Hyppää sisältöön

Jyväskylässä kerätään varusteita Ukrainan sotilaille – rekkalastillinen rintamakelpoista tavaraa lähtee seuraavan kerran tammikuussa

Niin tavara- kuin rahalahjoituksia on tullut viime aikoina runsaasti, Apua Ukrainaan Ry:stä kerrotaan. Järjestö toimittaa pyynnöstä erikoistavaralähetyksiä Ukrainaan.

Pahvilaatikoita ja muovikasseja täynnä lahjoitustavaraa.
Lahjoitustahti on vilkastunut syksyn mittaan, kerrotaan Apua Ukrainaan Ry:stä. Nyt erityistä pulaa on rintamakelpoisista lämpimistä vaatteista ja muun muassa flunssalääkkeistä. Kuva: Apua Ukrainaan Ry
Tarja Nyyssönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jyväskylässä kerätään parhaillaan seuraavaa rekkalastillista varusteita Ukrainan rintamalla oleville sotilaille sekä sotilassairaaloihin. Apua Ukrainaan Ry on viime kuukausina toimittanut useita avustuskuljetuksia Ukrainaan. Seuraavan kuljetuksen on määrä lähteä tammikuun alkupuolella.

Järjestö on syksystä lähtien vastaanottanut erityisesti rintamakelpoista tavaraa, kuten lämpimiä maastonvärisiä vaatteita, kumisaappaita ja generaattoreita.

Muun muassa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri lahjoitti järjestölle vanhan sairaalan kalusteet ja tarvikkeet Ukrainaan kuljetettavaksi.

Apua Ukrainaan Ry:llä on useita paikallisia kumppaneita, joiden kautta erikoistavaralähetyksiä toimitetaan rintamalle. Pyyntöjä tulee muun muassa sairaaloista, rintamalta, vapaaehtoisilta ja muilta apua tarvitsevilta tahoilta.

Loppuvuotta kohti suomalaisten lahjoitustahti on kiihtynyt, sanoo Apua Ukrainaan Ry:n sihteeri Matti Ahonen.

– Ihan tässä viime viikkoina on tullut rahalahjoituksia, ja koko tämä loppuvuosi on tavaralahjoituksia saatu runsaasti. Kalliitakin tavaroita on lahjoitettu, muun muassa aggregaatteja on parisenkymmentä viety jo Ukrainaan ja droneja on saatu vietyä yli kymmenen kappaletta.

Ahonen kertoo, että vaikka järjestöllä ei ole ylimääräisiä kuluja, tarvitaan rahaa avustusmatkoja varten. Rahalahjoituksilla saadaan myös ostettua täsmätarvikkeita rintamalle.

– Nyt meiltä on pyydetty lämpötähtäimiä, ja niitä olemme nyt hankkimassa, hän sanoo.

Kuorma-auton kyydissä olevia sairaalatarvikkeita sekä mies seisomassa niiden vierellä.
Matti Ahonen on vienyt itse apua perille Ukrainaan. Tässä sairaalatarvikkeita puretaan autosta Zytomyrin sairaalan pihalla. Kuva: Apua Ukrainaan Ry

Ahonen on itse nähnyt millainen tilanne Ukrainassa nyt on, sillä hän on käynyt siellä syksyn aikana kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla hän on vienyt avustuslastilliset tavaroita, ja ensimmäisellä kerralla hänen ajamansa auto jätettiin Kiovan seudun miinanraivausryhmälle.

– Viime kerralla vein sotilassairaalan pääovelle ison määrän sairaalatarvikkeita, Ahonen kertoo.

Lahjoitustavaraa voi viedä jälleen tammikuun alusta lähtien torstaisin ja sunnuntaisin Jyväskylän Sepänkeskukseen. Lista soveltuvista tavaroista löytyy täältä.

Vaikka lahjoituksia on tullut runsaasti, on Matti Ahosella yksi toive: käytännöllisempi tila järjestön toiminnalle.

– Nykyinen tila Sepänkeskuksessa on ahdas ja sinne on vaikea kulkea lahjoitustavaroiden kanssa. Jos jostain löytyisi joko ilmainen tai pienellä korvauksella isompi ja toimivampi tila, niin se olisi hienoa, Ahonen sanoo.

Suosittelemme