Hyppää sisältöön

Keski-ikäisen miehen pölynimurin ja kodinkoneen sisältä löytyi 300 000 euroa käteistä – Tulli epäilee yrityksestä salakuljettaa rahat Iraniin

Rahat löydettiin Helsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastuksessa keväällä 2021. Tulli tutki tapausta törkeänä rahanpesuna.

Setelipinoja pöydällä käärittyinä asiakirjoihin.
Tulli julkaisi kuvia turvatarkastuksessa löydetyistä setelipinoista. Kuva: Tulli
Don Lehtinen

Tulli epäilee pääkaupunkiseudulla asuvan keski-ikäisen miehen yrittäneen salakuljettaa noin 300 000 euroa käteistä Suomesta Iraniin. Tulli epäilee, että rahat ovat peräisin rikollisesta toiminnasta.

Tulli tutki tapausta törkeänä rahanpesuna, ja tapaus siirtyy syyteharkintaan lähiaikoina.

Rahat löydettiin Helsinki-Vantaan lentokentän turvatarkastuksessa keväällä 2021. Turvatarkastuksen työntekijät havaitsivat ruumaan meneviä matkatavaroita läpivalaistessaan pahvilaatikoissa olevat pölynimurin ja kodinkoneen, joiden sisälle oli kätketty useita rahanippuja.

Imuri, seteleitä ja muita esineitä pahvilaatikossa.
Eurojen lisäksi turvatarkastuksessa löytyi noin 4 000 euron arvosta ulkomaista valuuttaa. Kuva: Tulli

Turvatarkastajat ottivat yhteyttä tulliin ja selvisi, että rahoista ei ollut tehty vaadittavaa käteisrahailmoitusta. Lainsäädäntö edellyttää, että Euroopan unionin ulkopuolelle vietävistä vähintään 10 000 euron käteisvaroista on ilmoitettava Tullille.

– Rahanpesurikoksiin liittyen haaste esitutkinnassa on osoittaa riittävällä tarkkuudella se, mistä epäillystä rikoksesta laiton varallisuus on peräisin. Tässä tapauksessa selvitimme näiden noin 300 000 euron taustoja, toteaa talousrikostutkintayksikön päällikkö Petteri Nevalainen Tullin tiedotteessa.

20 euron seteleitä suljettavassa muovipussissa.
Kuva: Tulli

Nevalainen ei kommentoi tarkemmin, millaisesta rikollisesta toiminnasta rahat voisivat esitutkinnan perusteella olla peräisin.

Suosittelemme sinulle