Hyppää sisältöön

Käytätkö kompostia? Jos käytät niin muista tehdä kompostointi-ilmoitus pian

Uuden jätelain mukaan kompostin käyttäjän tulee tehdä jätehuoltoviranomaiselle kompostointi-ilmoitus vuoden loppuun mennessä.

Komposti omakotitalon pihalla.
Ilmoitus tulee tehdä vain käytössä olevista komposteista. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Mia Sivula,
Risto Koskinen

Vuoden alusta voimaan astuvat jätehuoltomääräykset velvoittavat kunnat aloittamaan kompostointirekisterin ylläpitämisen. Kompostin käyttäjän tulee tehdä vuoden loppuun mennessä jätehuoltoviranomaiselle kompostointi-ilmoitus, jossa se kertoo muun muassa, missä komposti sijaitsee ja kuka siitä huolehtii.

Uudet määräykset liittyvät EU:n kierrätystavoitteisiin. Niiden mukaan yhdyskuntajätteestä tulee vuoteen 2025 mennessä kierrättää 55 prosenttia.

Meri-Lapissa toimivan Jätekeskus Jäkälän (siirryt toiseen palveluun) tiedottaja Satu Keski-Antila kertoo, että kompostointi-ilmoituksen ehtii tehdä pian vuodenvaihteen jälkeenkin.

– Ylipäätään on tärkeää muistaa, että biojätettä tällä hetkellä kompostoivat ilmoittavat asiasta vuodenvaihteen ja alkuvuoden aikana. Ilmoitus tulee tehdä vaikka kompostoisi vain esimerkiksi kesällä, sanoo Keski-Antila.

Pelkän puutarhajätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

– Käyttämättömän kompostin omistajien ei myöskään tarvitse ilmoittaa asiasta.

Kompostointirekisterin avulla voidaan tulevaisuudessa seurata muun muassa kierrätysasteen kehittymistä ja sitä, onko kompostointi jätehuoltomääräysten mukaista.

– Tässä voidaan tarkistaa, että kompostointi tapahtuu asianmukaisissa olosuhteissa eli kompostori on suljettu, hyvin ilmastointi ja suojattu haittaeläimiltä. Ettei kenelläkään ole niin sanottua vanhan ajan tunkiota, joita joskus 1950–60-luvulla käytettiin, sanoo Keski-Antila.

Esimerkiksi Rovaniemellä Napapiirin Residuum tulee hyödyntämään rekisterin tietoja vuonna 2024, kun Rovaniemen keskustataajaman kotitalouksissa tulee aloittaa biojätteen erilliskeräys tai kompostointi.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle