Hyppää sisältöön
Oleksiy Storozh kantoi ristiä ystävänsä ja Ukrainan armeijan sotilaan Oleksandr Korovniyn hautajaisissa Slovjanskissa maanantaina. Kuva: Yasuyoshi Chiba / AFP
LIVEVenäjän hyökkäys

Brittitiedustelu: Venäjä tykittää Hersonia maan tasalle – motiivi epäselvä

Kokoamme tähän artikkeliin sodan tärkeimmät tapahtumat.

Tekijät
Yrjö KokkonenTeija SantaharjuSakari PiippoInka HaukkaAalto PuutioElsa OsipovaVilma RomsiTiina JutilaPaula TapiolaMia GertschHenrietta HassinenVeikko EromäkiMarja VäänänenTomi PyyJustas StasevskijIlmari Reunamäki
Kuva: Samuli Niemi-Hukkala / Yle, ©Mapcreator.io | OSM.org

Mitä tiedämme nyt?

  • Ukrainan ja EU:n huippukokous järjestetään perjantaina Kiovassa. Kokouksessa on määrä neuvotella Ukrainalle annettavasta sotilaallisesta ja taloudellisesta tuesta.
  • Lukašenka: Valko-Venäjä on valmis antamaan lisää apua Venäjälle sen aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainassa.
  • Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis kertoo japanilaismedian haastattelussa, että Turkin asema Natossa ja Ukrainan sodassa turhauttaa "monia, monia" puolustusliiton jäseniä.
  • Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitos ja ajatuspaja Insitute for the Study of War kertoo, että Bah'mutin taistelu käy ukrainalaisille yhä vaikeammaksi.
  • Lataa Yle-sovellus ja tilaa uutisilmoitukset Venäjän hyökkäyksestä.
  • Ylen ukrainankieliset uutiset löytyvät täältä.
Yrjö Kokkonen

Toimittajalle Venäjällä vankeustuomio – kertoi synnytyssairaalan tulituksesta

Venäläinen toimittaja Alexander Nevzorov on saanut Venäjällä kahdeksan vuoden vankeustuomion poissaolevana.

Moskovalainen tuomioistuin katsoi hänen syyllistyneen "väärien uutisten" levittämiseen Venäjän armeijasta.

Nevzorov kirjoitti sosiaaliseen mediaan Venäjän armeijan tulittaneen tietoisesti Mariupolin synnytyssairaalaa. Oikeuden mielestä väite on valhe.

Mariupolin synnytyssairaala on pahoin tuhoutunut sodan aikana.

Mariupolin synnytyssairaala Kuva: AOP

Nevzorov itse on paennut Venäjältä. Hänen vaimonsa Instagram-päivityuksen mukaan Nevzorov on nyt Israelissa.

Lähde: Reuters

Veikko Eromäki

Brittitiedustelu: Venäjä tykittää Hersonia maan tasalle – motiivi epäselvä

Ison-Britannian puolustusministeriön tuoreessa tiedustelukatsauksessa kerrotaan, että Venäjän tykistö kohdistaa nyt Hersonin kaupunkiin koko Ukrainan sodan ajan kovinta tulenkäyttöä.

Dnepr-joen itäpuolelta jauhava venäläisten tykistötuli johti 29.1. kolmen siviilin kuolemaan ja kahden ulkomaalaisomisteisen laivan vaurioitumiseen sekä öljyvuotoon.

Brittitiedustelu ei näe mitään järkevää syytä sille, että Venäjä käyttää tiukilla olevaa ammusvarastoaan Hersonin jatkuvaan tulittamiseen. Todennäköisimmäksi selitykseksi toiminnalle veikataan siviiliväestön pelottelua ja joen yli suuntautuvien ukrainalaisten vastahyökkäysten ennaltaehkäisemistä.

Veikko Eromäki

Kreikan pääministeri lataa vanhalle kiistakumppanille: Turkki turhauttaa monia Nato-maita

Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis antaa Turkille ja sen presidentti Recep Tayyip Erdoğanille täyslaidallisen japanilaisen Nikkei Asia -median haastattelussa. Kritiikkiä saa niin Turkin toimet estää Suomen ja Ruotsin pääsy Natoon kuin Turkin suhteet Venäjään.

– Turkin asema Natossa turhauttaa monia, monia Nato-jäseniä, Mitsotakis sanoo, ja vakuuttaa, ettei hänen lausuntoonsa vaikuta Turkin ja Kreikan kahdenkeskisten suhteiden vaikeudet.

– Turkki hyötyy erityisestä taloussuhteestaan (Venäjään). Jos kuulut liittoumaan, joka on myös arvojen liittouma, et voi olla tällaisissa asioissa kahden vaiheilla.

Mitsotakisin mukaan Turkin ulkopolitiikka on kehittynyt viime vuosina revisionistiseen ja agressiivisempaan suuntaan, mikä on hänen mielestään sopimatonta ottaen huomioon Venäjän sotatoimet Ukrainassa.

Kreikalla ja Turkilla on vuosikymmeniä kestäneitä erimielisyyksiä liittyen muun muassa Kyproksen saaren hallintaan.

Veikko Eromäki

ISW: Venäjä vahvistaa hyökkäystään Bahmutissa – tilanne on Ukrainalle vaikea

Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitos ja ajatuspaja Insitute for the Study of War kertoo tuoreimmassa Ukraina-raportissaan, että Bah'mutin taistelu käy ukrainalaisille yhä vaikeammaksi.

Venäjä toi Bahmutiin perinteisten asevoimiensa joukkoja hyökkäyksestä aikaisemmin vastanneiden Wagner-palkkasotilaiden vahvistukseksi, ja tämä näyttää toimineen.

ISW:n mukaan useampi alueella toimiva ukrainalaiskomentaja kertoo Wagner-joukkojen tueksi tulleen päteviä venäläisjoukkoja.

Vaikka tilanne on puolustajille vaikea, ISW ei usko äkilliseen Bahmutin romahtamiseen. Ajatuspajasta kuitenkin uskotaan, että ukrainlaisjoukot voivat nyt harkita hallittua vetäytymistä isojen miestappioiden välttämiseksi.

Perinteisten joukkojen tuominen Bahmutiin mahdollistaa Venäjälle myös sen, että mahdollisen voiton koittaessa saavutus voidaan kehystää asevoimien, ei Wagner-joukkojen ansioksi.

Veikko Eromäki

Israel harkitsee aseapua Ukrainalle ja haluaa toimia rauhanvälittäjänä

Tuoreeltaan Israelin pääministeriksi valitulta Benjamin Netanyahulta kysyttiin CNN:n haastattelussa, voisiko Israel tarjota Ukrainalle aseapua Venäjää vastaa, esimerkiksi maan kehittynyttä Iron Dome -ilmapuolustusjärjestelmää.

Netanyahu vastasi "varmasti perehtyvänsä tähän asiaan".

Netanyahu kuitenkin painotti, että Yhdysvallat lahjoitti Ukrainalle ammuksia Israelin-varastoistaan. Lisäksi hän kehysti Israelin viimeaikaiset Iranin sotateollisuuteen kohdistamat iskut välillisenä apuna Ukrainalle. Venäjä käyttää hyökkäyssodassaan esimerkiksi iranilaisia drooneja.

Netanyahu sanoi myös olevansa valmis toimimaan rauhanvälittäjänä Ukrainan ja Venäjän välillä, "jos oikea aika ja oikeat olosuhteet koittavat".

Lähde: AFP

Inka Haukka

Yhdysvallat valmistelee Ukrainalle asepakettia, johon sisältynee myös pitkän kantaman ohjuksia

Yhdysvallat valmistelee Ukrainalle yli kahden miljardin dollarin aseapupakettia, kertovat asiasta perillä olevat lähteet uutistoimisto Reutersille.

Lähteiden mukaan on odotettavissa, että pakettiin sisältyisi ensimmäistä kertaa myös pitkän kantaman ohjuksia.

Pakettiin sisältyisi myös muun muassa panssarintorjunta-aseita.

Yhdysvaltojen odotetaan julkaisevan tiedon asepaketista mahdollisesti jo tämän viikon aikana.

Lähde: Reuters

Tomi Pyy

Liettuan ulkoministeri: Kaikki Euroopan maat voisivat karkottaa Venäjän suurlähettiläät

Liettuan ulkoministeri Gabrelius Landsbergis näkee, että kaikki Euroopan maat voisivat karkottaa Venäjän suurlähettiläät, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu.

– [...] Useimmissa tapauksissa se ei ole enää diplomaattinen instituutio, vaan propagandainstituutti, joka peittelee sotarikoksia ja edistää yleisesti kansanmurhapropagandaa, Landsbergis sanoi lehdistötilaisuudessa Latvian pääkaupungissa Riiassa, jossa Baltian maiden ja Puolan ulkoministerit tapasivat tiistaina.

Latvia karkotti Venäjän suurlähettilään jo viime vuoden huhtikuussa. Myös Viro ja Liettua ovat karkottaneet Venäjän suurlähettiläät.

Tomi Pyy

Ukrainan ja EU:n huippukokous järjestetään perjantaina Kiovassa

Ukrainan ja EU:n huippukokous järjestetään perjantaina Kiovassa. Kokouksessa on määrä neuvotella Ukrainalle annettavasta sotilaallisesta ja taloudellisesta tuesta.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi tiistaina, että kokous on "erittäin tärkeä" Ukrainan pyrkimykselle liittyä Euroopan unioniin.

– Se, että tämä huippukokous pidetään Kiovassa, on voimakas viesti sekä kumppaneille että vihollisille, Shmyhal sanoi.

Kokoukseen osallistuvista EU:n tahoista ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Lähde: AFP

Tomi Pyy

Lukašenka: Olemme valmiita antamaan lisää apua Venäjälle

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukašenka sanoi tiistaina, että Valko-Venäjä on valmis antamaan lisää apua Venäjälle sen aloittamassa hyökkäyssodassa.

Lukašenka lisäsi, ettei Venäjä tarvitse tällä hetkellä apua Ukrainassa.

– Jos venäläiset veljemme kuitenkin tarvitsevat apua, olemme aina valmiita tarjoamaan sitä, Lukašenka sanoi valtiovierailulla Zimbabwessa.

Lukašenka ei tarkentanut, millaista apua Valko-Venäjä olisi valmis tarjoamaan Venäjälle.

Lähde: AP

Suosittelemme sinulle