Hyppää sisältöön

Rasismiin puuttunutta juniorivalmentajaa rangaistiin – seura valitti urheilun oikeusturvalautakuntaan, kun Jääkiekkoliitto ei pyörtänyt päätöstään

Lahtelaisseura Junior-Pelicans ry valitti joulun alla urheilun oikeusturvalautakuntaan valmentajansa saamasta toimitsijakiellosta sekä seuralle määrätystä tuhannen euron sakosta.

Jääkiekkomaila ja kiekko jäässä yleiskuvassa.
Nuorten jääkiekko-ottelu keskeytettiin rasistisen huutelun jälkeen. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images
Emma Hyyppä
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahtelainen juniorijääkiekkoseura Junior-Pelicans ry on valittanut valmentajansa saamasta toimitsijakiellosta sekä seuralle määrätystä sakosta urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Rangaistukset liittyvät syksyllä Pelicansin alle 13-vuotiaiden poikien ottelussa tapahtuneeseen välikohtaukseen. Pelicansin joukkueen 13-vuotias poika kertoi ottelun loppuhetkillä valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Lahtelaisjoukkueen valmentaja Juha Sokka komensi joukkueensa pukukoppiin ja vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen. Peliä ei pelattu loppuun eivätkä tuomarit Sokan mukaan vaatineet, että ottelu jatkuu.

Sokan mukaan toinen tuomareista ja useat todistajat kertoivat kuulleensa solvauksen ja huutelijan nimi on tiedossa. Asia jäi käsittelemättä Jääkiekkoliitossa, koska tilanteessa oli kilpailupäällikkö Pirkka Antilan mukaan ”sana sanaa vastaan”.

Jääkiekkoliitto antoi Sokalle kolmen ottelun toimitsijakiellon ja Pelicansille tuhannen euron sakon. Pelicans ei ole purematta niellyt saamiaan rangaistuksia.

– Teimme oman vastineemme Jääkiekkoliittoon. Asiaa käytiin eri elimissä läpi, eikä päätös muuttunut mihinkään. Ennen joulua olemme jättäneet valituksen urheilun oikeusturvalautakuntaan. Käsittelyajat saattavat olla kuukausia, kertoo seuran toiminnanjohtaja Ari Suomalainen.

Juniorivalmentaja puuttui rasismiin – seuraukset pöyristyttävät

Rasismiin puuttuminen toi rangaistukset valmentajalle ja seuralle, koska ottelutapahtumaan liittyviä sääntöjä rikottiin. Rasistinen huutelu ja ottelun keskeyttäminen käsitellään Jääkiekkoliitossa erillisinä, vaikka ensimmäinen johti jälkimmäiseen.

– Ne ovat kaksi eri asiaa, joita ei voi kuitenkaan irrottaa toisistaan. Ne liittyvät hyvin paljon toisiinsa. Odotan vahvasti, että joku oikaisu tulisi niin seuran kuin valmentajankin rangaistuksiin. Näemme, että siinä on ollut epäkohtia, miten asia on tapahtunut, Suomalainen sanoo.

Jääkiekkoliittoa on kritisoitu tapahtuneen jälkeen rasismin vähättelystä. Liitto vastasi kritiikkiin toteamalla, että se suhtautuu vakavasti syrjivään ja loukkaavaan käytökseen eikä missään nimessä vähättele rasismia.

Suomalaisen mukaan seuran ja Jääkiekkoliiton väliset keskustelut ovat olleet asiallisia.

– Toivotaan, että asia tuottaisi jotain hyvää. Jääkiekkoliitosta on tullut jo se viesti, että he pyrkivät luomaan uusia ohjeistuksia, jotta jatkossa näin ei pääsisi käymään. Se on ollut meilläkin isona toiveena, kun lähdimme viemään asiaa eteenpäin.

Suosittelemme