Hyppää sisältöön

Pelosta pillastuvista hevosista ei muisteta puhua vuodenvaihteessa tarpeeksi – ”Jos jotain tapahtuu, vahinko on yleensä aika iso”

Myös hevostalleilla toivotaan, että ilotulitteiden aikarajoista pidetään kiinni. Jos paukutteluun ei varauduta ajoissa, vaarassa voivat olla hevoset ja ihmiset.

Nuori vaaleahiuksinen nainen seisoo hevosaitauksen edessä, maassa on lunta. Aitauksen kalterien yli kurottaa iso ruskea hevonen, joka haistelee naisen kämmentä.
Keminmaan ratsastuskeskuksen yrittäjä Tytti Koivusaari muistuttaa, että hevoset ovat isoja eläimiä ja pillastuessaan ne saavat ison vahingon aikaan. Vieressä tallin yksi asukkaista, Sepi-hevonen. Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta

Uudenvuoden ilotulitukset aiheuttavat jälleen pelkoa ja jopa vaarallisia tilanteita tuhansille kotieläimille.

Erityisen paljon paukkeesta stressaantuvat saalis- ja pakoeläimiin kuuluvat hevoset, jotka voivat pillastuessaan saada aikaan vaarallisia tilanteita ihmisille ja itselleen.

Hevostalleilla uudenvuoden paukkeeseen valmistaudutaan ajoissa, mutta rakettien ampuminen sallittujen aikojen ulkopuolella voi aiheuttaa hankalia tilanteita.

– Hevoset voivat tulla aidoista läpi ja ihan mitä vain voi tapahtua. Jos ne jäävät johonki kiinni ja pillastuvat, voi katketa jalka, kuvailee Keminmaan ratsastuskeskuksen yrittäjä Tytti Koivusaari.

Kun kyseessä on satoja kiloja painava eläin, ovat hevosen vauhkoontuessa vaarassa myös ihmiset. Siksi hevostallien lähettyvillä on erityisen tärkeää noudattaa laillisia aikarajoja ilotulituksille.

– Jos hevosta talutetaan ulkona, ne voivat pillastua. Siinä on ihminen ja hevonen vaarassa. Ne ovat isoja eläimiä ja jos jotain tapahtuu, vahinko on yleensä aika iso, Koivusaari toteaa.

Keminmaan ratsastuskeskuksessa asuu tällä hetkellä 28 yksityishevosta. Ne kaikki siirretään ulkotarhoista sisälle talliin hyvissä ajoin uudenvuoden aattona.

Hevostallilla kannattaa päivystää

Myös Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että ratsastustalleilla ilotulitus voi aiheuttaa ongelmia ja tallissa kannattaisi päivystää ilotulituksen ajan.

– Joskus hevoset saattavat säpsähdellä vielä vuodenvaihdetta seuraavanakin päivänä. Ilotulitus muodostaa siksi riskin myös hevosten kanssa toimiville ihmisille, sanoo HESYn puheenjohtaja Nina Immonen.

Myös lukuisat muut eläimet kokevat ilotulitteiden paukkeen, ujelluksen ja valonvälähdykset uhkaavina.

Ilotulitteista voivat stressaantua yhtä lailla tuotantoeläimet ja luonnoneläimet. Pauke voi ajaa villinä elävät eläimet liikkeelle ja ajoteille harhautuessaan ne aiheuttavat kolaririskin.

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY vetoaakin kuluttajiin, jotta ilotulitteet jätettäisiin kokonaan ostamatta.

– Ilotulitetuotteiden jättäminen kauppojen myyntipisteille merkitsee lemmikki-, koti- ja luonnoneläimille rauhallisempaa ja turvallisempaa vuodenvaihdetta ja vähentää ilotulitteiden aiheuttamia terveys-, hyvinvointi- ja ympäristöhaittoja, eläinsuojeluyhdistyksestä huomautetaan.

Lue myös:

Eläinlääkäri: Uudenvuodenyö voi olla lemmikille kuin sotatila – ilotulitteista kärsivät muutkin kuin koirat

Lääkkeestä apu ääniä pelkääville hevosille? Orion teki testin rakettien räiskyessä – katso millaisissa tunnelmissa vuosi vaihtui tallin sisällä

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 31.12. klo 23 saakka

Suosittelemme sinulle