Hyppää sisältöön

Suomalainen naudanliha sai vientiluvan Japaniin – Atrialla jo suunnitelmat valmiina

Japani hyväksyi Suomen toimet hullun lehmän taudin ehkäisemiseksi. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lupa on tunnustus suomalaiselle elintarvikevalvonnalle.

Elintarvikkeet. Liha. Naudanlihaa (nautaa, paistia), mahdollisesti ulkopaisti. Ruoka.
Naudanlihasta etenkin ulko- ja kulmapaistien ennakoidaan käyvän kaupaksi Japanin-markkinoilla. Myös kielet ovat käytettyjä ruhonosia. Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiselle naudanlihalle on myönnetty vientilupa Japaniin. Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti tiistaina, että Japani on hyväksynyt Suomen toimet hullun lehmän taudin eli BSE-taudin osalta.

Vienti suomalaisista laitoksista voi alkaa välittömästi.

Vientiluvan saaminen on ministeriön mukaan tunnustus Suomen eläintauti- ja elintarviketurvallisuustilanteelle ja -valvonnalle. Japani on asettanut eläinterveydelle ja tuontantohygienialle erittäin tiukat tuontiehdot.

Naudanlihan markkinoillepääsyhanke Japaniin alkoi vuonna 2017. Elintarvikeviennin arvo Japaniin on ollut viime vuosina noin 20 miljoonaa euroa, mutta se on kasvanut tänä vuonna jo yli 30 prosenttia edellisvuodesta.

Vientiä lisää vuonna 2019 voimaantullut EU:n ja Japanin välinen vapaakauppasopimus, joka poisti suurimman osan elintarvikkeiden tuontitulleista.

Atria valmis viemään eriä läpi vuoden

Atrialla tieto vientiluvasta otettiin ilahtuneina vastaan. Vaikka suurin osa tuotettavasta naudanlihasta kulutetaankin kotimaan markkinoilla, voisi vientiin riittää vuosittain arviolta satojatuhansia kiloja lihaa.

– Eräkauppoja ja tiettyjä tuotteita pystytään varmasti myymään läpi vuoden, sanoo Atria Suomen liiketoimintajohtaja Markku Hirvijärvi.

– Varmasti euroissa mennään miljoonien luokkaan eli ihan merkittävä vaikutus tällä on, hän sanoo.

Atrialla on jo Japanissa valmiina asiakkaita, jotka ostavat antibioottivapaata porsaanlihaa. Heille myydään vuosittain satoja tonneja sianlihaa. Samojen asiakkaiden oletetaan olevan kiinnostuneita myös naudanlihan ostamisesta.

Hirvijärven mukaan japanilaiset ovat kiinnostuneita jonkin verran eri ruhonosista kuin suomalaiset ostajat. Japaniin voitaisiin viedä esimerkiksi naudan kulma- ja ulkopaisteja sekä naudankieltä. Suomessa myydään eniten sisäpaistia ja paahtopaistia.

Atrialla Japaniin lähetettäviä tuotteita voidaan alkaa keräillä heti tämänpäiväisestä tuotannosta alkaen.

Lue lisää:

Naudanliha kävi niin kalliiksi, että sen myynti romahti – nyt tilat ovat ongelmissa teuraskokoisten eläinten kanssa

Suosittelemme