Hyppää sisältöön

Viggo Wallensköld aloittaa taidemuseon näyttelykierrokset Hämeenlinnassa

Taidemuseon mukaan yleisö pääsee kierroksilla tutustumaan kulloinkin esillä olevaan näyttelyyn siihen läheisesti liittyvän henkilön näkökulmasta.

Taulu, missä on vaalealla pohjalla musta plus-merkki sekä pieni poika.
Taidemaalari Jani Hännisen teos Less is More? on myös esillä Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyssä Hämeenlinnassa. Kuva: Reima Määttänen Hämeenlinnan taidemuseo
Anne-Maria Niskanen

Hämeenlinnan taidemuseo lanseeraa uuden tavan tutustua esillä oleviin näyttelyihin. Museo järjestää keväällä joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina näyttelykierroksen, jolla vierailee esillä olevien näyttelyiden taiteilijoita ja muita tekijöitä.

Ensimmäinen kierros järjestetään 7. tammikuuta, jolloin yleisö pääsee tutustumaan Vexi Salmi ja ystävät -muistonäyttelyyn yhdessä kuvataiteilija ja kirjailija Viggo Wallensköldin kanssa.

Kierroksella Wallensköld kertoo esimerkiksi näyttelyssä esillä olevista Anatolij D. Mbdrinov, sienitieteilijä -kirjan kuvituksista, joiden kautta hän tutustui Vexi Salmeen. Kuvitteellisesta sienitieteilijästä oli Wallensköldin ensimmäinen kokeellinen romaani, jonka hän on sekä kirjoittanut että kuvittanut.

– Kevään aikana järjestetään kolme ystäväkierrosta Vexin näyttelyyn. Kierrosten vieraina on taiteilijoita ja galleristeja, jotka tunsivat Vexi Salmen henkilökohtaisesti ja joiden teoksia on esillä Vexi Salmi ja ystävät -näyttelyssä, kertoo taidemuseon taidekasvattaja Salla Nieminen.

Wallensköldin lisäksi Vexi Salmen -näyttelyssä vierailevat taiteilija Anne Koskinen, galleristi Kari Kenetti sekä kuvataiteilija Kari Cavén.

Taidemuseon lauantaikierroksia järjestetään myös Käännekohta – suomalaisia 1950–60-lukujen kirjankansia ja ajan innoittamaa kuvataidetta ‑näyttelyyn. Vierailijoina ovat graafikko Ville Tietäväinen ja taiteilija Panu Rytkönen.

– Aikataulun laatiminen oli aikamoista palapeliä, mutta kaikki lauantaikierrosten vieraat osallistuvat mielellään kierroksille, kertoo taidekasvattaja Salla Nieminen.

Taidemuseossa järjestettiin viime kesänä kuraattorikierroksia, mutta lauantaikierrosten konsepti on hieman erilainen. Lauantaisin yleisöllä on parempi mahdollisuus päästä näyttelykierrokselle kuin arkipäivänä.

– Lisäksi haluttiin, että yleisö oppii kierrosten säännöllisyyteen ja luottamaan siihen, että näyttelyssä on tiettynä aikana aina joku vieras, Salla Nieminen kertoo.

Seuraa Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme sinulle