Hyppää sisältöön

Pohjanmaan pelastuslaitoksen ensihoidolla riittänee tehtäviä uuden vuoden juhlinnassa, mutta palomiesten aattopäivä alkaa niin kuin kaikki muutkin

Närpiön paloasemalla jouluaattona syttynyt tulipalo on tärkeä muistutus siitä, ettei tulipalo katso aikaa tai paikkaa. Joulu oli alueella rauhallinen, mutta uudenvuoden onnettomuuksia ei voi ennustaa.

Mies seisoo pelastuslaitoksen palomestarin virka-auton vieressä.
Pohjanmaan pelastuslaitoksen Johan Sandell on toiminut päivystävänä palomestarina noin vuoden, mutta uuttavuotta hän ei ole vielä tehtävässään kokenut. Kuva: Juuso Kääriäinen / Yle
Juuso Kääriäinen

Pohjanmaan pelastuslaitoksen vuodenvaihteesta odotetaan työntäyteistä erityisesti ensihoidon osalta, toteaa päivystävä palomestari Johan Sandell.

– Ihmiset tykkäävät olla ulkona. Siellä on liukasta ja alkoholi varmasti maistuu ihmisille.

Palomiehillä päivä alkaa samanlaisena kuin kaikki muutkin päivät, eikä vahvuutta ole nostettu.

– Totta kai ihmiset ampuvat ilotulitteita, joista voi tulla tulipalo- ja loukkaantumisriskejä, mutta ihan peruspäivänä se alkaa kuin mikä tahansa työvuoro meillä, Sandell sanoo.

Sandell muistuttaa, että ilotulitteiden käyttöön liittyy aina riskejä.

– Jos ohjeita seurataan, käytetään suojalaseja, suojaetäisyyksiä ja ammutaan tukevalla alustalla, riskejä voidaan minimoida. Mutta puhumme kuitenkin pienistä määristä räjähteitä, joihin liittyy aina riskejä. Uudenvuoden jälkeen voi aina lukea lehdestä, missä kukakin on räjäyttänyt omat sormensa.

Hän on toiveikas, että vuosittainen keskustelu ilotulitteiden vaaroista vähentäisi niiden käytöstä johtuvia vahinkoja.

– Internetin kulta-aikaa kun eletään, toivon että sitä kautta saadaan valistettua ihmisille ilotulitteiden käyttöä. Varmasti mennään parempaan suuntaan joka vuosi ilotulitteiden kanssa.

Ambulanssi ajaa paloaseman tallista ulos.
Vaasan paloasemalla on myös ensihoidon yksiköitä. Kuva: Juuso Kääriäinen / Yle

Tulipalo voi yllättää paloasemallakin

Uuttavuotta viettäessä on hyvä muistaa, että tulipalo voi syttyä ihan missä vain ja milloin vain.

Jouluaaton tunnelma Pohjanmaan pelastuslaitoksella koki kolauksen joulukoristeen sytyttyä palamaan Närpiön paloaseman taukohuoneessa.

– Se voi jopa meillekin sattua. Se on tärkeintä, että asunnossa on palovaroittimet ja että ne toimivat. Silloin tulipaloihin pystytään havahtumaan ajoissa, Sandell sanoo.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Teemu Jumpponen kertoi Ilta-Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että sähkökyntteliköstä alkunsa saanut tulipalo olisi voinut levitä suureksi ilman hyvää tuuria ja nopeaa reagointia.

Kaksi paloautoa paloaseman tallissa.
Kuvan Vaasan paloasema on ollut Pohjanmaan pelastuslaitoksen ainoa ympärivuorokautinen paloasema. Pelastustoimen siirtyessä vuoden alussa Pohjanmaan hyvinvointialueelle sillä on ympärivuorokautinen paloasema myös Pietarsaaressa. Kuva: Juuso Kääriäinen / Yle

Tehtävien osalta Pohjanmaan pelastuslaitoksen joulu ei pitänyt sisällään suuria hälytyksiä.

– Joulu meni meillä Pohjanmaalla todella rauhallisesti. Ihmiset olivat kotonaan, eivätkä liikenteessä, Sandell kertoo.

Tosin talven liukkaat ajokelit työllistävät pelastuslaitosta päivittäin. Onnettomuudet ovat olleet muun muassa pieniä ulosajoja ja peurakolareita.

– Meillä ei ole sattunut kuolonkolareita pitkään aikaan, olemme selvinneet pienillä peltikolareilla.

Poliisikin valmiudessa

Pohjanmaan polisiin joulu oli myös tavanomainen ja pääsääntöisesti rauhallinen. Kotihälytysten määrä oli maltillinen, kertoo komisario Pasi Sillanpää.

Pohjanmaan poliisin joulusta voit lukea lisää tästä jutusta.

Poliisin näkökulmasta uudestavuodesta tullee vilkas. Tehtävien tyypit muuttuvat jouluun verrattuna, kun ihmiset juhlivat ulkona.

– Enemmän tulee häiriötehtäviä. Kotihälytystehtävät voivat olla enemmän häiriöääniin liittyviä tehtäviä. Sen lisäksi yleisillä alueilla voi tapahtua pahoinpitelyitä ja jotkut hölmöilevät välillä rakettien kanssa, Sillanpää sanoo.

Uudellevuodelle Sandellilla on vielä tärkeä toive.

– Pidetään huoli kavereista. Jos joku on vähän enemmän maistissa kuin toinen, ei anneta hänen ampua niitä raketteja.

Suosittelemme sinulle