Hyppää sisältöön

Tampereen valtuutetuille esitetään häirinnän vastaista koulutusta – taustalla kahden kokoomusvaltuutetun saamat varoitukset

Koulutuksen tarkasta sisällöstä ei ole vielä päätetty. Se voi sisältää esimerkiksi keinoja, joilla tunnistaa häirinnän muotoja sekä tapoja tukea häirinnän kohteeksi joutuvaa henkilöä.

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous 15.11.2021.
Arkistokuva Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksesta 15. marraskuuta 2021. Kuva: Antti Eintola / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen valtuustolle esitetään häirinnän vastaista koulutusta. Syynä ovat viime viikkoina ilmi tulleet tiedot kahden valtuutetun epäsopivasta käytöksestä.

Tampereen kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio (vihr.) kertoo, että osa valtuustoryhmistä on keskustellut koulutuksen järjestämisestä. Ryhmien mukaan koulutukselle on tarvetta, jotta vastaavilta tapauksilta voitaisiin tulevaisuudessa välttyä.

Koulutuksesta ja sen yksityiskohdista on määrä päättää lopullisesti ensimmäisissä vuodenvaihteen jälkeisissä kokouksissa.

– Suomessa on eri kansalaisjärjestöjä, jotka tarjoavat häirinnän vastaisia koulutuksia, Mustakallio sanoo.

Koulutuksiin voi sisältyä muun muassa erilaisten häirinnän muotojen tunnistamista ja niihin puuttumista sekä häirinnän kohteena olevan henkilön tukemista. Häirintä voi olla luonteeltaan muutakin kuin fyysistä.

Pelkästään seksuaalinen häirintä voi ilmetä monin tavoin. Fyysisen kajoamisen lisäksi sitä voivat olla esimerkiksi vihjailevat eleet tai ilmeet, härskit puheet ja kaksimieliset vitsit.

– Varmaan tällainen aika laajapohjainen koulutus olisi tarpeen, Mustakallio sanoo.

Mustakallio arvioi, että häirinnän vastainen koulutus voisi olla hyvä järjestää ainakin kerran valtuustokaudessa. Tästä ei vielä ole valtuuston linjausta.

Varoitukset kahdelle valtuutetulle

Taustalla on se, että Tampereen kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalervo Kummola antoi kirjallisen varoituksen kahdelle kokoomuslaiselle valtuutetulle sen jälkeen, kun valtuustoryhmä keskusteli valtuutettujen käytöksestä maanantaina 12. joulukuuta.

Toisen varoituksista sai Ilkka Sasi. Sasin saama varoitus koski epäasiallista käytöstä.

Sasin mahdollisesta epäasiallisesta käytöksestä on uutisoitu syksyn mittaan useaan otteeseen. Pirkanmaan kokoomuksen piirijohto epäili Sasia Ylen tietojen mukaan epäsopivasta ja osaa naisia ahdistaneesta käytöksestä. Osa epäillyistä tapauksista on kymmenen vuoden takaa.

Toisen varoituksen saaneen valtuutetun nimeä Kummola ei kertonut julkisuuteen. Näin hän oli sopinut asianosaisten kanssa. Kummola kertoi myös, että osapuolet olivat saaneet asian sovituksi keskenään.

Aamulehti kertoi tiistaina, että toinen varoituksen saaneista oli valtuutettu Antti Ivanoff.

Lehden mukaan Ivanoff kosketteli häiritsevästi toista tamperelaista valtuutettua ravintolassa kaupunginvaltuuston pikkujoulujen jatkoilla eikä lopettanut koskettelua häirinnän kohteeksi joutuneen valtuutetun vaatimuksista huolimatta. Ivanoff poistui paikalta lehden mukaan vasta, kun ravintolan henkilökunta kiinnitti tilanteeseen huomiota.

Häirinnän kohteeksi joutunut valtuutettu sanoo Ylelle, että Aamulehden kuvaus Ivanoffin käytöksestä pitää paikkansa.

Antti Ivanoff (Kok).
Kokoomuksen Antti Ivanoff (keskellä) kuvattuna kaupunginvaltuuston kokouksessa 15. marraskuuta 2021. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ivanoff kertoo pyytäneensä anteeksi

Antti Ivanoff vahvistaa Ylelle, että hän oli toinen varoitetuista. Ivanoff kertoo, että hän sai varoituksen kaupunginvaltuuston pikkujoulujen jatkoilla tapahtuneesta häirinnästä.

Pikkujoulut järjestettiin perjantaina 9. joulukuuta. Ivanoff kosketteli häiritsevästi toista valtuutettua lauantaina yöllä tamperelaisessa yökerhossa. Hän katsoo, että hänellä ei ole syytä sen tarkemmin kommentoida tapahtunutta.

– Tärkeää on, että saimme sovittua tapahtuneen toisen asianosaisen kanssa ja asia saatiin nopeasti käsitellyksi.

Ivanoff sanoo olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja kertoo pyytäneensä käytöstään anteeksi jo heti lauantaina päivällä.

– Joskus on näitä tilanteita, että toivoo, että olisi lähtenyt ajoissa kotiin.

Ivanoff sanoo ottavansa tapauksesta opikseen.

– Lupaan jatkossa parantaa toimintaani. Juhliminen on pidettävä hauskan puolella ja kaikille turvallisena ja rajoja on kunnioitettava.

Ivanoff katsoo, että hän voi jatkaa nykyisissä luottamustehtävissään, koska kyse oli vapaa-ajan illanvietosta valtuuston pikkujoulujen epävirallisilla jatkoilla. Hän on muun muassa Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuuston jäsen ja Tampereen vesilaitoksen johtokunnan puheenjohtaja.

Suosittelemme