Hyppää sisältöön

Virologi ei kannata rajoituksia kiinalaismatkailijoille

Virologian professori Olli Vapalahti ei usko, että Kiinasta leviäisi uusia, entistä vakavampia koronamuunnoksia.

Lentokone lentää ilmassa. Etualalla sumea kuva henkilöstä hengityssuojain kasvoilla.
Kiina höllensi matkustusrajoituksiaan joulukuun alussa. Matkustajalentokone laskeutumassa Pekingin kansainväliselle lentoasemalle 27. joulukuuta. Kuva: Wu Hao / AOP
Laura Kangas

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ei kannata kiinalaisille matkailijoille tiukempia matkustusrajoituksia.

Kiina höllensi koronarajoituksia joulukuun alussa, ja sen jälkeen tartuntamäärät ovat nousseet jyrkästi. Yhdysvallat ja Italia ovat vaatineet negatiivisia koronatestituloksia kaikilta Kiinasta saapuvilta matkailijoilta.

Vapalahti arvioi Radio Suomen Päivän haastattelussa, että kiinalaisturistit tuskin lisäävät tartuntoja merkittävästi Suomessa, koska koronatartuntoja on jo valmiiksi hyvin paljon.

– Vaikka tänne tulisi puoli lentokoneellista kiinalaisia tartunnan saaneista, se ei tuo paljoakaan siihen lisää, Vapalahti toteaa.

– Tällä hetkellä Kiinan tilanne ei muodosta erityistä uhkaa, mutta tilannetta on hyvä seurata koordinoidusti Euroopan tasolla.

Vapalahden kanssa samoilla linjoilla on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, joka ei ole suosittelemassa rajoituksia Kiinasta tuleville matkailijoille.

Voit kuunnella Radio Suomen Päivän haastattelun kokonaisuudessaan alta. Samassa lähetyksessä Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Kirsi Crowley kertoo Kiinan tilanteesta.

Uusia muunnoksia ei tarvitse pelätä, uskoo Vapalahti

Kiinasta on vaikea saada tarkkoja koronalukuja, sillä maa raportoi tartuntoja jyrkästi alakanttiin. Kiinan kansallisen terveyskomitean suljetusta kokouksesta vuoti viime viikolla arvio, että joulukuussa lähes 250 miljoonaa ihmistä olisi saanut koronatartunnan kuun 20. päivään mennessä.

Kiinan tartuntapiikki on myös herättänyt huolen uuden, entistä tartuttavamman virusmuunnoksen syntymisestä. Vapalahti ei kuitenkaan usko, että niin käy.

Kiinassa leviävät nyt samat virusmuunnokset, jotka ovat levinneet länsimaissa jo pitkään. Tiukkojen koronarajoitusten takia Kiinan väestössä ei ole niille vielä immuniteettia.

Uudet muunnokset valtaavat alaa yleensä silloin, kun väestö on jo immuuni entisille muunnoksille. Viruksen ei siis ”tarvitse” mutatoitua Kiinassa, koska entisetkin muunnokset leviävät tehokkaasti, Vapalahti selventää.

– Kun puuttuu immuniteetti, puuttuu se ajuri, joka ajaisi immuniteettia kiertäviä muunnoksia.

Vapalahti kuitenkin huomauttaa, että muunnosten todennäköisyys kasvaa, kun tartuntoja on satoja miljoonia.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 30.12. klo 23:een asti.

Korjattu 29.12. klo 13.04: Korjattu alusta tieto, että Kiina höllensi koronarajoituksia joulukuussa. Aiemmin jutussa sanottiin virheellisesti, että rajoituksia kevennettiin tammikuussa.

Suosittelemme sinulle