Hyppää sisältöön

Erävalvojat joutuivat puuttumaan satoihin luonnossakulkijoiden rikkeisiin

Luontoliikunnan lisääntyessä myös rikkeiden määrä näyttää Metsähallituksen mukaan lisääntyvän.

Karttoja erilaisista pyöräilyreiteistä ja infotaulu.
Erävalvojat kirjasivat puutteita ja rikkeitä valtion mailla. Kansallis- ja luonnonpuistoissa säännöt ovat tiukempia kuin muualla erämaissa ja niistä kerrotaan vierailijoille. Kuvassa Rokuan opastetauluja. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Risto Degerman

Metsähallituksen erävalvonta on tämän vuoden aikana joutunut puuttumaan yli 500:een tapaukseen, jossa eräretkeilyn pelisääntöjä ei ole noudatettu.

Yli sata tapausta johti sakkovaatimuksiin, rikesakkoja kirjattiin 44 ja lähes saman verran kirjattiin rikosilmoituksia. Muut selvisivät huomautuksella.

Erätarkastajat ja valvojat tarkastivat valtion alueilla noin 10 000 luonnossa liikkunutta kulkijaa. Heistä suurin osa oli kalastajia ja metsästäjiä, mutta erävalvonta tarkasti myös retkeilijöitä ja valvoi maastoliikennettä.

Erävalvonta oli jälleen vilkkaimmillaan kesällä ja syksyllä, jolloin eränkävijöitä ja muita luonnossa liikkujia tarkastettiin kuukausittain tuhatkunta. Kesällä erävalvontaa pitävät kiireisenä kalastajat ja retkeilijät, syksyllä metsästäjät. Erävalvonta tarkasti noin 3 100 kalastajaa tai heidän pyydyksiään ja 3 500 metsästäjää.

– Erävalvonnan tarve kasvaa jatkuvasti. Metsästyksen, kalastuksen ja retkeilyn suosio on lisääntynyt viime vuosina selvästi, eivätkä kaikki muista hankkia tarvittavia lupia tai käyttäytyä vastuullisesti, erätalousjohtaja Jukka Bisi sanoo Metsähallituksen tiedotteessa.

Tiedot valvonnassa paljastuneista rikkeistä kerätään erävalvontaraporttiin, joka julkaistaan ensi vuoden alkupuolella.

Suurin osa valtion omistamista maista sijaitsee Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Suosittelemme sinulle