatti teknisen johtajan erottamista äänin 8-3. Lopullisen päätöksen tekee kaupunginvaltuusto tammikuussa.

Lain mukaan kunta ei voi irtisanoa virkasuhdetta viranhaltijasta johtuvasta syystä, ellei kyse ole asiallisesta ja painavasta syystä.

Kaupungin mukaan muun muassa teknisen toimen tilapalveluiden toiminta on kriisiytynyt tämän syksyn aikana.

Kaupunginhallituksen irtisanomispäätös ei ollut yksimielinen vaan kaupunginhallituksen varajäsen Yrjö Merikoski (kesk.) esitti eriävän mielipiteen, jonka mukaan asianmukaisia perusteluja erottamiseen ei ole.

Jari Nykäselle oli varattu ennen joulua tilaisuus tulla kuulluksi, mutta hän ei saapunut paikalle.

– Jos tämä asia etenee kaupunginhallituksen esittämällä tavalla valtuustossa, niin toki siitä valitusprosessi alkaa, sanoo Pieksämäen kaupungin hallintojohtaja Jukka Savolainen.

Erottamisprosessi ollut käynnissä jo keväästä

Jari Nykäsen virassa olosta on väännetty kättä Pieksämäellä jo pitkään. Erottamisprosessi sai alkunsa tilapalveluiden työntekijöiden huhtikuussa esittämistä häirintäsyytteistä teknistä johtajaa kohtaan.

Nykänen sai toukokuun alussa kirjallisen varoituksen, joka koski muun muassa epäasiallista käyttäytymistä ja arvostelua toisia työntekijöitä ja työnantajaa kohtaan.

Kesällä kaupunki tilasi asianajotoimistolta selvityksen Nykäsen toimista. Selvityksen mukaan ilmapiiri Nykäsen työyhteisössä kaupungin tilapalveluissa on tulehtunut ja työntekijöitä on kohdeltu epäasiallisesti.

Kaupunginhallitus ilmaisi selvityksen perusteella vakavan huolen Nykäsen kyvystä hoitaa virkaansa, ja lisäksi asian saama julkisuus on sen mielestä aiheuttanut Pieksämäelle vakavaa mainehaittaa.

Ensimmäisen kerran teknistä johtajaa oltiin erottamassa kerran kesä-heinäkuussa. Nykäsen katsottiin jo tuolloin rikkoneen lojaliteettivelvoitettaan, joten kaupunginhallitus päätti irtisanomismenettelyn aloittamisesta. Kesäkuun lopussa kaupunginhallitus esitti Nykäsen erottamista äänin 6–5.

Pieksämäen kaupunginvaltuusto päätti kuitenkin heinäkuun lopussa äänin 18–17, että tekninen johtaja saa pitää virkansa.

Asia tuli uudestaan kaupunginhallituksen käsittelyyn marraskuussa. Nyt syynä on energiansäästöraportteihin liittyvä selvitys, jossa Nykänen kritisoi kovin sanoin kaupunginjohtaja Ulla Nykäsen toimintaa.

27.12.2022 klo 19.26: Korjattu ingressistä vuodenaika syksystä kesäksi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 28.12. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle