Hyppää sisältöön

Jasmin Kähärä tapitti 8-vuotiaana suomalaisen hiihdon ikimuistoista kaksinkamppailua – nyt hän saa mahdollisuuden kokea saman rypistyksen

Jasmin Kähärä, 22, debytoi lauantaina Tour de Skillä. Kovana sprintterinä tunnettu lahjakkuus odottaa legendaarista loppunousua innolla.

Aino-Kaisa Saarinen ja Virpi Kuitunen Tour de Skin loppunousun jälkeen vuonna 2009.
Tämä kohta 14 vuotta vanha kuva on pala suomalaista urheiluhistoriaa. Aino-Kaisa Saarisen ja Virpi Kuitusen kiivas kaksintaistelu on jäänyt myös Jasmin Kähärän mieleen. Kuva: EPA
Joel Sippola
Avaa Yle-sovelluksessa

Tour de Skillä lauantaina debyyttinsä tekevä Jasmin Kähärä oli kuusivuotias, kun kyseinen kisaformaatti oli ensimmäistä kertaa ohjelmassa kaudella 2006–2007. Hiihtolahjakkuudelle on jäänyt mieleen useita Tour de Ski -muistoja penkkiurheilijana.

Ikimuistoisin on kaudelta 2008–2009, jolloin Virpi Sarasvuo (o.s. Kuitunen) ja Aino-Kaisa Saarinen kävivät Alpe Cermisin loppunousussa huiman kamppailun kokonaiskisan voitosta. Loppupätkällä sisuuntunut Sarasvuo otti toisen Tour de Skin voittonsa seitsemän sekunnin erolla Saariseen.

Saarinen voitti kyseisellä kaudella henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ja Sarasvuo neljä maailmancupin osakilpailua.

– Se oli oikeastaan vuosi, jolloin innostuin hiihdosta nimenomaan Tour de Skin ja muiden kisojen kautta. Sen jälkeen aloin itsekin kilpailemaan, Kähärä muistelee.

Tuolloin kahdeksanvuotias Kähärä ajatteli, miten siistiä olisi kivuta Alpe Cermisin nousua ylös. Sunnuntaina 8. tammikuuta siihen avautuu ensimmäinen mahdollisuus.

– Laskettelurinnettä vedetään ylöspäin. Siitä tuli eräänlainen haave. Totta kai se näyttää erittäin rajulta tv-kuvissakin, mutta toivottavasti itsekin pääsisi hiihtämään Tourin läpi ja saamaan sen kokemuksen, Kähärä kertoo.

Jasmin Kähärä.
Jasmin Kähärä haluaa hiihtää Tour de Skin heti ensimmäisellä yrittämällään loppuun asti. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Mielimatka heti avauspäivänä

Viime kaudella kansainvälisen läpimurtonsa tehnyt 22-vuotias Kähärä nousi täksi kaudeksi A-maajoukkueeseen. Parhaiten kovana sprinttihiihtäjänä tunnettu Kähärä aikoo hiihtää Tourin jo ensimmäisellä kerrallaan loppuun asti.

Sprintteristatuksen ei sovi hämätä, sillä kyseessä on lahjakas hiihtäjä, joka pystyy hiihtämään jo normaalimatkoja hyvällä tasolla. Rukalla hän oli kymmenen kilometrin perinteisen väliaikalähtökisassa lupaavasti 23:s.

Kähärä ylsi sekä Rukan että Lillehammerin sprinteissä erävaiheeseen. Beitostölenin ja Davosin viikonloput hän joutui jättämään väliin sairastumisen takia. Se aiheuttaa pienen kysymysmerkin suomalaisnaisen Tourin ympärille.

– Sairastumisen jälkeen ei ole kisoja alla, joten on mahdotonsa sanoa, miten Tour lähtee sujumaan. Jos kaikki menee hyvin, on tarkoitus hiihtää kokonaan, Kähärä sanoo.

Kähärän mieluisin matka on edessä heti avauspäivänä, kun Sveitsin Val Müstairissa hiihdetään vapaan sprintti. Hän ylsi viime kaudella kyseisellä hiihtotavalla välieriin Dresdenin kaupunkisprintissä.

Perinteisellä hiihdettävä toinen sprintti on ohjelmassa Italian Val di Fiemessä. Se on tämänkertaisen Tourin viides ja kolmanneksi viimeinen kisa.

– Ainakin siihen asti haluaisin hiihtää. Jos mitään ongelmia ei ole, hiihdän kaksi viimeistäkin kisaa.

Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen.
Suomen naiset ottivat vuoden 2009 Tour de Skillä kaksoisvoiton. Virpi Sarasvuo (o.s. Kuitunen) oli ykkönen ennen Aino-Kaisa Saarista. Kuva: Getty Images

Maajoukkueen ilopilleri

Kähärä on ehtinyt jo tutustumaan lauantain kisapaikkaan. Hän kuvailee sprinttirataa mielenkiintoiseksi.

– Siinä on paljon erilaisia elementtejä. Ollaan korkealla ja hiihdetään kaksi kierrosta sprinttirataa. Varsinkin toisen kierroksen alku on tiukka. On pitkä työpätkä, jossa pitää jaksaa. Jos ensimmäisellä kierroksella on vetänyt liikaa hapoille, voi tulla noutaja toisella, Kähärä naurahtaa.

Radalla on myös töyssyjä laskun jälkeen.

– En tiedä, oliko siihen jotain hyppyriä viritelty. Katsotaan, millainen siitä tulee. Minimitavoite on päästä karsinnasta jatkoon ja taistella välieräpaikasta mahdollisimman hyvin.

Jasmin Kähärää kuvaillaan naisten maajoukkueen ilopilleriksi. Allekirjoitatko väitteen?

– Olen selkeästi nuorin maajoukkueessa. Yritän pitää hyvän mielen yllä. Yritän oppia ja kuunnella, mitä vinkkejä konkareilla on. Joukkueen junnuhan minä täällä olen, Kähärä itse heittää.

Suomalaishiihtäjä Jasmin Kähärä.
Jasmin Kähärä on naisten maajoukkueen kuopus. Kuva: Tomi Hänninen

Suosittelemme sinulle