Hyppää sisältöön

Metsähallitus: moni vapaa-ajan kalastaja on edelleen vapaamatkustaja

Melkein puolet kalastajista laistaa kalastonhoitomaksun. Se on pakollinen kaikille 18­–64-vuotiaille kalastajille, jotka pyytävät muuten kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla.

Kaksi verkolla pyydettyä haukea ja yksi ahven on jäällä auringon paisteessa.
Kalastonhoitomaksuilla kerätyillä varoilla muun muassa maksetaan korvauksia kalavesien omistajille sekä hoidetaan ja valvotaan kalavesiä. Kuva: Jouki Väinämö / Yle
Jouki Väinämö

Kalastonhoitomaksu jää monelta kalastajalta laskupinon alle, arvioidaan Metsähallituksesta.

Maksu on pakollinen kaikille 18­–64-vuotiaille kalastajille, jotka pyytävät muuten kuin pilkillä, ongella tai silakkalitkalla.

Luonnonvarakeskuksen tilastojen perusteella näyttää siltä, että melkein puolet vapaa-ajan kalastajista on vapaamatkustajia eli he jättävät kalastonhoitomaksun maksamatta.

Kalastajat lunastivat vuonna 2022 noin 270 000 kalastonhoitomaksua. Niistä kertyi 9,3 miljoonaa euroa. Vuosimaksu on 47 euroa.

Vuosimaksujen määrä laski edellisvuodesta viisi prosenttia. Viikko- ja vuorokausilupien määrä sen sijaan lisääntyi kymmenellä prosentilla.

Varoilla muun muassa maksetaan korvauksia kalavesien omistajille, hoidetaan ja valvotaan kalavesiä sekä tuetaan kalatalousalueiden toimintaa.

Suosittelemme sinulle