Hyppää sisältöön

Juna Oulusta Helsinkiin myöhästyi viisi ja puoli tuntia – sähköratavika sai junaliikenteen sekaisin, myöhästymisiin kannattaa yhä varautua

Tampereen ja Seinäjoen välillä havaittiin keskiviikkona sähköratavaurio, joka katkaisi junaliikenteen. Korjaustyöt venyivät, mutta nyt vika on saatu korjattua.

Tampereen rautatieasemalla tunnelma oli keskiviikkoiltapäivänä odottava. Video: kuvaaja Oskari Räisänen / Yle
Sanni Isomäki

Junaliikenne keskeytyi keskiviikkona Tampereen ja Seinäjoen välisellä rataosuudella sähköradassa havaitun vian vuoksi. Asiasta tiedotettiin ensimmäisen kerran noin kello 13.

Tuolloin rataliikennekeskukselta tarkemmaksi syyksi kerrottiin sähköradan erottimen hajoaminen Tampereen ja Parkanon välisellä osuudella. Eräänlaisena sähkökytkimenä toimiva erotin on kuluva osa, eli vaurioituminen ei johtunut ulkoisista tekijöistä.

Erottimen vaihtotyöt veivät odotettua kauemmin aikaa. Korjaustöiden arvioitiin aluksi valmistuvan kello 14 mennessä, mutta VR tiedotti korjaustöiden lykkääntymisestä pariinkin otteeseen. Lopulta vika saatiin korjattua kello 16.

Aikataulunäyttöjä Seinäjoen juna-asemalla. Ruuduissa kerrotaan myöhästyneistä junista.
Ratavian vaikutukset näkyivät myös Seinäjoen rautatieasemalla. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Häiriöstä aiheutui mittavia myöhästymisiä junaliikenteelle. Eniten myöhästyi tapahtuneen vuoksi Oulusta Helsinkiin kulkeva Intercity 36, joka oli aikataulusta myöhässä noin 5 tuntia 30 minuuttia. Myös muille junille tuli useiden tuntien myöhästymisiä.

Fintrafficin rataliikennekeskuksen tiedotteessa todetaan, että lisämyöhästymisiin on vielä syytä varautua esimerkiksi kalustokierron takia.

Keskiviikon sähköratavika ei häirinnyt ainoastaan pääradan liikennettä, vaan ehti vaikuttaa myös muiden rataosien junaliikenteeseen. Myöhästymisten lisäksi joitakin junia on jouduttu perumaan.

Esimerkiksi kello 22.03 Intercity-juna 187 Helsingistä Tampereelle on peruttu kaluston puuttumisen vuoksi. Matkustajat ohjataan R-junaan, joka lähtee Helsingistä klo 22.40.

Myös Intercity 961 Helsingistä Kupittaalle kello 16.36 on peruttu kaluston puuttumisen vuoksi.

VR:n mukaan viivästyksiä on vielä odotettavissa, ja satunnaisia kaukojunia joudutaan mahdollisesti perumaan kalustopulan vuoksi.

Tampereen rautatieaseman aulahalli täynnä ihmisiä tutkimassa aikataulunäyttöä.
Tampereen rautatieasemalla Helsinkiin matkaavia ohjeistettiin nousemaan muihin Helsinkiä kohti suuntaaviin juniin. Kuva: Oskari Räisänen / Yle

Junissa paljon ulkomaalaisia matkailijoita

Parkanon ja Tampereen välille pysähdyksiin jääneessä junassa oli matkustajana Ylen toimittaja Erik Vierkens. Juna oli haastatteluhetkellä myöhässä lähes neljä tuntia.

Kun juna pysähtyi ensimmäisen kerran, matkustajille kerrottiin ratavaurion korjaamiseen kuluvan noin 20 minuuttia.

– Sen jälkeen arvio vain siirtyi ja siirtyi eteenpäin, Vierkens kertoo.

Vierkensin mukaan Parkanon asemalla ruuhka oli erityisen paha. Asemalla seisoi paikallaan kolme junaa, joissa kaikissa oli paljon matkustajia.

Junassa oli myös paljon ulkomaalaisia matkailijoita, joista monet ovat viettäneet joulun Lapissa. Useimmilla heistä suuntana on lentokenttä ja oma kotimaa, mutta lennoille ehtiminen näyttää heikolta.

Täällä on lämmin, ja ravintolavaunussa riittää tarjoiluja. Ihmisillä on lomatunnelma, niin ei täällä vielä ole kireää.

Erik Vierkens

– Vieressäni on pariskunta, jonka lentokone Italiaan lähtee iltayhdeksältä. Nyt he katsovat jo kovasti muita lentoja. Kuulin myös intialaisesta matkustajasta, joka joutui perumaan lentonsa, Vierkens kertoo.

Junassa tunnelma oli kuitenkin tilanteeseen nähden leppoisa.

– Täällä on lämmin, ja ravintolavaunussa riittää tarjoiluja. Ihmisillä on lomatunnelma, niin ei täällä vielä ole kireää.

Jatkoyhteydet huolettavat myös kotimaan kulkijoita

Tampereen rautatieasemalla tunnelma oli keskiviikkoiltapäivänä rauhallinen. Asemalla junaa odotti myös Savonlinnaan matkaa tekevä Juhani Vehmaskangas, joka oli alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä jo lähes kolme tuntia.

Porista matkansa aloittaneen Vehmaskankaan oli tarkoitus jatkaa Tampereelta eteenpäin kello 12.

– Hetki sitten näytölle tuli ilmoitus, että kolmen jälkeen juna jatkaisi matkaa. Ilmoituksia on ollut aiemminkin, mutta ne ovat poistuneet ja taas uusia tullut tilalle. Eivät he oikein tunnu tietävän, koska jatkoyhteydet toimivat.

Junamatkaan kuuluisi vielä muutama vaihto, mutta niiden sujumisesta Vehmaskankaalla ei ollut haastatteluhetkellä varmuutta.

– Tikkurilassa menee varmasti vielä hyvin, mutta miten mahtaa Parikkalassa päästä eteenpäin, se jää nähtäväksi, hän pohdiskeli.

Ajantasaiset tiedot myöhästymisistä ja peruutuksista löytyvät VR:n verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun) sekä yhtiön sosiaalisen median kanavista.

Juttua muokattu 28.12. kello 16.54: Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla.
Muokattu kello 17.45: Päivitetty otsikkoa.

Suosittelemme sinulle