Hyppää sisältöön

"Mahtava hiihtokilpailu saatiin tuhottua" – suomalaisille ikävä uutinen juuri ennen Tour de Skitä, asiantuntija arvioi Iivo Niskasen suunnitelman

Iivo Niskanen on mukana lauantaina alkavalla Tour de Ski -kiertueella, mutta hiihtää ehkä vain kolme ensimmäistä kilpailua. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila pitää suunnitelmaa odotettuna.

Iivo Niskanen kuvassa.
Iivo Niskanen on viimeinkin aloittamassa maailmancup-kautensa. Kuva: Tomi Hänninen
Matti Lehtisaari

Tour de Ski alkaa lauantaina sprinteillä. Katso Tourin ohjelma ja Ylen lähetystiedot tästä linkistä.

Iivo Niskasen suunnitelmat hiihdon Tour de Skille ovat tarkentuneet. Niskanen aikoo hiihtää ainakin kiertueen kolme ensimmäistä kilpailua ja päättää sen jälkeen jatkostaan. Niskanen sairastui koronavirukseen ennen Rukan kauden avausta eikä ole kilpaillut alkukauden maailmancupeissa.

– Uskon, että pystyn hiihtämään yksittäisen kisan riittävän hyvällä tasolla, mutta koko Tour voi olla liikaa tähän kohtaan. Alustava suunnitelma on hiihtää kolme ensimmäistä kilpailua ja katsoa sitten missä mennään, Niskanen kirjoittaa Instagram-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Joulupäivänä kovan harjoituksen tehnyt Niskanen jättää vielä takaportin hiihtää Tourin viimeisiäkin osuuksia.

– Sanomattakin on selvää, että jos kiertue siitä jatkuu, pitää olon ja tulosten olla hyviä ja palvella valmistautumista Planican MM-kisoihin parhaalla mahdollisella tavalla.

”Täysin odotettu suunnitelma”

Mahdollinen ratkaisu hiihtää vain osa Tourista on ymmärrettävä, kun Niskasen alkutalvi on jäänyt repaleiseksi.

– Täysin odotettu suunnitelma. Tourin alkupäässä hiihdetään perinteisen matkoja, jotka tietysti sopivat Iivolle. Tour on niin suuri rasitus, että sitä ei kannata hiihtää kokonaisuudessaan, jos taustalla on epävarmuutta, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila arvioi.

Niskanen osaa Lassilan mukaan virittää itsensä huippukuntoon Planican MM-kisoihin, vaikka startit jäisivät vähiin ennen arvokisoja.

– Suurimmalle osalle maailman huippuhiihtäjistä on tärkeää saada kovia kansainvälisiä startteja. Mutta Iivo kuuluu niihin harvoihin, jotka eivät tarvitse juurikaan vertailua muihin. Hän tietää, miten perinteisen matkoja voitetaan kansainvälisissä karkeloissa, Lassila sanoo.

MM-kisoissa Iivon päämatka, 50 kilometrin yhteislähtö perinteisellä hiihdetään päätöspäivänä 5. maaliskuuta.

– Odotan Iivoa kärkipäähän jo näissä Tourin hiihdoissa, koska hän haluaa menestyä aina, kun on starttiviivalla. Toisaalta arvokisojen viisikymppiä on aina ihan täysin erikoiskilpailu. Mikään kauden aiemmista kilpailuista ei siihen valmista, Lassila huomauttaa.

Viime hetken muutos Tourille saa tylyn tuomion

Tour de Ski -kiertue alkaa vapaan hiihtotavan sprinteillä uudenvuodenaattona Sveitsin Val Müstairissa. Sunnuntaille suunnitellut 10 kilometrin perinteisen takaa-ajot on muutettu yhteislähdöiksi. Taustalla on Val Müstairin kehno lumitilanne.

– Tiedossa olisi ollut mahtava hiihtokilpailu, joka saatiin tällä muutoksella hyvin pitkälle tuhottua. Yhteislähtökilpailu ei ole siinä maastossa mitään hiihtourheilun juhlaa, Lassila harmittelee.

Muutos vaikeuttaa suomalaisten mahdollisuuksia menestyä.

– Tourin suomalaisille menestyjäsuosikeille, Iivo ja Kerttu Niskaselle sekä Krista Pärmäkoskelle, muutos ei ole suotuisa. Mutta hiihtäjille, joiden vahvuudet ovat sprinttipuolella, muutos on positiivinen, Lassila arvioi.

Val Müstairista kiertue siirtyy ensi viikolla Saksan Oberstdorfiin ja Italian Val di Fiemmeen. Luvassa on haastavia kelejä, koska ennusteiden mukaan lämpömittari huitelee lähemmäs kymmenen asteen lukemissa.

Suosittelemme sinulle