Hyppää sisältöön

Sysmän valtuuston puheenjohtajasta on tehty työsuojeluilmoitus

Kunnasta irtisanoutunut talouspäällikkö antoi valtuutetuille suoraa palautetta valtuuston kokouksessa. Talouspäällikkö syytti yhtä valtuustoryhmää työnsä vaikeuttamisesta ja uhkaavien viestien lähettelystä.

Valtuutettu Veikko Kotolahti istuu Sysmän valtuustossa.
Arkistokuva Sysmän valtuustosta. Etualalla Veikko Kotolahti ja hänen vieressään keskustan valtuutettu Vesa Kantonen. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Marjo Pirilä

Sysmän valtuuston puheenjohtajasta on tehty työsuojeluilmoitus. Kunnasta irtisanoutunut talouspäällikkö syytti viime viikolla valtuuston kokouksessa luottamushenkilöitä työnsä häiritsemisestä ja uhkaavista viesteistä.

Irtisanomisilmoituksensa jättänyt talouspäällikkö Sari Koittola kertoi valtuustossa, ettei tiennyt millaiseen poliittiseen kuvioon hän oli tullut aloittaessaan Sysmässä talouspäällikkönä noin vuosi sitten.

– Sysmän kunnassa suurimpana ongelmana näen tietyn valtuutettujen ryhmän, joka tekee viranhaltijoiden työn mahdollisimman hankalaksi. Työtämme arvostellaan jatkuvasti, epäillään ja vähätellään ja kaiken kaikkiaan yritetään luoda eripuraa valtuutettujen ja viranhaltijoiden välillä, sanoi Koittola valtuustolle.

Koittola kertoi myös saaneensa uhkaavia sähköposteja.

Yle ei ole tavoittanut Sari Koittolaa tarkentamaan lausuntoaan. Valtuuston kokouksen jälkeen Koittola on jättänyt kuntaan työsuojeluilmoituksen, joka koskee valtuuston puheenjohtajaa Veikko Kotolahtea (kesk.).

Kunnanjohtajalle osoitettu sähköposti levisi muille

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Veikko Kotolahti kertoo arvostelleensa talouspäällikköä sähköpostiviestissä kunnanjohtajalle, sillä valtuutetut eivät olleet saaneet riittävästi tietoa talousarvion valmistelusta.

– En ole laittanut talouspäällikölle uhkaavia viestejä. Olen lähestynyt tässä asiassa kunnanjohtajaa, en talouspäällikköä, kertoo Kotolahti.

Kotolahti myöntää, että joissakin kokouksissa talouspäällikön osaamista ja sanomisia on kyseenalaistettu. Kotolahti on tuonut asian tiedoksi myös talouspäällikön esimiehelle, kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoelle.

– Jos meillä on epäilyjä jonkun viranhaltijan ammattitaidosta, asia pitää tuoda esimiehen tietoon. Nyt asia näyttää siltä, että hän on kuitenkin jakanut tämän viestini ympäri kyliä, sanoo Kotolahti.

Kotolahti kertoo osoittaneensa viestin vain kunnanjohtajalle ja tiedoksi kunnanhallituksen puheenjohtajalle.

Taustalla huoli talousarvion valmistelusta

Kotolahti kertoo, että valtuutettuja on huolettanut se, ettei heille annettu riittävästi tietoa talousarvion valmistelusta.

– Luottamushenkilöt ovat halunneet täsmällisempää tietoa talousarviosta. Olemme aiemminkin saaneet päätöksenteon pohjaksi tietoa siitä, mitä numerot pitävät sisällään. Nyt emme saaneet kuin otsikkotason numeroita, sanoo Kotolahti.

Kotolahden mukaan myös valtuuston talousarviokokouksessa tuli esille se, etteivät valtuutetut saaneet talouspäälliköltä täsmällisiä tietoja. Hän korostaa, että luottamushenkilöillä on jakamaton oikeus saada tietoa viranhaltijoilta eikä sen pyytämisestä kenenkään pitäisi loukkaantua tai ottaa itseensä.

Sysmän valtuusto kuitenkin hyväksyi talousarvion kokouksessaan.

Kuuntele Veikko Kotolahden haastattelu:

Kunnanhallitus pohtii sanktioita

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Lilli Karolan (Avoin Sysmä) mukaan kunnanhallitus käsittelee työsuojeluilmoituksen ja päättää mahdollisista sanktioista. Vaikka talouspäällikkö puhui valtuuston kokouksessa tietystä valtuustoryhmästä, Karola sanoo työsuojeluasian koskevan vain yhtä henkilöä. Kotolahti kertoi itse Ylelle olevansa työsuojeluilmoituksen kohde. Karola sanoo huomauttaneensa Kotolahtea viestittelyn sävystä.

– Olen sanonut hänelle, että tuollainen viestittely ei ole sopivaa. Vaikka taustalla on huoli talousarviovalmistelusta, ei se silti oikeuta epäasialliseen viestintään, sanoo Karola.

Tämän enempää Karola ei halua kommentoida keskeneräistä prosessia.

Sysmään haetaan nyt uutta talouspäällikköä.

Suosittelemme sinulle