Hattulassa asuva Mari Salakka teki pari vuotta sitten valinnan siirtyä julkisen terveydenhuollon puolelta yksityisten terveyspalveluiden asiakkaaksi. Hänellä on useita sairauksia, jotka vaativat toistuvasti tutkimuksia ja käyntejä hoitajalla tai lääkärillä.
Päätös syntyi turhautumisesta jatkuvasti vaihtuvaan hoitohenkilökuntaan.
– Minulla oli se onni, että meillä Hattulassa oli aiemmin hyvä lääkäri, joka otti tilanteestani heti kopin. Sitten, kun terveyspalveluiden tuottaja vaihtui, en tiedä, näinkö samaa lääkäriä ja hoitajaa kertaakaan, Salakka avaa vaihdon syitä.
Salakka saa nyt hoitoa nyt yksityisen terveysalan yrityksen lääkäriltä, jonka hän tuntee aiemmilta vuosilta. Hänen työnantajallaan on yrityksen kanssa laaja työterveyssopimus, joka kattaa myös Salakan sairauksien hoidon.
– Minulla oli vuosia pysyvä lääkäri ja luottohoitaja, jotka tunsivat minun tilanteeni metkut. Lääkärit, jotka eivät tunne historiaani, kyseenalaistavat oireitani, Salakka kertoo kokemuksestaan.
Hattulan perusterveydenhuollon palvelut on tuottanut vuodesta 2020 lähtien Terveystalo. Tätä ennen tuottajana toimi Pihlajalinna, jonka sopimus kuitenkin päättyi erimielisyyksiin ulkoistussopimuksen sisällöstä. Asiaa on ratkottu käräjäoikeutta myöden.
Lue myös: Hattulan kunnan ja Pihlajalinnan kiistassa nahkapäätös – molemmat osapuolet voittivat ja hävisivät
Vuodenvaihteessa Terveystalo-sopimus siirtyy Hattulan kunnalta Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle, joka päätti keväällä, ettei nykyistä sopimusta enää jatketa vuonna 2024. Nyt hyvinvointialue pohtii, miten hattulalaisten palvelut jatkossa toteutetaan käytännössä.
Lue myös: Hattulan ja Terveystalon sopimusta ei jatketa
Hattulassa kolme vaihtoehtoa
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen terveydenhuollon toimialajohtaja Jarmo Lappalainen sanoo, että Hattulan terveyspalveluita pohdinta aloitetaan heti talvella, kun uudet hyvinvointialueet ryhtyvät varsinaiseen työhönsä.
Hattula kuuluu ensi vuoden alusta Kanta-Hämeen hyvinvointialueeseen, jonka vastuulla on jatkossa järjestää perusterveyden palvelut maakunnan asukkaiden saataville. Aiemmin vastuu palveluiden järjestämisestä oli kunnilla.
Järjestäminen on eri asia kuin palveluiden käytännön tuottaminen, joka voidaan tehdä hyvinvointialueen omalla väellä tai ostaa ulkopuoliselta yritykseltä.
Hattula on Kanta-Hämeessä poikkeuksellinen kunta, sillä se on ainoana ulkoistanut perusterveydenhuollon palvelunsa yksityisen yrityksen tuotettavaksi.
– Ulkoistusta on mahdollista jatkaa, jolloin palvelut tarvitsee kilpailuttaa uudelleen. Palveluiden tuotanto voidaan ottaa myös hyvinvointialueen omaksi toiminnaksi. Välimuotokin on mahdollinen, Lappalainen sanoo.
Lappalaisen mukaan päätös Hattulan palveluiden tuottamisesta on syytä tehdä viimeistään toukokuussa. Esiselvitykset on jo aloitettu.
Hoitajapula myös Kanta-Hämeessä
Mari Salakan päätös siirtyä julkiselta yksityiselle kumpusi turhautumisesta jatkuvasti vaihtuvaan hoitohenkilökuntaan.
– Totta kai siirtyisin takaisin julkiselle, jos saisin toimivan hoitosuhteen ja pysyvän lääkäri-hoitaja-tiimin, Salakka sanoo.
Toimialajohtaja Lappalainen ei puhu suoraan Salakan tapauksesta, mutta sanoo hyvinvointialueen pyrkivän takaamaan potilaiden hoidon jatkuvuuden. Samaa yksittäistä lääkäriä on kuitenkin vaikea luvata potilaille.
– Asumme sellaisessa ruuhka-Suomessa, jossa työpaikkaa on helppo vaihtaa – ja sitä myös tapahtuu. Panostamme tiimimalliin, jossa tiimi hoitaa ja jossa lääkärin vaihtuminen ei haittaisi, Lappalainen sanoo.
Hoitajien osalta Kanta-Häme on saman hoitajapulan edessä kuin käytännössä kaikki muutkin hyvinvointialueet.
– Hoitajista kilpaillaan ja hoitajien kokonaismäärä ei kasva. Paperityötä voidaan automatisoida. Joku muu ammattiryhmä voi tehdä tällaisia oheistöitä ja hoitajat voivat tehdä niitä töitä, joissa heistä on eniten hyötyä, Lappalainen avaa ajatteluaan tulevaisuudesta.
Asumme sellaisessa ruuhka-Suomessa, jossa työpaikkaa on helppo vaihtaa – ja sitä myös tapahtuu.
Jarmo Lappalainen
Kanta-Hämeen terveyspalveluiden toimialajohtaja Jarmo Lappalainen uskoo, että Hattulan terveyspalveluiden tuottaminen hyvinvointialueen omin voimin ilman ulkoistuksia järjestyisi lopulta ilman ongelmia.
– Käytännön tasolla muutos ei ole loppujen lopuksi kovin iso, jos sama henkilöstö saadaan siirtymään ja toimintamallit pysyvät samoina, Lappalainen sanoo.
Hattulan terveyspalveluiden osalta talvi ja kevät ratkaisee siis mallin, jolla palvelut on tarkoitus tuottaa vuoden 2024 alusta.
Päivitetty 28.12 klo 8:35: Korjattu kohtaa, jossa kerrottiin hyvinvointialueen päättäneen Terveystalo-sopimuksen jatkosta syksyllä. Hyvinvointialue päätti viime keväänä, ettei nykyistä sopimusta Terveystalon kanssa jatketa ensi vuoden jälkeen.