Hyppää sisältöön

Suomalaiset innostuivat hiihtämään – suksien valmistajat riemuitsevat ennätystalvesta

Kotimaiset suksitehtaat pyörivät täydellä teholla. Kaikki myydään, mitä saadaan valmistettua, kertovat tehtaiden johtajat.

Suksitehtaalla nainen maski päällä käsittelemässä suksia.
Suomalaiset suksitehtaat pyörivät täydellä teholla, kun suksien kysyntä on nyt ennätyksellisen vilkasta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Markku Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ehkäpä innokkaimpia valkoisen joulun odottajia ovat suksivalmistajat.

– Kun lumi peittää maan ennen joulua ja sitä on vielä tammikuussa, meillä on työtä koko vuodeksi, kuvailee Peltonen Ski:n tehtaanjohtaja Harri Pasila.

Hyvänä lumitalvena kaupat myydään tyhjiksi ja suksitehtaat voivat jatkaa tuotantoa läpi kevään ja kesän valmistamalla seuraavan hiihtokauden tuotteita.

Peltosen tuotanto Heinolan tehtaalla pyörii nyt täydellä teholla ja suksia valmistetaan ”niin paljon kuin suinkin ehditään”.

Peltosen suksitehtaalla Heinolassa valmiita suksia telineissä
Heinolassa suksia valmistava Peltonen Ski on asettanut tuotantotavoitteekseen 80 000 suksiparia vuodessa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Myös Kiteellä useille suksimerkeille välineitä valmistavan KSF Sportin tehtaalla markkinatilannetta kuvataan samoin sanoin.

– Kaikki menee, mitä saadaan valmistettua. Tavallisesti kysynnän huippu on loppiaisen tienoilla, mutta nyt huippusesonkiin päästiin jo kuukautta aikaisemmin, iloitsee KSF Sportin toimitusjohtaja Harri Kirvesniemi.

Aikainen lumipeite ei pelkästään selitä nyt käynnissä olevaa suksien ennätyksellistä kysyntää.

– Viime keväästä jäi patoutunutta kysyntää, kun suksien valmistajat eivät saaneet tehtyä kaikkia kaupan tilauksia. Lisäksi korona-aika sai ihmiset innostumaan ulkoilmassa tapahtuvista aktiviteeteista, arvioi Kirvesniemi.

Hänen mukaansa lähin vertailukelpoinen sesonki löytyy talvesta 2009 - 2010.

Kiteellä valmistuu nyt 500 - 1000 suksiparia viikossa. Peltonen Ski ei avaa tarkkoja tuotantomääriään, mutta vuosituotannon haarukka on 50 000 - 80 000 välissä.

Venäjältä tuonti on lopetettu

Aiemmin monet kotimaiset ja ulkomaiset valmistajat toivat suksia tai niiden aihioita Venäjältä.

Halvimmat suksiparit, kuten esimerkiksi lasten sukset ja sauvat tulivat valmiina. Lisäksi tuotiin aihioita, joihin muovipinnoite viimeisteltiin Suomen tehtailla.

– Peruimme omat tilauksemme Venäjältä heti helmikuussa ja osa siitä tuotannosta on siirretty tänne Heinolaan, Pasila kertoo.

Myös Kiteellä tuonti Venäjältä on lopetettu. Kirvesniemen mukaan heillä on vielä pieni määrä aiemmin ostettuja aihioita varastossa.

Venäjän tuonnin loppuminen on merkinnyt kustannusten nousua erityisesti halvimpien suksien kategoriassa.

Nainen liimaa suksitehtaalla karvapohjaa sukseen.
Suksien pohjissa käytettäviä muoviraaka-aineita on huippusesongin aikana vaikea saada. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Pulaa raaka-aineista

Energian ja raaka-aineiden hinnannousu piinaavat kaikkia, myös suksivalmistajia. Mutta keskellä huippusesonkia edes tuotantokustannusten nopea nousu ei vedä suunpieliä alaspäin.

– Kustannusnousua on minimoitu työtä ja tuotantoa tehostamalla. Onneksi työvoimakustannukset eivät ole nousseet niin paljon, Peltonen Skiin Pasila toteaa.

Kuluvana vuonna suurempi ongelma on ollut joidenkin raaka-aineiden heikko saatavuus.

Esimerkiksi suksien pohjissa käytettävistä muoveista kilpailevat nyt kaikki maailman suksitehtaat.

– Valmistajia ei ole kovin monta. Jos heillä tuotanto yskii, niin olemme vaikeuksissa. Aina on juuri ja juuri selviydytty, mutta tilanne voisi olla parempi, kuvailee Pasila.

Kiteellä hyvä ennakointi on helpottanut tilannetta.

– Meillä ei ole ollut ongelmia, tilasimme runsaat määrät varastoon jo hyvissä ajoin, Kirvesniemi kuittaa.

Helppous villitsi hiihtäjät

Suksivalmistajien mukaan yksi merkittävimmistä syistä uudelleen syttyneeseen hiihtoinnostukseen löytyy tuotekehityksestä.

Uusien huoltovapaiden suksien pohjat eivät kaipaa silitysrautaa, eikä hiihtäjä lukuisten voidepurnukoiden syvällistä tuntemusta.

– Helppokäyttöisyys on nykytrendi. Monot jalkaan, sukset kiinni ja ladulle. Tuotannosta suurin osa on näitä karvasuksia, Pasila kertoo.

Luonnollisesti molemmat tehtaiden johtajat kehuvat vuolaasti omia karvasuksiaan maailman parhaiksi.

– Lisäksi erityisesti luistelusuksia, mutta myös ihan perinteisiäkin suksia vielä kysytään, Kirvesniemi muistuttaa.

Vaikka ladulle voi lähteä jo ilman suurempia ennakkovalmisteluja, kuluttajat kaipaavat aina uutuuksia.

– Jatkuvasti kehitellään ja aina jossain vaiheessa tulee niitä ahaa-elämyksiä eli ei tässä suksien kehittämisessä kaikkea ole vielä nähty, Pasila naurahtaa.

Suosittelemme sinulle