Hyppää sisältöön

Muista nämä, kun ammut rakettisi taivaalle

Uutena vuonna taivaalle lentää lukematon määrä ilotulitteita. Loputon valistustyö turvallisuudesta saa taas jatkoa.

Palotarkastaja Ari Holopainen antaa vinkit turvalliseen ilotulitukseen.
Mikko Tuomikoski

Uuden vuoden alla käynnistyvä ilotulitemyynti sai taas kerran suomalaiset liikkeelle. Esimerkiksi Päijät-Hämeestä löytyy liki 40 ilotulitteiden myyntipaikkaa.

– Ihmiset ostavat ilotulitteita skaalalla parista kympistä tuhanteen euroon. Keskiverto ostos on varmaan jossain sadan euron nurkilla, arvioi Teemu Pelkonen Lahden Launeella sijaitsevassa myyntipisteessä.

Samalla, kun ihmiset jonottavat raketteja, pommeja ja patoja, saavat myös viranomaiset liikettä kitusiinsa, sillä jokaisessa myyntipisteessä käydään katsomassa, että kaikki sujuu turvallisesti.

Myyntipaikkojen tulee olla säädösten ja ohjeiden mukaisia. Ilotulitusmyynti on luvanvaraista toimintaa ja lupa edellyttää turvallisuusohjeiden noudattamista.

– Käymme tarkastamassa muun muassa sen, että ilotulitteet ovat turvallisesti esillä ja että niitä ei ole liikaa yhdessä paikassa. Turvaohjeiden pitää olla myös selkeästi nähtävissä, kertoo palotarkastaja Ari Holopainen Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Turvallisuudesta ei voi muistuttaa liikaa

Viranomaiset ja muut tahot muistuttavat aina ennen uutta vuotta turvallisuudesta ja silti pahoja tapaturmia, vahinkoja ja läheltä piti -tilanteita tapahtuu joka vuosi.

– Olisi hyvä muistaa ainakin kaksi tärkeää asiaa: Suojalasien käyttöpakko koskee ilotulitteiden ampujia ja niitä suositellaan myös katsojille. Valmistajien käyttöohjeet löytyvät ilotulitepaketista. Niitä pitää noudattaa, muistuttaa Holopainen.

Pelastuslaitos muistuttaa siitä, että ilotulitteet on tuettava ja suunnattava pois ihmisistä, rakennuksista ja teistä. Ilotulitteita ei tule antaa alaikäisten käyttöön.

– Ilotulitteiden käyttöpaikan valinnassa tulee aina huomioida turvallisuus. Niiden ampumisesta ei saa aiheutua vaaraa, painottaa Holopainen.

Kannattaa muistaa myös se, että ilotulitteiden käyttö on rajattu tiettyyn aikaan, eikä niitä saa ampua missä tahansa. Ilotulitteiden ampuminen on monilla paikkakunnilla, esimerkiksi Lahden keskusta-alueella kielletty.

Suosittelemme sinulle