Hyppää sisältöön

USA ja Italia vaativat kiinalaismatkailijoilta koronatestejä – THL ei suosita Suomeen: ”Ihan turhaa”

Koronan kourissa oleva Kiina purkaa vauhdilla omia matkustusrajoituksiaan. THL:n mukaan Kiinan puutteelliset tiedot vaikeuttavat riskiarvion tekoa uusista muunnoksista.

Kiinalaiset ilahtuivat matkustusrajoitusten keventämisestä.
Sakari Nuuttila

Yhdysvallat ja Italia alkavat vaatia negatiivisia koronatestituloksia kaikilta Kiinasta saapuvilta matkailijoilta.

– Kansainvälisessä yhteisössä on kasvavaa huolta Kiinan koronatartuntojen piikistä ja luotettavan tiedon vähäisyydestä, Yhdysvaltain terveysviranomaisten lausunnossa sanotaan.

Yhdysvalloissa uudet vaatimukset astuvat voimaan ensi viikolla, Italiassa pakkotestaukset ovat jo käynnissä. Italia on ensimmäinen EU-maa, joka on asettanut uusia rajoituksia Kiinasta saapuville matkailijoille. Asiasta ilmoitti maan terveysministeri Orazio Schillaci keskiviikkona.

Taudin ärhäkkäästä leviämisestä huolimatta Kiina purkaa nyt vauhdilla tiukkoja koronarajoituksiaan.

Kiina poistaa karanteenivaatimuksen maahan saapuvilta matkailijoilta 8. tammikuuta alkaen, ilmoitettiin maanantaina. Edes koronatestiä ei maahan saapuvilta enää vaadita, Kiinan tulliviranomaiset lisäsivät tänään keskiviikkona.

Samaan aikaan myös kiinalaisten ulkomaille lähtö helpottuu huomattavasti.

Japani ja Malesia päättivät heti Kiinan ilmoituksen jälkeen vaatia maahan tulevilta kiinalaisilta koronatestejä. Myös Filippiinit sanoi keskiviikkona, että Kiinasta saapuville harkitaan pakollista testausta.

Intiassa negatiivisia testituloksia aletaan vaatia ensi viikolla muun muassa Kiinasta saapuvilta, kertoo hallituslähde Times of India -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on eri linjoilla. THL ei ole suosittelemassa Kiinasta Suomeen suuntaaville matkailijoille minkäänlaisia rajoituksia, kertoo infektiotautien johtava asiantuntija Jari Jalava Ylelle.

– Me tiedämme, että virusmuunnosten leviämistä ei ole koskaan pystytty estämään tällaisilla toimenpiteillä. Se on ihan turhaa, Jalava sanoo.

Hän muistuttaa, että pandemian aikana on nähty, etteivät maahantulorajoitukset käytännössä estä viruksen leviämistä. Ainoa tehokas keino olisi Jalavan mukaan se, että tartunnan saaneet eivät lähtisi matkaan ensinkään.

Maailmanlaajuisten tartuntojen määrään Kiinasta matkaan lähtevät tuskin Jalavan mukaan vaikuttavat, sillä tartuntoja on muutenkin tällä hetkellä paljon niin Aasiassa, Euroopassa kuin Amerikassakin.

Uudet virusmuunnokset herättävät huolta

Suurempi huolenaihe on koronaviruksen mahdollisten uusien muunnosten syntyminen ja leviäminen, kun Kiinassa moni saa tartunnan ensimmäistä kertaa ja monen rokotussuoja on matala.

– Suuri määrä tartuntoja lisää riskiä, että uusia muunnoksia tulee, mutta niitä voi tulla ihan missä tahansa muuallakin, Jalava sanoo.

Yhdysvaltojen mukaan terveysviranomaisten on erittäin vaikea torjua viruksen leviämistä ja tunnistaa mahdollisia uusia muunnoksia, koska Kiinasta ei ole dataa saatavilla. Kiina ei enää julkaise tietoa koronatartuntojen määrästä, vaikka ne ovat viime viikkoina lisääntyneet valtavasti eri puolilla maata.

Suomessa THL seuraa koko ajan täällä leviäviä virusmuunnoksia. Jalavan mukaan Kiinan antamat puutteelliset tiedot mahdollisista uusista muunnoksista ja niiden aiheuttamasta taudinkuvasta vaikeuttavat riskiarvion tekemistä.

EU:lla ei ole tällä hetkellä voimassa koronaan liittyviä matkustusrajoituksia tai -vaatimuksia unionin ulkopuolelta tuleville matkailijoille. Jos tautitilanne huononee, niitä on mahdollista jälleen asettaa (siirryt toiseen palveluun).

Maskeihin ja visiireihin pukeutunut kiinalainen perhe lentoaseman check-in jonossa.
Matkustaminen Kiinasta ja Kiinaan helpottuu. Kiinalaisperhe odotti Filippiineillä lentoaseman lähtöselvitystä paluulennolleen viime viikolla. Kuva: Mark R. Cristino / EPA

Matkahakujen määrä räjähti Kiinassa

Koronapandemian kovat rajoitukset ovat syöneet roimasti Kiinan talouskasvua. Pörssikurssit Aasiassa ja Euroopassa lähtivät tiistaina nousuun sen jälkeen, kun ilmoitus matkustusrajoitusten keventämisestä annettiin.

Vain minuutteja Kiinan ilmoituksen jälkeen kiinalaisten matkasivustojen hakumäärät pomppasivat jopa kymmenkertaisiksi. Kiinalaiset hakivat matkoja etenkin Thaimaahan, Japaniin ja Etelä-Koreaan.

Myös Kiinan itsehallintoalueet Hongkong ja Macao ovat korkealla Manner-Kiinan asukkaiden matkatoiveissa. Hongkong puuhaa rajansa avaamista Manner-Kiinaan ja ilmoitti tänään keskiviikkona, että se luopuu koronapassista ja kaikkien ulkomaisten matkustajien koronatestauksista.

Vuonna 2019 Kiinasta lähti maailmalle 155 miljoonaa turistia. Pandemian alettua vuonna 2020 luku tippui 20 miljoonaan, kertoo Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Reuters, AFP

Juttua päivitetty 28.12. klo 14.50. Lisätty tieto Intian mahdollisista tulevista testivaatimuksista.

Juttua päivitetty 29.12. klo 8.26. Lisätty otsikkoon ja juttuun tieto Yhdysvaltain ja Italian virallisista päätöksistä vaatia koronatestejä.

Suosittelemme sinulle