Hyppää sisältöön

Kaupunkikeskustakysely: Lappeenranta joutui muutoksen kouriin ennemmän kuin muut kaupungit

Tärkeimmäksi keinoksi elinvoiman vahvistamiseen kaupungit näkevät esimerkiksi tapahtumien lisäämisen sekä sen, että keskustaan pääsee monilla tavoilla.

Luminen suojatie. Suojatien yli ajaa paikallisliikenteen linja-auto.
Ympäristöministeriön selvityksessä nousi esille ihmisten tarve päästä kaupungin keskustaan erilaisin tavoin. Kuvituskuva. Kuva: Ilona Pesu / Yle
Tanja Hannus

Maailmanpoliittisen tilanteen muutos on näkynyt Lappeenrannassa enemmän kuin muualla Suomessa.

Toisaalta koronapandemian aikana Lappeenrannan keskusta on onnistunut jopa hieman kasvattamaan elinvoimaansa.

Tiedot käyvät ilmi ympäristöministeriön selvityksestä (siirryt toiseen palveluun), jossa kahdeksan kaupunkia kertoi maailmanpoliittisen tilanteen heijastumisesta omaan keskustaansa.

Mielipidettä kysyttiin kaupunkien kaupunkisuunnittelu- tai elinvoimajohtajalta, keskeiseltä keskustan elinkeinotoimijalta ja keskustayhdistyksen toiminnanjohtajalta.

Kaupunkikeskustojen elinvoimatutkija ja keskusta-asiantuntija Martti Wilhelms kertoo, että parin viime vuoden aikana keskustoissa toimivat yritykset ovat saavuttaneet torjuntavoiton.

Kauppojen määrä on hieman laskenut, mutta tämä kehitys alkoi jo ennen koronapandemiaa. Ravintolat ovat säilyttäneet asemansa.

Vapaat liiketilat ovat käytännössä keskimäärin pysyneet lähes samalla tasolla kuin ennen pandemia-aikaa.

Esillä Monitoimiareena-suunnitelma ja teatterin sijainti

Tärkeimmäksi keinoksi elinvoiman vahvistamiseen kaupungit näkivät monipuolisen tapahtumien lisäämisen. Tärkeitä ovat myös vuosittaiset kehittämisinvestoinnit sekä keskustan saavutettavuus kaikilla liikkumismuodoilla.

Lappeenrannan keskusta on nostettu selvityksessä esille muun muassa useiden viime vuosina valmistuneiden uudisrakentamiskohteiden vuoksi.

– Marraskuussa julkisuuteen esiteltiin raikas idea monitoimiareenan sijoittamisesta kauppatorille aivan keskustan ytimeen, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä nostetaan esille myös Lappeenrannan teatterin sijainti kiinteänä osana kauppakeskusta. Tämän todetaan helpottavan tapahtumayhteistyötä ja vahvistavan asiakasvirtoja.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle