Hyppää sisältöön

Ilotulitteiden myynti jakaa mielipiteet, mutta monille seuroille se on tärkeä tulonlähde – ilmapommit ja padat ovat ostajien suosikkeja

Esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon seura Jyväskylä Jaguars on kerryttänyt kassaansa rakettimyynnillä yli kymmenen vuotta.

Ottelina Rantanen ilotulitekaapin edessä.
Otteliina Rantanen kertoo, että myyntipisteeltä ovat loppuneet yleensä ensimmäisenä ilmapommit. Kuva: Timo Hytönen / Yle
Heli Kaski,
STT

Ilotulitteiden myynti yksittäisille kuluttajille jakaa suomalaisten kantoja.

Uutissuomalaisen kyselyyn vastanneista 42 prosenttia olisi valmiita kieltämään ilotulitteiden myynnin kansalaisille.

Kuluttajamyynnin kieltämisestä vastustaa 44 prosenttia vastaajista. Kyselyssä 14 prosenttia ei osannut ottaa asiaan kantaa.

Naisista myyntikiellon kannalla on 49 prosenttia ja miehistä 34 prosenttia. Miehistä yli puolet vastustaa myyntikieltoa. Gallupiin vastasi joulukuussa 1 000 mannersuomalaista.

Osalle ilotulitteet tuovat juhlan tunnun

Jyväskylän Kuokkalassa rakettiostoksia tehnyt Oona Auvinen kertoo hankkivansa ilotulitteita opiskelijoiden uuden vuoden juhliin.

Hänelle tarttui rakettitiskiltä mukaan K-18-pata ja sen mukana tulleet jättipaukut, Aarrearkku sekä muutama suihku ja ilmapommeja.

– Minun mielestäni ilotulitus on erittäin tärkeää. Sain kuitenkin kavereilta vähän nyhtää rahoja, koska osa ei haluaisi raketteja ampua. Nykyään harvempi enää ilotulittaa, mutta mielestäni nämä tekevät uuden vuoden, kuvailee Auvinen.

Auvinen toteaa viettävänsä uutta vuotta noin kymmenen hengen porukassa ja ilotulitteet seurue poksauttaa ilmoille uuden vuoden aattona joko ennen tai jälkeen Jyväskylän kaupungin ilotulituksen.

Talkoolaiset rakettitiskien takana

Rakettikauppa on yhä tärkeä tulonlähde monille urheiluseuroille ja järjestöille.

Jyväskyläläisen marketin yhteydessä ilotulitteita myyvät myös tänä vuonna amerikkalaisen jalkapallon seura Jyväskylä Jaguarsin talkoolaiset.

Seuran hallituksen puheenjohtaja Otteliina Rantanen sanoo, että naisten joukkueen osalta jopa 80 prosenttia seuran talkootuloista kertyy viiden päivän rakettimyynnistä. Rantasella itsellään on siitä 13 vuoden kokemus.

Uuden vuoden aatonaatto ja aatto ovat rakettikaupassa kiireisiä.

– Vilskettä on erityisesti iltaisin. Meillä on usein tässä tiskin takana neljäkin myyjää iltaisin, sanoo Rantanen.

Ostajat ovat tänä vuonna suosineet Rantasen mukaan erityisesti ilmapommeja ja erilaisia patoja.

– Ilmapommit loppuvat meiltä usein ensimmäisenä. Ihmisillä on kova tarve päästä juhlimaan ja iloitsemaan rakettien merkeissä. Ilotulitemyynnissä kyllä näkyy, että ihmiset haluavat juhlia, summaa Rantanen.

Suosittelemme sinulle