Hyppää sisältöön

Airikka Nurmelan äidin ruumis odotti päiväkausia palvelutalossa siirtoa kylmiöön

Helsingin kaupungissa ohjeistus on, että jos kuolema palvelutalossa tapahtuu viikonlopun tai juhlapyhien aikana, lääkäri toteaa kuoleman seuraavana arkipäivänä. Sen jälkeen vainaja viedään kylmiöön.

Kynttilöitä Hietaniemen hautausmaalla pyhäinpäivänä 5.11.2022
Kuvassa kynttilöitä Hietaniemen hautausmaalla pyhäinpäivänä 5. marraskuuta 2022. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Tiina Karppi

Airikka Nurmelan äiti kuoli helsinkiläisessä palvelutalossa lauantaiaamuna 24. joulukuuta. Koska kyseessä oli pyhäpäivä, lääkäriä ei kutsuttu paikalle saman tien toteamaan häntä kuolleeksi.

Nurmelan mukaan hänen saamassaan paperisessa ohjeistuksessa luki, että pyhäpäivinä vainaja vietäisiin Malmin sairaalaan, mutta näin ei ollutkaan. Hän yllättyi, kun tiistaina 27. joulukuuta päivällä hänen äitinsä oli edelleen huoneessaan palvelutalossa odottamassa lääkärin käyntiä.

Nurmela kävi silloin hakemassa huoneesta äitinsä tavaroita.

– Ikkuna huoneessa oli auki, mutta kun kyseessä on keskuslämmitetty talo, niin eihän se ruumiin säilymistä auta, hän toteaa.

Vielä keskiviikkona 28. joulukuuta Nurmela oli siinä käsityksessä, ettei lääkäri ollut käynyt hänen äitinsä ruumiin luona.

– Silloin minulle sanottiin puhelimessa, että äitini on yhä huoneessa. Mutta 29. joulukuuta minulle sanottiin, että lääkäri olisi käynyt ja äitini siirretty kylmiöön 27. päivä. En tiedä, mikä on totuus.

Vähintäänkin Airikka Nurmelan äiti odotti huoneessaan lääkärin käyntiä noin kolme ja puoli päivää, Nurmela laskee.

Palvelutalossa toimittu ohjeistuksen mukaisesti

Helsingin kaupungin seniorikeskusten johtaja Maritta Haavisto ei voi kommentoida kyseistä yksittäistapausta muuten kuin toteamalla, että siinä on toimittu ohjeistuksen mukaisesti.

– Ohje on, että jos kuolema tapahtuu viikonlopun tai juhlapyhien aikana, lääkäri toteaa kuoleman seuraavana arkipäivänä. Sen jälkeen vainaja viedään välittömästi kylmiöön.

Haaviston mukaan Airikka Nurmelan kuvailemaa tapausta vastaavia tilanteita saattaa aina joskus tapahtua.

– Voi käydä esimerkiksi niin, että ihminen kuolee perjantaina kello 16 jälkeen ja maanantaina lääkäri tulee toteamaan kuoleman.

Haavisto kertoo, että voimassa olevassa ohjeessa todetaan, että jos kuolema on odotettu, vainaja jää odottamaan huoneeseen seuraavana arkipäivänä tehtävää kuoleman toteamista. Kaupungin linja on hänen mukaansa myös yhteneväinen Valviran ja lain kanssa.

Huone, jossa vainaja on, viilennetään.

– Poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos on kuuma kesäpäivä, vainaja voidaan lähettää eteenpäin. Näissä toimitaan tilanteen mukaan, hän kertoo.

Maritta Haavisto toivoo läheisten olevan yhteydessä yksikön lähiesihenkilöön tai johtajaan, jos he jäävät miettimään jotain asiaa joko hoidon aikana tai sen jälkeen.

”Byrokratia ei ole toiminut”

Airikka Nurmela kuvailee, että tilanne on ollut henkisesti raskas jo valmiiksi vaikean ajan keskellä.

– Äiti haudataan sukuhautaan Ouluun, eikä asiaa ole auttanut se, että olen joutunut miettimään, minkälaiseen kuntoon ruumis on ehtinyt päätyä ennen kuin se on siirretty eteenpäin. Kyllä tässä kohtaa olisin mieluummin miettinyt hautajaisvirsiä.

Palvelutalon hoitajiin hän kertoo olevansa todella tyytyväinen.

– Se lämpö, rakkaus ja kunnioitus millä he kohtelivat äitiäni saa täydet pisteet. Byrokratia tässä on se, mikä ei ole toiminut.

Airikka Nurmela on yrittäjä, joka työskentelee Ylellä asiantuntijatehtävissä.

Voit keskustella aiheesta 30. joulukuuta kello 23:een saakka.

Oman äidin menettäminen johdatti tamperelaisen Susanna Rinteen hautaustoimistotyöntekijäksi. Katso Perjantai-dokkari aiheesta.

Suosittelemme sinulle