Hyppää sisältöön

Kiertotalousmarkkinat käyvät kuumina – Hämeenlinnan Karanojan kiertotalousalue herättää kiinnostusta yrityksissä

Kiertokapulan kehitysjohtaja Tero Helinin mukaan neuvotteluja Karanojan alueelle sijoittumisesta käydään useiden yritysten kanssa.

Katoksen alla kulkeva ajorata.
Viime kesänä Karanojalle valmistui uusi kotitalouksien jätteiden asiointialue. Kuva: Piia Kokko Kiertokapula
Petri Lassheikki

Jäteyhtiö Kiertokapulan Karanojan uuden kiertotalousalueen tontit kiinnostavat yrityksiä. Kiertokapulan kehitysjohtaja Tero Helinin mukaan neuvotteluja alueelle sijoittumisesta käydään useiden yritysten kanssa.

Toiveissa on, että ensimmäinen yritys voisi saada ympäristöluvan toiminnalleen kevään aikana. Tontin rakentaminen voitaisiin aloittaa tämän jälkeen. Kiertokapula rakentaa tontin ainakin maanpinnan tasolle asti. Näin varmistetaan, että tontin pohjatyöt on tehty kaikki ympäristönäkökohdat huomioiden.

Karanojan uusia alue on kooltaan noin parikymmentä hehtaaria. Helin kertoo, että alueelle voisi sijoittua viidestä kymmeneen yritystä.

– Yrityksillä on tosi paljon erilaisia tarpeita. Joidenkin kiertotalousyritysten tilan tarve on huomattavan suurta.

Helin uskoo, että alueelle voisi muodostua myös erilaisia yritysten välisiä verkostoja.

– Voi olla, että samalla tontilla ja samassa yhteydessä toimiin useampikin toimija.

Helin uskoo, että uusi alue virkistää Hämeenlinnan kiertotalousliiketoimintaa merkittävästi. Ajoitus ainakin vaikuttaa oikealta, sillä Helinin mukaan kiertotalousmarkkinat käyvät tällä hetkellä kuumina.

Kiertokapula haluaa vuokralaisesta alueen omistajaksi

Tällä hetkellä uusi kiertotalousalue on vuokrattu Hämeenlinnan kaupungilta. Kiertokapulalla on kuitenkin toiveissa ostaa alue itselleen. Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi myynnin ennen joulua. Myyntihinnaksi hallitus asetti 520 000 euroa. Päätöksen mukaan kauppa on tehtävä huhtikuun loppuun mennessä.

Helin kertoo, että ostohalujen taustalla on se, että alueen omistaminen helpottaisi sen markkinointia yrityksille.

– Aika monessa neuvottelussa olemme törmänneet siihen, että meille voisi olla hyödyllistä, että meillä olisi useampia erilaisia tapoja tarjota yritykselle tilaa.

Tähän asti on puhuttu pelkästään vuokraamisesta. Jatkossa yrityksille voitaisiin tarjota esimerkiksi tontin osaomistusta.

Helinin mukaan yrityksille sijoittuminen tietylle alueelle ja toiminnan käynnistäminen siellä on iso päätös. Siksi on tärkeää, että neuvotteluissa osapuolena on alueen omistaja, eikä vuokralainen.

– Se tuo siihen asetelmaan aika paljon lisää luottamuksen tunnetta. Tämä on se, mitä me ensisijaisesti tavoitellaan.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle