Hyppää sisältöön

Politiikan tutkija: moniäänisyys vähenee, kun Lapin kansanedustajien määrä laskee kuuteen

Lapin yliopiston pohjoisen politiikan ja hallinnon professori Laura Junka-Aikio arvioi, että Lapin kansanedustajamäärän vähenemisestä kärsivät eniten keskusta ja vihreät.

Jyri Tynkkynen

Professori Laura Junka-Aikio sanoo, että Lapin vaalipiirissä on entistä vaikeampaa saada esille poliittista moniäänisyyttä, kun kansanedustajien määrä vähenee yhdellä seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Hänen mukaansa kansanedustajamäärän vähenemisestä kärsii ehkä eniten keskusta, joka saattaa menettää kolmannen kansanedustajapaikkansa, ja pahimmillaan se saattaa joutua tyytymään vain yhteen kansanedustajaan. Vielä toissa vaaleissa keskusta nappasi neljä kansanedustajapaikkaa Lapista.

Ensi kevään vaalit ovat toisaalta erityisen kiinnostavat Lapissa, koska monta vanhaa 'ääniharavaa' poissa pelistä. Junka-Aikio odottaa mielenkiinnolla myös sitä, miten äänestäjät liikkuvat vihreiden, demareiden ja vasemmiston välillä.

– Ja mihin suuntaan demarit ja vasemmisto menevät puolueina? Molemmissa on vetoa vihreisiin arvoihin ja ympäristöpoliittisiin kysymyksiin. On hyvin kiinnostavaa nähdä, mihin suuntaan nämä puolueet lähtevät profiloitumaan, varsinkin jos käy niin, että vihreät eivät saa rakennettua itselleen vahvaa ehdokasasettelua, Junka-Aikio sanoo.

Vihreillä on edelleen ratkaisematta se, lähteekö viime vaalien ykkösehdokas, Riikka Karppinen, seuraavien vaalien ehdokaslistalle. Se vaikuttaa myös vasemmistopuolueiden asemaan, sanoo Junka-Aikio.

– Varsinkin, jos Riikka Karppinen jää pois, demarit ja vasemmistoliitto saattavat löytää mahdollisuuden uusiutua ja etsiä semmoista äänestäjäkuntaa, joka ei ole perinteisesti teollisuuspuolueena heillä ollut ihan ytimessä. Eli erityisesti ympäristökysymysten kannalta näen ensi vaalit kiinnostavaksi.

Vasemmistoliitolle ”vihertyminen” voisi olla mahdollista nyt, kun Markus Mustajärvi jää pois listoilta. Junka-Aikion mukaan Mustajärvi on saattanut pelottaa pois punavihreitä äänestäjiä, kun vasemmistoliiton äänet menivät viime vaaleissa käytännössä Mustajärvelle, joka ei ole profiloitunut vihreille tärkeissä asioissa.

Muita mielenkiintoisia kysymyksiä ovat myös, mitä tapahtuu Mikko Kärnän äänille ja asettaako keskusta Paavo Väyrysen ehdokkaaksi, ja mitä siitä seuraa. Näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin Junka-Aikio vastaa yllä olevassa toimittaja Jyri Tynkkysen haastattelussa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle