Hyppää sisältöön

Uudenvuodenaattona ensihoidon työmäärä tuplaantuu – HUS suosittelee auttamaan lähimmäisiä ”omalla osaamisella ja hyvällä tahdolla”

HUS lisää ensihoidon resursseja aattona, mutta ambulanssien määrää ei kuitenkaan voida kaksinkertaistaa.

Savun keskeltä suihkuaa taivaalle kohoavia räjähdesäteitä.
HUS muistuttaa kaiken ikäisiä kansalaisia käyttämään suojalaseja ilotulituksia seuratessa. Kuva: Emilia Korpela / Yle
Don Lehtinen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ensihoidon ylilääkäri Markku Kuisma ohjeistaa ihmisiä omatoimisuuteen ja toisista huolehtimiseen uudenvuodenaattona, sillä ensihoitotehtävien määrä pääkaupunkiseudulla kasvaa.

– Älä jätä kaveriasi tai tuntematonta avuntarvitsijaa yksin. Usein voit auttaa lähimmäistäsi omalla osaamisellasi ja hyvällä tahdolla ilman, että viranomaisia tarvitaan paikalle, Kuisma kertoo HUSin tiedotteessa.

HUS ennakoi ensihoidon työmäärän kaksinkertaistuvan vuoden viimeisenä päivänä tavalliseen viikonloppuun verrattuna. HUS lisää ensihoidon resursseja aattona, mutta ambulanssien määrää ei kuitenkaan voida kaksinkertaistaa.

HUSin päivystykset olivat joulukuun alkupuolella äärimmäisen kuormittuneita, mutta päivystyskriisin saama mediahuomio on rauhoittanut ruuhkia.

HUS suosittelee, että lievissä vammoissa ja lievissä sairastapauksissa kannattaa hakeutua omatoimisesti hoitoon.

Lieviä vammoja ovat esimerkiksi ruhjeet, nyrjähdykset, pienet murtumat tai haavat, joissa verenvuoto on jo pysähtynyt. Lieviä sairastapauksia ovat esimerkiksi infektio-oireet, vatsakivut, päänsärky, selkäkivut ja nenäverenvuoto.

Epäselvissä tilanteissa neuvoa voi kysyä Päivystysavusta numerosta 116117.

Silmävammojen määrä kasvoi viime uudenvuoden aattona

Silmätautien klinikan ylilääkäri Tero Kivelä puolestaan muistuttaa, että vaikka ilotulituksia seuraisi pitkän matkan päästä, on muistettava hankkia suojalasit koko juhlaväelle. Keskivaikeat ja vaikeat silmävammat voitaisiin lähes aina välttää suojalaseilla.

– Vaikka tulitteita käytettäisiin ohjeiden mukaisesti, joukossa on aina viallisia kappaleita. Viime uutena vuotena pata sytytettiin asianmukaisesti, mutta viallisen tulitteen raketti lähtikin väärään suuntaan osuen potilasta suoraan kasvoihin, Kivelä kertoo.

Edellisen aaton jäljiltä Helsingin yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikalla oli hoidettavana aiempia vuosia enemmän silmävammapotilaita, jotka olivat saaneet vammansa ilotulitteista.

Suosittelemme sinulle