Hyppää sisältöön

Jäteralli pyörii nyt täysillä – ammattilainen tunnistaa joulupöydän tähteet biojätteen väristä

Joulun jätteiden lajittelu helpottaa sekä koteja että roskakuskeja. Joulun jätteiden keräys käynnistyi tiistaina, osa kuljetusliikkeistä aloitti urakan jo tapaninpäivänä.

Joulun jätekuormien kuljetuksissa riittää töitä. Lajitteluun toivotaan tarkkuutta.
Tuija Veirto

Työtä jätteiden kuljetuksessa riittää Päijät-Hämeessä koko viikon ja vielä uudenvuoden aattonakin. Liikkeellä olla täydellä kalustolla kahdessa vuorossa. Loppuviikkoa kohti tahti tiivistyy.

Jätekatoksissa on täyttä, astiat notkuvat ja pihoilla saattaa olla liukasta. Asiakkaiden on syytä huolehtia siitä, että jäteastioihin mahtuu tavaraa ja katoksiin pääsee helposti.

– Kartongit kannattaa taitella ja litistää pieneksi ennen astiaan laittoa. Kun lumityöt on tehty ja hiekoitus hoidettu, niin kuljettaja pääsee tekemään työnsä, Remeo Oy:n Lahden yksikön päällikkö Pasi Halttunen neuvoo.

Lajittelussa toivomisen varaa

Joulujätteiden lajittelussa on edelleen toivomisen varaa, vaikka vuosien varrella tilanne onkin ammattilaisten mukaan parantunut.

Yli kymmenen vuotta jäteauton kuljettajana toiminut Pasi Jäntti toivoo tarkkuutta lajitteluun.

– Konvehtirasioita ja kartonkia eksyy turhan usein sekajätteeseen ja [erilliskeräyksen sijaan] energiaankin.

Biojätteen sekaan on Jäntin mukaan päätynyt muun muassa lonkerotölkkejä.

Roskia Lahden Kujalan jäteaseman hallin lattialla.
Sekajätekuormien saldoa Kujalan jätekeskuksen lajitteluhallin lattialla. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Joulun väriä biojätteessä

Biojätteen koostumuksessa ja värissä on havaittavissa joulu jälkeen pieniä muutoksia normaaliviikkoihin verrattuna.

– Varsinkin rosolli erottuu helposti, ja punajuuri värjää massan usein punaiseksi, kertoo Labio Oy:n toimitusjohtaja Niko Wassholm.

Biojätteeseen kelpaavat Wassholmin mukaan servietit, kukkaset multineen, kaikki luonnonmateriaaleista tehdyt joulukoristeet ja lemmikkien kuivikkeet.

Sen sijaan biohajoavat tai biopohjaiset aterimet ja muut ruokailuun valmistetut välineet eivät sovellu biojätteeseen.

– Aterimien hajoamisaika on sen verran pitkä, että ne eivät ehdi hajota laitoskäsittelyn aikana. Oikea osoite niille on energiajäte.

Jouluna syntyvät kinkkurasvat ja nesteet voidaan imeyttää talouspaperiin ja laittaa biojäteastiaan.

Myös valtakunnallinen Kinkkutemppu-tempaus kerää tänäkin vuonna kinkkurasvoja polttoaineeksi. Keräys jatkuu tammikuun alkupuolelle asti. Keräyspisteitä on sijoitettu kauppojen yhteyteen.

Sekajätteissä vähennystä

Vaikka joulu lisää erityisesti kotitalouksien pakkaus- ja biojätettä, koulujen ja oppilaitosten loma-aika tasaa jäteasemille päätyvää kuormaa.

Sekajätteen määrä näyttää tänä vuonna Päijät-Hämessä vähenevän aiempaan verrattuna. Viime vuonna sitä kerättiin Salpakierto Oy:n mukaan noin 200 000 asukkaalta miljoonan kilon verran. Vähennys on 6-8 prosenttia aiemmasta.

Vuodelta 2022 tilastoja jätteen määrästä ei vielä ole.

Korona-ajan kotoilun jälkeen paluu normaalin vaikuttaa. Jätefirmojen mukaan asiakkaat ovat esimerkiksi harventaneet astioiden tyhjennysvälejä.

– Pitää toivota, että ihmiset ovat oppineet lajittelemaan paremmin. Myös kotikompostointi on lisääntynyt. Toisaalta vallitseva maailmantilanne vaikuttaa kustannuksiin ja ihmiset ehkä kuluttavat vähemmän, Salpakierto Oy:n palveluesimies Mika Kantele pohtii.

Suosittelemme sinulle