Hyppää sisältöön
Savua nousi pommitusten jäljiltä Bah’mutissa Itä-Ukrainassa tänään. Kuva: Yasuyoshi Chiba / AFP
LIVEVenäjän hyökkäys

Yhdysvallat toimittaa Ukrainaan ohjuksia, jotka kaksinkertaistavat nykyisen arsenaalin kantaman

Kokoamme tähän artikkeliin sodan tärkeimmät tapahtumat.

Tekijät
Katriina TöyryläRiikka KajanderJustas StasevskijPaula TapiolaPetteri SopanenAnni HuttunenKai JääskeläinenSakari PiippoJani ParkkariJarno VirtanenMarja VäänänenYrjö KokkonenViivi KoivistoinenTomi PyyAalto PuutioSampo Vaarakallio
Rintamatilanne 3. helmikuuta 2023. Kuva: Osmo Päivinen / Yle

Mitä tiedämme nyt?

  • Euroopan unionin seuraava pakotepaketti iskee kauppaan ja teknologiaan, joka tukee Venäjän sotakoneistoa, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen perjantaina.
  • Yhdysvallat ilmoitti uudesta noin kahden miljardin dollarin aseapupaketista Ukrainalle. Aseapupaketissa toimitettavat ohjukset kaksinkertaistavat ukrainalaisten arsenaalin kantaman.
  • Tulevina viikkoina käynnistymässä sodan aktiivisempi vaihe, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila.
  • Lataa Yle-sovellus ja tilaa uutisilmoitukset Venäjän hyökkäyksestä.
  • Ylen ukrainankieliset uutiset löytyvät täältä.
Tomi Pyy

Yhdysvaltain uudessa aseapupaketissa toimitettavat ohjukset kaksinkertaistavat ukrainalaisten arsenaalin kantaman

Aseapupakettiin kuuluu niin sanottuja GLSDB-ohjuksia (ground-launched small-diameter bombs), joiden kantama on noin 150 kilometriä. Ohjusten kantama on kaksinkertainen Ukrainan nykyiseen arsenaaliin verrattuna.

Ukraina on tähän mennessä käyttänyt yhdysvaltalaisvalmisteisia Himars-raketteja, joiden kantama on noin 80 kilometriä.

GLSDB-ohjusten myötä kaikki Venäjän huoltoyhteydet Itä-Ukrainassa ovat niiden kantaman sisällä, kuten myös osa Venäjän miehittämästä Krimin niemimaasta.

Lähde: Reuters

Tomi Pyy

Zelenskyi: Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut mahdollista aloittaa jo tänä vuonna

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan Ukrainan EU-jäsenyysneuvottelut olisi mahdollista aloittaa jo tänä vuonna.

– On olemassa ymmärrys siitä, että neuvottelut Ukrainan jäsenyydestä on mahdollista aloittaa tänä vuonna, Zelenskyi sanoi Ukrainan ja EU:n huippukokouksen jälkeen perjantaina.

Lähde: AFP

Ranska ja Italia ovat päättäneet toimittaa Ukrainalle omia siirreltäviä ohjusjärjestelmiään

Nato-jäsenmaat Ranska ja Italia ovat sopineet toimittavansa Ukrainalle omia siirreltäviä ohjusjärjestelmiään, kertoo Ranskan puolustusministeriö.

Ranskan ja Italian yhdessä kehittämät MAMBA-järjestelmät sisältävät ajoneuvoon asennetun keskipitkän kantaman ohjuspatterin, joka on suunniteltu suojaamaan vihollisen ilmasta tulevilta hyökkäyksiltä eli Venäjän lennokeilta, ohjuksilta ja lentokoneilta.

Ministeriön tiedotteen mukaan päätös oli vastaus Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin kiireelliseen avunpyyntöön Ranskan ja Italian ulkoministereille Ukrainan siviiliväestön ja infrastruktuurin suojelemiseksi Venäjän ilmahyökkäyksiltä.

STT-AFP

Sampo Vaarakallio

EU:lta uusia hintakattoja venäläisöljylle

EU-maat ovat päässeet sopuun uusista hintakatoista venäläisille jalostetuille öljytuotteille.

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi on ilmoittanut, että uudet hintakatot koskevat muun muassa dieseliä ja polttoöljyä.

Dieselin hintakatto on 100 dollaria barrelilta ja polttoöljyn puolestaan 45 dollaria barrelilta.

Viime joulukuussa EU asetti 60 dollarin hintakaton venäläiselle raakaöljylle.

EU tahtoo hintakatoilla vähentää Venäjän öljystä ja öljytuotteista saamia tuloja, joilla se rahoittaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Lähteet: Reuters, AFP

Tomi Pyy

EU:n seuraava pakotepaketti iskee Venäjän sotakoneistoa tukevaan kauppaan ja teknologiaan

Euroopan unionin seuraava pakotepaketti iskee kauppaan ja teknologiaan, joka tukee Venäjän sotakoneistoa, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen perjantaina Twitterissä.

– Yhdeksäs pakotepakettimme puree, ja kymmenes paketti on tulossa. Meidän on kumppaniemme kanssa estettävä Venäjää käyttämästä keinoja, joiden avulla se tappaa ukrainalaisia siviilejä ja tuhoaa koteja sekä toimistoja. Uudet toimet iskevät kauppaan ja teknologiaan, jotka tukevat Venäjän sotakoneistoa, von der Leyen sanoi Twitterissä.

Tomi Pyy

Yhdysvallat ilmoitti uudesta noin kahden miljardin dollarin aseapupaketista Ukrainalle

Yhdysvallat ilmoitti uudesta noin kahden miljardin dollarin aseapupaketista Ukrainalle.

Paketti sisältää muun muassa ampumatarvikkeita Himars-raketinheitinjärjestelmille, panssaroituja ajoneuvoja sekä lisää ilmapuolustusyksiköitä.

Pentagonin mukaan paketti sisältää myös rakettikäyttöisiä tarkkuuspommeja, joiden kantama on lähes kaksinkertainen Himarseihin verrattuna.

Uutiskanava CNN:n mukaan uusi asepaketti nostaa Yhdysvaltojen Ukrainalle antamien pakettien yhteisarvon lähelle 30:tä miljardia dollaria.

Lähde: AFP, Reuters, STT

Päivitetty kello 21.23: Lisätty tarkempaa tietoa aseapupaketin sisällöstä.

Ukrainan ja EU:n huippukokouksessa vahvistettiin unionin sitoutuminen Ukrainan suvereniteettiin

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhuivat tiedotustilaisuudessa Kiovassa tänään. Kuva: Sergei Supinsky / AFP

Ukrainan ja EU:n huippukokouksen lopputuloksena oli julkilausuma, jossa vakuuteltiin sitoutumista yhteisiin arvoihin. Samalla paperissa vahvistettiin EU:n sitoutuminen Ukrainan suvereniteettiin ja molempien osapuolten sitoutuminen sen jäsenyystavoitteisiin.

Lausumassa kiiteltiin Ukrainan edistymistä korruption vastaisten instituutioiden riippumattoman ja tehokkaan toiminnan varmistamisessa. Lausumassa myös todettiin jälleen halu vapaakauppa-alueeseen talous- ja kauppasuhteiden edistämiseksi sekä Ukrainan yhdistämiseksi sisämarkkinoihin.

EU myös harkitsee Ukrainan pyyntöä jatkaa löyhempiä kauppaehtoja Ukrainasta EU:hun tuleville tuotteille määräaikaa pidempään. EU suostui ehtojen höllentämiseen viime kesänä.

Kokoukseen matkustivat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel, unionin korkea ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell ja pitkä liuta komissaareja.

STT

Sampo Vaarakallio

Charles Michel: Ukraina on EU ja EU on Ukraina

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kätteli Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyitä tiedotustilaisuuden jälkeen tänään Kiovassa. Kuva: Sergei Supinsky / AFP

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel vakuutti EU:hun pyrkivälle Ukrainalle, että unioni tukee sen tahtoa päästä jäseneksi.

– Ukraina on EU ja EU on Ukraina, Michel sanoi EU:n ja Ukrainan huippukokouksen päätöstiedotustilaisuudessa Kiovassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maansa kiirehtivän jäsenyyden toteutumista.

– Tavoitteemme on kristallinkirkas, haluamme aloittaa jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa. Emme aio menettää päivääkään työssä sen eteen, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi painotti, että EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden tulee varmistaa se, että Venäjän kyky uusia sotilaallista kapasiteettiaan heikkenee olennaisesti.

Everstiluutnantti: Tulevina viikkoina käynnistymässä sodan aktiivisempi vaihe

Everstiluutnantti Jarmo Mattila povaa sodan kiihtyvän lähiviikkoina. Kuva: Yle

Näyttää siltä, että Ukrainan taisteluissa on tulevina viikkoina käynnistymässä aktiivisempi vaihe, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun Sotataidon laitoksen pääopettaja, everstiluutnantti Jarmo Mattila STT:lle.

– Venäjä on talven aikana keskittänyt kalustoa ja kouluttanut lisää joukkoja. Kyllä siellä venäläisillä on valmisteluja käynnissä, Mattila sanoo.

Ukraina on useamman viikon ajan varoitellut Venäjän olevan käynnistämässä "laajamittaista hyökkäystä" Ukrainaan. Esimerkiksi Ukrainan puolustusministeri on arvioinut BBC:lle, että hyökkäys voisi ajoittua sodan vuosipäivän, eli helmikuun 24. päivän tuntumaan.

– Tuskin koko Ukrainan valloitusta lähdetään yrittämään toisin kuin vuosi sitten. Donetskin alue voisi olla realistinen tavoite ja sitä myöten Donbasin alueen saanti kokonaan haltuun, Mattila arvioi.

STT

Suosittelemme sinulle